Cum se folosesc picaturile de ochi

Cum se folosesc picaturile de ochi

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Picaturile de ochi sunt folosite pentru a trata o mare varietate de afectiuni - de la glaucom si infectii oculare pana la alergii si ochi uscati. In multe cazuri, picaturile pentru ochi sunt esentiale in pastrarea vederii si protejarea ochilor.

Pentru a obtine rezultate optime in urma utilizarii picaturilor de ochi, trebuie sa le folsesti in mod corespunzator. Indiferent daca ai nevoie de o picatura pe zi sau de 10, exista o cale corecta si una gresita de a iti pune picaturi in ochi.

Medicul oftalmolog iti poate oferi instructiuni specifice pentru aplicarea picaturilor oftalmice de care ai nevoie, dar in cele mai multe cazuri, tehnica adecvata pentru aplicarea picaturilor este aceeasi.

 

Abordarea pas-cu-pas a aplicarii picaturilor de ochi

1. Spala-te pe maini cu sapun si apa, apoi usuca-te cu un prosop curat.

2. Daca porti lentile de contact, scoate-le, singura exceptie este daca folosesti picaturi oftalmice care sunt formulate in mod specific pentru utilizarea impreuna cu lentilele sau daca medicul oftalmolog iti recomanda sa utilizezi picaturile in acest mod.

3. Scoate capacul flaconului cu picaturi si priveste cu atentie varful pentru a te asigura ca nu este crapat sau deteriorat in alt mod. Nu atinge niciodata varful!

4. Intinde-te sau doar inclina capul pe spate si priveste tavanul. Concentreaza-te pe un punct de pe tavan, mentinand ochiul larg deschis.

5. Plaseaza unul sau doua degete pe fata, la aproximativ un centimetru sub ochi; trage usor pentru a crea un buzunar intre pleoapa inferioara si globul ocular.

6. Foloseste cealalta mana pentru a manevra flaconul cu picaturi pentru ochi, indreptand varful in jos. Aseaza-ti mana pe frunte daca nu reusesti sa o mentii fixa.

7. Tine flaconul aproape de ochi (la aproximativ un centimetru distanta). Ai grija sa nu lasi picuratorul sa atinga ochiul sau genele, deoarece acest lucru poate introduce bacterii in recipient.

8. Strange usor flaconul pentru a elibera o picatura in interiorul capacului inferior.

9. Inchide usor ochii si inclina capul in jos pentru cateva secunde. Incearca sa nu clipesti, deoarece acest lucru poate forta o parte din lichid sa iasa, inainte ca acesta sa aiba sansa de a fi absorbit.

10. Pentru a mentine cat mai mult picaturile pe ochi, apasa usor pe coltul interior al pleoapei, langa nas. Apasand acest punct, inchizi canalul de drenaj, permitand picaturilor sa ramana mai mult pe suprafata ochiului. Aceasta tehnica minimizeaza si gustul ciudat pe care este posibil sa il simti in gura dupa aplicarea anumitor picaturi oftalmice.

11. Utilizeaza un servetel curat pentru a absorbi si sterge orice picaturi care se varsa din ochi pe pleoape sau pe fata.

12. Daca utilizezi picaturi oftalmice la ambii ochi, repeta procedura pentru al doilea ochi.

13. Insurubeaza bine capacul flaconului. Nu sterge niciodata varful picuratorului, deoarece acest lucru poate contamina picaturile!

14. Spala-te pe maini pentru a curata orice picatura ramasa.

 

Ce faci daca trebuie sa utilizezi mai mult de o picatura de ochi

Uneori, ti se poate prescrie mai mult de un tip de picaturi pentru ochi. Dar daca aplici picaturile prea rapid succesiv, acestea pot curge din ochi si nu vor fi absorbite in mod corespunzator, reducandu-se efectul terapeutic.

Daca trebuie sa pui doua picaturi in acelasi ochi, asteapta cel putin cinci minute. Acest lucru va da timp primei picaturi sa fie complet absorbita pana la aplicarea celei de-a doua.

Daca utilizezi picaturi de ochi ca si tratament, dar si o picatura de ochi lubrifianta pe acelasi ochi, este recomandat sa incepi cu picaturile medicale si  sa aplici picaturile lubrifiante mai tarziu.

 

Testeaza aplicarea cu lacrimi artificiale

Daca nu esti inca obisnuit/a sa iti aplici picaturi in ochi, o mica practica te poate ajuta sa stapanesti rapid procedeul.

Achizitioneaza un flacon cu lacrimi artificiale fara conservanti si foloseste-le pentru practica. Nu exersa cu picaturi de ochi pe baza de prescriptie medicala, pentru a nu risca supra-medicatia. Folosind o formula fara conservanti, elimini riscul aparitiei unei alergii. Alege un produs formulat pentru ochi obositi pentru ca aceste picaturi nu sunt la fel de vascoase precum cele pentru ochi uscati sever, astfel incat nu vor cauza incetosarea temporara a vederii.

 

In mai putin timp decat ti-ai imagina, vei deveni un profesionist in aplicarea picaturilor oculare. De asemenea, este o idee buna sa ai la indemana o sursa de lacrimi artificiale fara conservanti. Aceste picaturi pot ajuta la ameliorarea disconfortului asociat uscarii ochiului si calmeaza ochii in momentele in care ii simti obositi sau iritati.

 

Sursa foto si articol: allaboutvision.com