Sanatate oculara

5 moduri de a evita aburirea ochelarilor atunci când porți mască

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Chiar dacă măștile ne ajută să evităm transmiterea coronavirusului, purtătorii de ochelari de vedere descoperă cu neplăcere ca aceștia se aburesc atunci când poartă masca.

 

De ce se aburesc ochelarii?

Când porți masca, respiri în mod repetat aer cald. Acesta iese prin partea de sus a măștii și duce la aburirea lentilelor ochelarilor. Desigur, acest lucru îți poate afecta claritatea vederii.

 

Iată 5 moduri prin care poți evita aburirea ochelarilor

1. Spală lentilele cu apă și săpun

Spală ochelarii de vedere sau de soare cu apă și săpun și scutură excesul de umiditate. Apoi șterge ușor lentilele cu o cârpă curată din microfibră.

Folosind această metodă, lentilele nu ar trebui să se mai aburească atunci când le vei purta, deoarece vor avea pe suprafață o peliculă subțire care va reduce acumularea micro-moleculelor de apă.

Nu se recomandă utilizarea produselor precum: șamponul pentru copii sau crema de ras.

 

2. Folosește o mască de mărime potrivită

Dacă masca îți stă lejer pe față, aceasta va permite trecerea aerului cald spre ochelari, rezultând așadar aburirea lentilelor. O mască de mărimea potrivită pentru fața ta, va direcționa aerul prin partea inferioară sau laterală a măștii.

Este important ca masca să se muleze în jurul nasului – modelele cu bandă metalică sunt ideale.

 

3. Fixează masca

Un truc folosit mai ales de medici, implică lipirea unei bucăți de bandă adezivă cu două fețe pe nas, înainte de a pune masca.

 

4. Ajustează-ți ochelarii

Dacă ochelarii pe care îi porți au pernițe pentru nas, le poți regla astfel încât rama să îți stea puțin mai departe de față. Astfel, aerul cald va fi eliminat și nu va fi prins între față și lentilele ochelarilor.

Totuși, ai grijă la această modificare dacă porți ochelari cu lentile progresive sau o dioptrie mare. Ajustarea pernițelor poate schimba ușor vederea în aceste cazuri. Dacă se întâmplă acest lucru, este posibil să fie nevoie să ții capul într-un unghi diferit pentru a compensa schimbarea vederii.

 

5. Produse speciale

Pe piață există diverse spray-uri și geluri împotriva aburirii lentilelor de ochelari. Folosește doar produsele recomandate în acest scop și nu utiliza produse concepute pentru mașini sau în alte scopuri, deoarece acestea pot afecta lentilele de ochelari.

 

Vezi și CUM SA ÎȚI PROTEJEZI VEDEREA

Trucuri pentru o vedere sanatoasa

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Majoritatea dintre noi au tendinta de a neglija sanatatea ochilor. Insa, intretinerea obisnuita a ochilor este esentiala pentru a te bucura de o vedere sanatoasa pentru cat mai mult timp. Afla ce poti face pentru a te asigura ca ochii tai sunt intr-o stare perfecta.

Stim ca exercitiile fizice ne mentin organismul sanatos si lotiunile cu protectie solara ne protejeaza pielea, dar care sunt cele mai bune modalitati de a mentine ochii sanatosi?

 

Esti ceea ce mananci

Mancarea este necesara pentru un organism puternic, dar anumite alimente pot ajuta la mentinerea sanatatii ochilor. Antioxidantii din cafea sunt benefici pentru sanatatea ochilor. Deasemenea, ouale, legumele cu Frunze verzi, fructele de padure si pestele de apa rece, cum ar fi somonul. Acizii grasi omega-3 din somon ajuta la prevenirea uscarii ochilor si la mentinerea sanatoasa a retinei.

 

Protejeaza-ti ochii

Stiati ca 100.000 leziuni oculare sunt legate de activitatile sportive si ca 90% din leziunile legate de sport afecteaza ochii? Orice tip de ochelari de protectie iti vor apara ochii - ochelari de soare, ochelari de protective cu sau fara dioptrii. Este foarte important sa porti lentile sau ochelari de protectie daca lucrezi intr-un mediu periculos, cum ar fi o zona de constructie, un atelier, sau daca participi la sporturi extreme.

Afla mai multe despre Cum sa iti protejezi vederea de AICI

 

Oftalmologul stie cel mai bine

Cand vine vorba de sanatatea ochilor, una dintre cele mai bune modalitati de a preveni afectiunile, este prin consultatii anuale complete. Acesta verifica acuitatea, precum si sanatatea generala a ochilor.

Programeaza-te acum la un examen oftalmologic amanuntit!

 

Magia nu este in machiaj

Machiajul este necesar uneori, dar sa dormi cu el nu este. Reactiile alergice, ochii uscati, pierderea genelor si infectiile bacteriene pot aparea daca machiajul nu este indepartat si se acumuleaza. Indepartarea zilnica a rimelului si a produselor de machiaj, mentin sanatatea ochilor dar si a pielii tale. Ai ramas fara demachiant? Utilizeaza avocado sau ulei de masline!

 

Ia o pauza!

Sindromul vederii la calculator si oboseala oculara cauzata de dispozitivele inteligente, ii afecteaza pe majoritatea celor care lucreaza la birou, ceea ce duce la dureri de cap, stres muscular si disconfort ocular. Poarta ochelari de protectie pentru calculator, respecta Regula 20-20-20, mareste textele, clipeste frecvent si ajusteaza ecranul la 50-65 cm distanta de tine. Astfel, iei toate masurile de prevenire a aparitiei sindromului de vedere la calculator.

 

Uneori, cele mai simple masuri pe care le luam pentru a ne ingriji de ceva sunt, de asemenea, cele mai bune. Acest lucru se aplica si pentru ochii si vederea noastra.

Afla mai multe despre sanatatea oculara de AICI.  

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

De la telefoanele inteligente la tablete sau laptop, ne folosim ochii pentru a citi fonturi mici si pentru a vizualiza o multitudine de imagini, videoclipuri si documente. In mod natural, va aparea oboseala oculara.

 Deci, ce sa faci ca sa mentii sanatatea oculara si eviti aparitia cataractei, a degenerescentei maculare sau a altor afectiuni?

 

Mananca pentru sanatatea intregului organism

Mananca alimente bogate in vitamina A, vitamina C, beta-caroten si luteina, deoarece acestea ajuta la mentinerea sanatatii oculare. Alege uleiul de ficat de cod, cartofi dulci, unt, papaya, afine, caise si struguri.

NU refuza legumele verzi! Adauga in meniul zilnic legume precum: kale, spanac, varza, dovlecei si varza de Bruxelles.

 

Odihneste-te

Odihneste-te suficient, deoarece somnul permite muschilor ocular suprasolicitati sa se relaxeze complet.

NU te concentra pe o singura activitate pentru mult timp. Ia pauze regulate timp de 5-10 minute pentru a iti odihni ochii.

 

Mentine hidratarea

Consuma suficienta apa, mai ales daca ai observant ca ochii tai sunt adesea iritati, simti senzatie de uscaciune, nisip in ochi sau oboseala.

NU te limita doar la cei 2 litri de apa recomandati zilnic. Bea cata apa simti nevoia si nu uita de hidratarea externa. Poti utiliza creme speciale pentru zona ochilor sau comprese reci.

 

Exerseaza

Cand iti simti ochii obositi, poti face cateva exercitii de relaxare. Pune mainile impreuna palma in palma si freaca-le intre ele, pana se incalzesc. Aseaza-le peste ochi si imagineaza-ti un loc relaxant.

NU uita sa iei aceste pause la fiecare cateva ore, mai ales cand stai in fata calculatorului timp indelungat.

 

Cat de mult iti place culoarea portocaliu?

Mananca morcovi si alte alimente bogate in beta-caroten, care sustin sanatatea ochilor.

NU uita de beneficiile oferite de Omega 3 gasit in nuci si peste. Acesti acizi grasi ajuta la mentinerea sanatatii oculare si opreste deteriorarea vederii odata cu inaintarea in varsta.

 

Spune nu viciilor

Evita alimentele pline de zahar deoarece acestea iti pot afecta in timp, vederea.

NU fuma! Fumatul a fost asociat cu un risc crescut de dezvoltare a degenerescentei maculare legate de varsta, a cataractei si a leziunilor nervului optic.

 

Regula 20/20/20

La fiecare 20 minute, CLIPESTE de 20 de ori, apoi PRIVESTE timp de 20 secunde un obiect aflat la 6 m distanta! Vei fi surprins/a de cat de bine te vei simti dupa acest scurt exercitiu.

NU folosi gadget-urile prea mult timp. Redu nivelul luminozitatii ecranului computerului si a telefonului, pentru un confort vizual mai ridicat.

 

Sfaturi speciale

Mananca afine deoarece acestea sunt bogate in antioxidanti si sustin circulatia normala a sangelui in corp si inclusiv la nivelul ochilor.

Relaxeaza-ti ochii cu ajutorul unui exercitiu simplu: priveste in sus si in jos, apoi incet in sensul acelor de ceasornic si in sens invers. Inchide ochii si maseaza-ti usor pleoapele, reducand astfel presiunea asupra ochilor.

 

Este vital sa iti mentii sanatatea oculara in orice moment. Indiferent daca mergi pe partie, sau la plaja, la locul de munca sau doar petreci o dupa-amiaza cu prietenii, folosete oricare dintre aceste modalitati pentru a iti menține ochii sanatosi.

Voi ce sfaturi ati aplicat? Impartasiti experientele cu noi in sectiunea de comentarii de mai jos!

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Privelistea pe care ne-o ofera iarna este minunata, dar zilele reci si uscate pot avea efecte mai putin placute asupra vederii tale. Senzatia de ochi uscati, mancarimea, sau lacrimarea ochilor, sunt simptome obisnuite, dar asta nu inseamna ca trebuie sa suferi de vedere incetosata si oboseala oculara cand temperatura scade.

 

Iata cateva masuri pe care le poti lua pentru a iti proteja ochii in sezonul rece:

1. Protejeaza-ti ochii de caldura. Cand este frig afara, nu este nimic mai placut decat atunci cand intri intr-o incapere calda si primitoare. Cu toate acestea, caldura directa din calorifere si incalzitoare poate sa diminueze filmul lacrimal si sa provoace iritarea ochilor. Utilizeaza un umidificator sau pozitioneaza aparatul de aer conditionat astfel incat sa nu iti vina direct in fata.

2. Foloseste picaturi pentru ochi. Unguentele lubrifiante sunt sigure pentru utilizare de pana la 4 ori/zi, dar este indicat sa urmezi instructiunile producatorului. Picaturile fara conservanti se pot folosi de cate ori simti nevoia.

3. Incearca suplimentele de ulei de peste. Uleiul de peste mareste calitatea filmului lacrimal. Cel mai simplu mod de a adauga peste in dieta este prin suplimente, asa ca discuta cu medicul despre cea mai buna alegere pentru tine.

4. Urmeaza Regula 20/20/20. Oboseala digitala este o problema reala, datorita supra-utilizarii dispozitivelor: telefoane inteligente, tablete, computere si televizoare, care pot provoca probleme semnificative ale ochilor. Retine si aplica regula 20-20-20: la fiecare 20 minute, CLIPESTE de 20 de ori, apoi PRIVESTE timp de 20 secunde un obiect aflat la 6 m distanta!

5. Alege un machiaj mai delicat pentru ochi. Machiajul rezistent la apa poate fi greu de indepartat si necesita curatare abraziva. Uleiul de nuca de cocos este un produs usor de gasit si cu un pret accesibil, care indeparteaza delicat machiajul din zona ochilor.

6. Programeaza AICI un examen oftalmologic complet in fiecare an. Uscarea ocazionala a ochilor poate progresa in sindromul de ochi uscat si in bolile de ochi uscat. Examinarile periodice ale ochilor de catre un oftalmolog te ajuta sa iti pastrezi sanatatea oculara si sa poti preveni afectiunile cornice.

Ai grija de ochii tai iarna aceasta pentru a preveni neplacerile oculare. Cativa pasi simpli, schimbari si precautii pot aduce o mare diferenta in claritate si confortul ocular.

 

Afla si cum sa iti protejezi ochii de Fotokeratita: AICI

 

Cum se folosesc picaturile de ochi

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Picaturile de ochi sunt folosite pentru a trata o mare varietate de afectiuni - de la glaucom si infectii oculare pana la alergii si ochi uscati. In multe cazuri, picaturile pentru ochi sunt esentiale in pastrarea vederii si protejarea ochilor.

Pentru a obtine rezultate optime in urma utilizarii picaturilor de ochi, trebuie sa le folsesti in mod corespunzator. Indiferent daca ai nevoie de o picatura pe zi sau de 10, exista o cale corecta si una gresita de a iti pune picaturi in ochi.

Medicul oftalmolog iti poate oferi instructiuni specifice pentru aplicarea picaturilor oftalmice de care ai nevoie, dar in cele mai multe cazuri, tehnica adecvata pentru aplicarea picaturilor este aceeasi.

 

Abordarea pas-cu-pas a aplicarii picaturilor de ochi

1. Spala-te pe maini cu sapun si apa, apoi usuca-te cu un prosop curat.

2. Daca porti lentile de contact, scoate-le, singura exceptie este daca folosesti picaturi oftalmice care sunt formulate in mod specific pentru utilizarea impreuna cu lentilele sau daca medicul oftalmolog iti recomanda sa utilizezi picaturile in acest mod.

3. Scoate capacul flaconului cu picaturi si priveste cu atentie varful pentru a te asigura ca nu este crapat sau deteriorat in alt mod. Nu atinge niciodata varful!

4. Intinde-te sau doar inclina capul pe spate si priveste tavanul. Concentreaza-te pe un punct de pe tavan, mentinand ochiul larg deschis.

5. Plaseaza unul sau doua degete pe fata, la aproximativ un centimetru sub ochi; trage usor pentru a crea un buzunar intre pleoapa inferioara si globul ocular.

6. Foloseste cealalta mana pentru a manevra flaconul cu picaturi pentru ochi, indreptand varful in jos. Aseaza-ti mana pe frunte daca nu reusesti sa o mentii fixa.

7. Tine flaconul aproape de ochi (la aproximativ un centimetru distanta). Ai grija sa nu lasi picuratorul sa atinga ochiul sau genele, deoarece acest lucru poate introduce bacterii in recipient.

8. Strange usor flaconul pentru a elibera o picatura in interiorul capacului inferior.

9. Inchide usor ochii si inclina capul in jos pentru cateva secunde. Incearca sa nu clipesti, deoarece acest lucru poate forta o parte din lichid sa iasa, inainte ca acesta sa aiba sansa de a fi absorbit.

10. Pentru a mentine cat mai mult picaturile pe ochi, apasa usor pe coltul interior al pleoapei, langa nas. Apasand acest punct, inchizi canalul de drenaj, permitand picaturilor sa ramana mai mult pe suprafata ochiului. Aceasta tehnica minimizeaza si gustul ciudat pe care este posibil sa il simti in gura dupa aplicarea anumitor picaturi oftalmice.

11. Utilizeaza un servetel curat pentru a absorbi si sterge orice picaturi care se varsa din ochi pe pleoape sau pe fata.

12. Daca utilizezi picaturi oftalmice la ambii ochi, repeta procedura pentru al doilea ochi.

13. Insurubeaza bine capacul flaconului. Nu sterge niciodata varful picuratorului, deoarece acest lucru poate contamina picaturile!

14. Spala-te pe maini pentru a curata orice picatura ramasa.

 

Ce faci daca trebuie sa utilizezi mai mult de o picatura de ochi

Uneori, ti se poate prescrie mai mult de un tip de picaturi pentru ochi. Dar daca aplici picaturile prea rapid succesiv, acestea pot curge din ochi si nu vor fi absorbite in mod corespunzator, reducandu-se efectul terapeutic.

Daca trebuie sa pui doua picaturi in acelasi ochi, asteapta cel putin cinci minute. Acest lucru va da timp primei picaturi sa fie complet absorbita pana la aplicarea celei de-a doua.

Daca utilizezi picaturi de ochi ca si tratament, dar si o picatura de ochi lubrifianta pe acelasi ochi, este recomandat sa incepi cu picaturile medicale si  sa aplici picaturile lubrifiante mai tarziu.

 

Testeaza aplicarea cu lacrimi artificiale

Daca nu esti inca obisnuit/a sa iti aplici picaturi in ochi, o mica practica te poate ajuta sa stapanesti rapid procedeul.

Achizitioneaza un flacon cu lacrimi artificiale fara conservanti si foloseste-le pentru practica. Nu exersa cu picaturi de ochi pe baza de prescriptie medicala, pentru a nu risca supra-medicatia. Folosind o formula fara conservanti, elimini riscul aparitiei unei alergii. Alege un produs formulat pentru ochi obositi pentru ca aceste picaturi nu sunt la fel de vascoase precum cele pentru ochi uscati sever, astfel incat nu vor cauza incetosarea temporara a vederii.

 

In mai putin timp decat ti-ai imagina, vei deveni un profesionist in aplicarea picaturilor oculare. De asemenea, este o idee buna sa ai la indemana o sursa de lacrimi artificiale fara conservanti. Aceste picaturi pot ajuta la ameliorarea disconfortului asociat uscarii ochiului si calmeaza ochii in momentele in care ii simti obositi sau iritati.

 

Sursa foto si articol: allaboutvision.com