Tipuri de lentile


Lentilele din plastic

lentile plastic

In ziua de azi la achizitionare unei perechi de ochelari trebuie sa alegem dintr-o gama foarte larga de produse. Putem alege lentilele traditionale de sticla sau noile generatii de lentile din plastic sau policarbonat. Exista foarte multe avantaje ale lentilelor de plastic fata de cele din sticla, lucru ce face ca diferenta de pret dintre acestea sa nu reprezinte un factor decisiv in efectuarea alegerii. Exista conceptia ca lentilele din plastic se zgarie mai usor si nu sunt la fel de transparente ca cele din sticla, dar ele sunt produse din diferite tipuri de polimeri speciali ai caror proprietati optice nu sunt mai prejos decat cele ale sticlei optice medicale ci, in unele cazuri, chiar le sunt superioare.

In plus, polimerii nu au culoare proprie, deci nu exista nici o deosebire intre o lentila de plastic si una din sticla din punctul de vedere al aspectului. Binenteles, plasticul este un material mai moale decat sticla, dar folosind tehnologie si materiale de calitate protejam lentilele cu un strat de durificare ce le imbunatateste considerabil rezistenta la zgarieturi.

In folosirea de zi cu zi, lentilele din plastic necesita un pic mai multa atentie deoarece particulele fine de praf depuse pe ele pot actiona ca material abraziv in cazul stergerii pe uscat. De aceea recomandam stergerea lentilelor cu solutii speciale inainte de stergerea cu o laveta din microfibre. NU folositi niciodata la stergere, piele de caprioara – aceasta zgarie suprafata lentilei de plastic si este recomandata numai pentru lentile din sticla.

Avantajele lentilelor din plastic:

Lentilele din plastic sunt mult mai usoare decat lentilele de sticla. Ele nu maresc greutatea ochelarului astfel ca acesta nu va lasa urme pe nasul purtatorului. Mai ales in cazul lentilelor cu dioptrii mari ochelarul nu va aluneca pe nasul purtatorului.

Lentilele din plastic sunt mult mai rezistente la impact, fiind o alegere mult mai buna pentru copii, adulti cu o viata activa, sportivi, sau pot fi purtate ca si echipament de protectie. Forta necesara spargerii unei lentile din plastic este mult mai mare decat cea necesara spargerii unei lentile din sticla. Mai mult, lentila din plastic nu se sparge, ea cel mult plezneste si daca se aplica o forta foarte mare se rupe fara a imprastia aschii as cum fac lentilele din sticla.
Lentilele din plastic sunt mult mai subtiri decat lentilele din sticla, acesta fiind probabil cea mai apreciata caracteristica a acestui tip de lentile. Purtatorii de dioptrii mari stiu cat de groasa poate fi o lentila de sticla si cum aceasta deformeaza aspectul fetei. O lentila groasa reduce marimea ochiului creeand un aspect denaturat pentru purtator.

Cu un strat antireflex aplicat lentila de plastic devine mai transparenta decat lentila din sticla.
Pe lentilele de plastic se poate aplica un tratament special denumit tratament anti-orbire sau protectie calculator, care va reduce cantitatea radiatiilor ultra-violete ce trec prin lentila.
Din punct de vedere estetic lentilele din plastic prezinta un mare plus, spre deosebire de cele din sticla, pot fi colorate in diferite nuante pentru un aspect modern si comfort vizual sporit. Nuante monocrome, degrade, nuante care sporesc contrastul.

Dezavantajele lentilelor din plastic:

Lentilele din plastic sunt mult la sensibile la contactul cu mediul inconjurator, acestea zgariindu-se mult mai repede. Daca nu sunt intretinute in timp pot sa se opacifieze din cauza urmelor de zgarieturi care se adauga pe suprafata acestora.

Pretul lentilelor din plastic este mai ridicat decat al celor din sticla.

Este greu de spus care este alegerea optima, aceasta depinzand exclusiv de preferintele Dumneavoastra.

lentile plastic Lentilele din sticla

Lentilele din sticla

In ziua de azi la achizitionare unei perechi de ochelari trebuie sa alegem dintr-o gama foarte larga de produse. Putem alege lentilele traditionale de sticla sau noile generatii de lentile din plastic sau policarbonat.

Avantajele lentilelor din sticla:

 – Rezistenta mecanica, cu exceptia impactului, lentilele din sticla suporta sarcini mecanice mult mai mari decat plasticul. Asa se explica faptul ca lentilele din sticla pot fi mult subtiate fata de cele din plastic (in unele cazuri mai putin de un milimetru grosime – dioptrii mici sau lentile plane)
– Suprafata lentilelor din sticla este mult mai dura la contactul cu mediul inconjurator, acestea zgariindu-se mult mai greu in comparatie cu lentilele din plastic.

Dezavantajele lentilelor din sticla:

 – Lentilele din sticla sunt mult mai grele decat lentilele de plastic. Ele in majoritatea cazurilor maresc greutatea ochelarului astfel ca acesta va lasa urme pe nasul purtatorului sau va genera dureri de cap. Mai ales in cazul lentilelor cu dioptrii mari ochelarul va aluneca pe nasul purtatorului creand o senzatie de disconfort.

– Lentilele din sticla nu sunt la fel de rezistente la impact. Lentila din sticla se sparge mult mai usor lucru ce poate duce la ranirea purtatorului. Nu sunt indicate pentru copii, adulti cu o viata activa, sportivi. Forta necesara spargerii unei lentile din sticla este mult mai mica decat cea necesara spargerii unei lentile din plastic. Mai mult, lentila din sticla la sparge genereaza multe aschii ce pot rami purtatorul:

 – Lentilele din sticla sunt mult mai groase decat lentilele din plastic.

 – Pe lentilele din sticla nu se pot aplica filtre de protectie pentru calculator.

 – Lentilele din sticla nu pot fi colorate in diferite nuante pentru un aspect modern si comfort vizual sporit.

Este greu de spus care este alegerea optima, aceasta depinzand exclusiv de preferintele dumneavoastra.

 

Lentilele subtiate

Lentilele subtiate

Lentilele subtiate depind in mare parte de optiunea in estetica ochelarilor nostrii dar si de calitatea lentilei . O lentila standard are indicele de refractie 1,5 , cu cat indicele de refractie este mai mare cu atat vom avea lentile mai subtiri . Vom lua un exemplu simplu de o lentila de + 3,00 dpt ( dioptrii ) , pentru a avea o lentila subtiata vom alege o lentila de + 3 ,00 cu urmatoarele caracteristici : + 3,00 indice de refractie 1,6 AS ( AS = suprafata asferica deci o lentila mai aplatizata ) si desigur in functie de rama aleasa diametrul lentilei sa fie cat mai apropiat de marimea ramei alese astfel vom obtine o reducere a grosimii lentilei cu aprox 40 % – atentie insa aceasta optiune este valabila pentru dioptri + ( pozitive ) . In cazul dioptriilor cu valuare minus ( – ) luam acelas exemplu de – 3 dpt ( dioptrii ) vom opta pentru o varanta de indice de refractie de 1,6 diferenta este in alegerea diametrului lentilei alegand o lentila cu un diametru marit ( exemplu 70 mm ) pentru a obtine un maxim de subtiere a lentilei .
Putem explica acest fenomen datorat constuctiei lentilei , in cazul lentilelor cu valoare negativa ( minus ) lentilele sant subtiri la centru si groase la margine deci prin montajul lentilei in rama se va elimina partea groasa a lentilei. In cazul lentilelor pozitive ( cu + ) acest lucru este invers datorat grosimii mai mari la centru si mai subtiri in marginea lentilei ( o eliminare cat mai mica din lentila in functie de rama).

Avantajele lentilelor cu indice mare de refracţie:

–          Mai subţiri. Indicele de refracţie al materialelor din care sunt făcute lentilele are un impact deosebit asupra apectului acestora. Cu cât indicele de refracţie este mai mare, cu atât o lentilă este mai subţire şi mai puţin curbată la aceeaşi putere dioptrică. Cu cât dioptria este mai mare, cu atât diferenţa devine mai evidentă.

–          Mai uşoare. Lentilele cu indice mare de refracţie sunt mai uşoare decât aceleaşi lentile convenţionale, confecţionate din material organic, astfel că ele sunt mult mai confortabile.

Indici de refracţie ai lentilelor:

Indice standard de refracţie: 1.48-1.54

Indice mediu de refracţie: 1.54-1.64

Indice mare de refracţie: 1.64-1.74

Indice de refracţie superior: 1.74 şi peste.

 

Alte avantaje:

 – calitate vizuală optimă ;

 – aberaţii marginale reduse;

 – câmp vizual mărit, lentile cu curbură frontală redusă.

Lentile SubtiateLentilele cu indice mare de refracţie permit montajul pe orice fel de ramă. Durabili şi rezistenţi împotriva impactului, ochelarii cu lentile cu indice mare de refracţie sunt perfecţi atât pentru copii cât şi pentru adulţii cu un stil de viaţă activ.


Lentilele din policarbonat

 LENTILE-POLICARBONAt

Cand siguranta ochiului este o problema, atunci lentilele din policarbonat devin cea mai buna alegere pentru ochelarii de vedere sau de soare. Lentilele din policarbonat sunt mai subtiri decat lentilele normale din plastic, ofera 100% protectie pentru radiatia solara si sunt de 10 ori mai rezistente la impact decat lentilele din plastic. Combinatia dintre greutatea redusa, protectia UV si rezistenta la impact fac lentilele din policarbonat alegerea ideala pentru copii sau pentru ochelarii de protectie.

Policarbonatul a fost dezvoltat in anii ’70 pentru domeniul aerospatial, si este folosit in continuare pentru vizoarele castilor astronautilor si pentru scuturile navetelor spatiale. Lentilele de vedere din policarbonat au fost introduse in anii ’80 ca raspuns la cererea pietei pentru lentile usoare si rezistente. De atunci lentilele din policarbonat au devenit standard pentru ochelarii de protectie, ochelarii pentru sportivi sau pentru copii.

Datorita duritatii lentilelor aceastea pot fi montate pe rame pe surub sau rame pe capse fara a aparea probleme cu privire la fisurarea sau ruperea lentilelor.

Pentru a monta un ochelar pe capse sau pe surub, prin lentila trebuiesc date gauri prin care trec sistemul de prindere dintre rama si lentila. Gaurirea unei lentile normale din plastic duce de cele mai multe ori la ruperea sau craparea acesteia, insa pentru lentilele din policarbonat nu exista acest risc.

Cum sunt facute lentilele din policarbonat?

Majoritatea lentilelor din policarbonat sunt fabricate prin procesul de turnare a unui material plastic aflat in forma lichida intr-o matrita. Solidificarea acestui material duce la creearea lentilei. Spre deosebirea de lentilele normale din plastic, policarbonatul este un termoplastic care la inceputul procesului de fabricatie este in forma solida de fulgi. Prin procesul de fabricatie numit “turnare prin injectare” fulgii din policarbonat sunt incalziti pina la topire apoi injectati cu foarte mare presinune intr-o matrita iar in final sunt raciti pentru a forma lentila.

UV si protectia la zgarieturi

Similar modului in care crema de plaja blockeaza radiatia ultraviolet sa arda pielea, la fel ochelarii de vedere ar trebuie sa protejeje ochiul de acest tip de radiatie. Lentilele din policarbonat blocheaza 100% radiatia UV datorita materialului din care sunt facute. Astfel daca se achizitioneaza o pereche de lentile din policarbonat nu mai este necesar cumpararea unor lentile speciale de protectie UV. Duritatea lentilelor din policarbonat este data de faptul ca ele sunt facute dintr-un material moale capabil sa absoarba energie fara sa se rupa.

Acest lucru inseamna ca lentilele din policarbonat necesita un strat de protectie impotriva zgarierii. Protectiile aplicate in ziua de azi pe aceste lentile sunt atit de avansate incat le confera acestora aproape aceasi rezistenta la zgariere ca si lentilele din sticla.


Lentile cu filtre pentru calculator

Lentile cu filtre pentru calculator

Peste 80% din persoanele care petrec cel putin doua ore pe zi in fata monitorului acuza anumite simptome: dureri de cap, pierderea concentrarii, ochi obositi, usturimi sau senzatie de arsura ale globului ocular, vedere dubla sau in ceata. Toate aceste probleme pot fi prevenite prin purtarea unor ochelari speciali de protectie. Creierul uman, respectiv ochiul reactioneaza diferit la citirea caracterelor de pe monitor, comparativ cu cele tiparite pe hartie, in sensul ca, pe ecranul computerului, caracterele (pixeli) nu au margini bine definite si nu sunt la fel de contrastante pe fond. Ele sunt mai luminoase in centru si isi diminueaza intensitatea catre margini, lucru care face dificila concentrarea privirii asupra acestor imagini. Astfel, ochiul este obligat la o continua activitate de focalizare cu ajutorul muschilor, ceea ce duce la oboseala, senzatii de usturime si arsura, simptome frecvente dupa indelungi ore in fata ecranului calculatorului.

Eforturi de acomodari succesive se produc si din cauza ca munca la calculator presupune interactiunea cu trei medii luminoase diferite: ecranul, luminozitatea de la nivelul tastaturii si cea a incaperii. Trecerea ochiului de un mediu la altul este brusca, iar efortul de acomodare, maxim. Care este solutia? Primul pas consta in examenul medical. Trebuie tinut cont de faptul ca acesta nu trebuie realizat dupa o zi in care ati utilizat calculatorul timp indelungat. Pe parcursul unor astfel de zile, ochiul dezvolta un “spasm de acomodare”, iar la masuratorile uzuale, desi nu stiti sa aveti un viciu de refractie, s-ar putea sa apara o dioptrie.

Lipsa protectiei vizuale in medii cu lumina artificiala si, in special, in fata monitoarelor de calculator poate conduce, pe termen lung, la degenerescenta maculara Lentilele de protectie sunt destinate atat emetropilor (persoane care nu au vicii de refractie), cat si ametropilor (miopi, hipermetropi etc.)

 Lentile cu filtre pentru calculator1