Degenerescenta maculara

 

Ce este degenerescenta maculara legata de varsta?
 

Degenerescenta maculara reprezinta deteriorarea maculei.

degenrescenta maculara

Macula este o mica arie a retinei la nivelul fundului ochiului, care ne permite sa vedem clar detaliile fine si sa ne indeplinim actvitati cum sunt cititul si sofatul. Cand macula nu functioneaza corect, vederea centrala poate fi afectata de incetosare, pete negre sau distorsiuni. Degenerescenta maculara afecteaza abilitatea de a vedea la distanta sau aproape. Astfel anumite activitati – cititul, introdusul atei in ac pot deveni dificile sau imposibile.

Desi degenerescenta maculara modifica vederea in portiunea centrala a retinei, ea nu afecteaza vederea periferica. De exemplu, puteti vedea conturul ceasului, dar nu puteti spune cat este ceasul.

Degenerescenta maculara, desi nu duce rapid la orbire, devine invalidanta, in timp, prin disparitia vederii centrale. Impactul initial al degenerescentei maculare asupra vederii poate fi minim si de aceea pacientul neglijeaza vizita la un medic specialist, in fazele timpurii ale bolii.

degenerescenta maculara

Cum se diagnosticheaza degenerescenta maculara?

Multi dintre noi nu realizeaza ca au o problema maculara decat atunci cand tulburarea vederii devine evidenta.

Oftalmologul dumneavoastra poate detecta degenerescenta maculara in stadiul incipient, in timpul examenului oftalmologic, care consta in urmatoarele:

-Un test de vedere simplu, in care priviti un careu asemanator cu hartia milimetrica(testul Amsler) – existent la sfarsitul articolului.

Examenul fundului de ochi cu vizualizarea maculei cu ajutorul oftalmoscopului.

-Uneori se fac fotografii special ale ochiului, numite angiografii cu fluoresceina, pentru a detecta vasele anormale de sange ce sunt situate sub retina. Fluoresceina(un colorant) este injectata intr-o vena a bratului si ochiul(retina) dumneavoastra este fotografiat pe masura ce colorantul trece prin vasele de sange situate sub retina.

 

Exista doua tipuri de degenerescenta maculara

Degenerescenta maculara

Imbatrinirea normala a retinei

Procesul normal de imbatranire a retinei presupune formarea unor mici depozite de “drusen” cauzate de acumularea de material amorf(lipofuscina). Depozitele excesive determina aparitia celor doua forme de degenerescenta maculara.

Degenerescenta maculara “uscata”(atrofica)

Majoritatea oamenilor(90% din cazuri) prezinta degenerescenta maculara – forma “uscata”. Este produsa de imbatranirea si de subtierea tesuturilor maculei. Pierderea vederii are loc de obicei treptat.

Degenerescenta maculara “umeda”(exudativa)

Forma “umeda” de degenerescenta maculara apare in aproximativ 10% din cazuri. Apare atunci cand se formeaza vase de sange anormale sub retina. Apare atunci cand se formeaza vase de sange anormale sub retina. Din aceste vase de sange noi se scurge fluid sau sange si consecutiv este afectata vederea centrala. Pierderea vederii poate fi rapida si severa.

 

Cum se manifesta degenerescenta maculara?

Degenerescenta maculara legata de varsta apare dupa varsta de 50 de ani si poate determina simptome diferite la diferiti pacienti.

Poate fi greu observata in stadiul initial. Uneori vederea este afectata numai la un singur ochi, in timp ce la celalalt poate fi pastrata pentru multi ani.

Dar, cand sunt afectati ambii ochi, pierderea vederii centrale poate surveni mult mai rapid.

Pot aparea urmatoarele semne:

–          Cuvintele de pe o pagina apar voalate

–          In centrul campului vizual apare o zona intunecata sau goala

–          Liniile drepte apar distorsionate.

Factori de risc: expunerea la lumina puternica, varsta peste 55 de ani, hipercolesterolemia, fumatul, diabetul zaharat, predispozitia familiala.

 

Care este tratamentul degenerescentei maculare legate de varsta?

Cercetarile arata ca suplimentele nutritive pe baza de antioxidanti, acizi grasi nesaturati (EPA + DHA), luteina, vitamine, zinc, cupru si seleniu ar putea preveni sau incetini procesele de degenerescenta maculara. Luteina, un constituent de baza al pigmentului macular, are o importanta actiune de protective impotriva radiatiei  luminoase albastre, reducand riscul degenerescentei maculare. Acizii grasi esentiali polinesaturati (EPA + DHA) prezinta de asemenea o importanta deosebita prin proprietatile lor de a ameliora si imbunatati metabolismul retinian.

Cercetari recente(2005) arata ca asocierea concomitenta de acizi grasi esentiali polinesaturati (EPA + DHA) si Luteina are efecte sinergice, adica mai mari decat administrarea fiecarui compus in parte.

Recent a aparut optiunea injectiilor intraoculare cu substante inhibitoare a neovascularizatiei.

 

 

Chirurgia laser si terapia fotodinamica

Anumite tipuri de degenerescenta maculara “umeda” pot fi tratate prin chirurgie laser, o procedura de obicei scurta si nedureroasa. Chirurgia laser si terapia fotodinamica utilizeaza o raza focalizata de lumina ca sa incetineasca sau sa stopeze scurgerea din vasele de sange, scurgere care afecteaza macula. Aceasta procedura determina pastrarea vederii la stadiul respectiv, nefiind un tratament care sa determine revenirea vederii la normal.

In ciuda tratamentului medical, multi oameni cu degenerescenta maculara se confrunta cu o anumita pierderea a vederii.

Ca sa va ajute la adaptare la niveluri mai scazute ale vederii, oftalmologul dumneavoastra va poate prescrie ochelari speciali, lupe  sau alte dispozitive ajutatoare.

Deoarece vederea periferica nu este de obicei afectata, ea este foarte utila persoanei. Adesea, oamenii pot continua sa desfasoare  multe din activitatile lor favorite, utilizand ochelari speciali, lupe, materiale tiparite cu litere mai mari.

 

Primele semne de alarma

Daca observati cele mai mici semne ala degerescentei maculare(imagine voalata, distorsionata, pete negre in centrul campului vizual) prezentati-va imediat la medical oftalmolog pentru un consult de specialitate, deoarece diagnosticul si tratamentul precoce al acestei afectiuni reduc substantial riscul pierderii vederii.

 

Testarea vederii cu testul(grila) Amsler

Va puteti verifica vederea folosind testul Amsler, identic cu cel din imaginea urmatoare. Ati putea detecta schimbarii pe care altfel nu le-ati observant. O metoda buna de a va aminti sa va uitati zilnic la ea este sa puneti grila pe usa frigiderului.

 

Testul Amsler

  Normal                                           Exemplu de Test Amsler modificat in degenerescenta maculara    

 

Testul Amsler

 

Cum se foloseste grila:

  1. Purtati ochelarii de citit si tineti grila in fata dumneavoastra la 30-35 cm, la lumina buna.
  2. Acoperiti un ochi.
  3. Uitati-va direct la punctual din mijloc cu ochiul neacoperit.
  4. Cand va uitati direct la punctual central fiti atent daca toate liniile sunt drepte sau anumite zone sunt distorsionate, voalate sau intunecate.
  5. Repetati procedura cu celalalt ochi.
  6. Daca vreuna din zonele grilei pare ondulata, voalata sau intunecata, prezentati-va imediat la un oftalmolog.

 

* Articol preluat din cadrul campaniei de promovare a sanatatii vederii SIFI impreuna cu Societatea Romana de Oftalmologie.