Produse

LENTILE POLARIZATE

LENTILE POLARIZATE

Lentilele polarizate ajuta la reducerea luminozitatii, in special cand lumina se reflecta puternic (din apa, zapada, sosele si alte suprafete similare). Ochelarii de soare obisnuiti nu sunt polarizati, ceea ce inseamna ca lentila permite razelor de lumina sa treaca prin ea exact sub acelasi unghi sub care a fost reflectata de suprafata unui obiect.

Lentilele polarizate au o fata laminata cu dungi verticale. Aceste dungi permit doar radiatiei verticale sa treaca prin lentila, eliminand astfel reflexiile din plan orizontal si detensionand ochiul purtatorului. Lentilele polarizate nu ofera insa protectie totala anti - stralucire. Daca suprafeta unei ape este agitata si formeaza valuri cu unghiuri peste 45 de grade, o parte din reflexiile din plan orizontal pot trece prin lentila.

Exista totusi si o limitare a acestui tip de lentile. Ele nu pot fi folosite ca lentile pentru ochelari cu purtare zilnica deoarece, datorita filtrului polarizat, imaginea de pe monitoarele LCD (ecran telefon, monitor calculator, televizor) va fi distorsionata. Deasemenea afisajul de pe bordul anumitor masini poate deveni greu de citit.

Importanta folosirii ochelarilor de soare in vederea mentinerii unei vederi bune poate fi concluzionata din rezultatele cercetarilor facute in ultimii ani. Radiatia solara UV (ultraviolete) pe timp indelungat poate produce deteriorari ale vederii ce pot fi tratate cu greu. Radiatiile UVA si UVB ard pielea si distrug parti componente ale globului ocular. Ochelarii de soare ar trebui sa fie o protectie solara reala pentru ochii tai, asa cum sunt cremele cu protectie solara pentru piele. Pe o perioada de cativa ani, radiatia UVB poate duce la aparitia cataractei si altor afectiuni ale globului ocular. Radiatia UVA este in principal absorbita de cristalin.

Principalele date cu privire la radiatia UV pe care trebuie sa le cunosti:

  • expunerea cea mai mare la radiatia UV in timpul zilei este intre orele 10.00 si 16.00
  • in perioada lunilor de vara radiatia este mai intensa
  • in zilele cu cer acoperit, radiatia UV este redusa doar cu 20-40%
  • in functie de altitudinea la care te afli sau iti desfasori activitatea, poti calcula o crestere a radiatiei UV cu 4% pentru fiecare 700 m. In cazul in care esti, de exemplu la munte, la ski, poti avea cu pana la 20% mai multe radiatii decat in acelasi timp in zona de campie
  • radiatia UV reflectata este la fel de daunatoare ca si cea directa. Nisipul reflecta 25% din radiatia UV, apa 100%, iar zapada aproximativ 85%

     UVA sunt unde lungi si recunoscute pentru actiunea lor in profunzime. Expunerea pe termen lung la acestea, duce la vatamarea structurilor pielii, imbatranire accelerata si joaca un rol esential in dezvoltarea cancerului de piele. UVB sunt unde mai scurte ce duc la fenomenul de ardere a pielii, dar si la cancer de piele.

-        Ochelarii de soare trebuie sa aiba inscris pe eticheta, gradul de protectie UVA/UVB: UV 400 sau 100% UV PROTECTION.

Cromatica lentilelor – culoarea acestora ajuta in absorbirea luminii. Poti alege culoarea lentilelor pentru ochelarii de soare in functie de preferinta personala, dar este bine sa iei in calcul diferitele beneficii:

– tonuri de gri – reduc luminozitatea si nu distorsioneaza culorile

– tonuri de maro – distorsioneaza modul in care vei percepe culorile

– tonuri de galben – te ajuta la vedere, dar distorsioneaza si mai mult culorile

– tonuri de verde – creeaza un contrast intre obiecte

– tonuri de roz – asigura un contrast bun intre obiecte pe fundaluri verzi sau albastre.

Lentile cu depunere de oglinda – se folosesc pentru ochelarii de soare, fiind tratate special. Un dezavantaj este insa ca acestea se zgarie si se degradeaza mai repede.

Pentru activitatile sportive practicate in timpul liber, este important sa adaugi tinutei specifice ochelari de soare adecvati. Cei care practica skiul si snowboardul stiu ca fara folosirea ochelarilor de soare in anumite situatii, soarele ii poate orbi. Ei se pot expune radiatiei UV pe termen lung chiar si in zilele innorate, norii nu reduc radiatiile nocive la care sunt expusi ochii. Avand permanent ochelarii de soare la indemana, poti evita neplacerile cauzate de radiatiile UV si sa iti pastrezi calitatea vederii. Cei care isi desfasoara activitatile in apropierea apei (plaja, surfing, pescuit,..) trebuie sa stie ca apa reflecta 100% din radiatia UV, cu un efect foarte daunator. 

La OftaCenter gasesti o gama larga de lentile polarizate de la partenerii nostri:

OftaCenter Lentile ochelari Rodenstock2

CITESTE MAI MULT...

OftaCenter Lentile ochelari Rhein2

î          CITESTE MAI MULT...

OftaCenter Lentile ochelari Essilor2

 CITESTE MAI MULT...

OftaCenter Lentile ochelari Hoya2

CITESTE MAI MULT...

OftaCenter Lentile ochelari Seiko2CITESTE MAI MULT...

OftaCenter Lentile ochelari Zeiss2

CITESTE MAI MULT...

Pentru ca facem Totul pentru o Vedere mai Buna!

Data

21 Septembrie 2016

Categorii

Lentile pentru ochelari