Lentile de contact

disconfort cauzat de lentilele de contact

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Simti disconfort atunci cand porti lentilele de contact? Daca da, nu esti singurul. O multime de oameni care poarta lentile de contact experimenteaza disconfort la purtarea lentilelor de contact, la un moment dat.

Episoadele de disconfort nu inseamna totusi ca nu mai poti purta lentile de contact. Este posibil ca o simpla schimbare a lentilelor, a produselor de ingrijire sau a obiceiurilor zilnice sa faca lentilele de contact mult mai confortabile.

 

Detectarea si tratamentul disconfortului pentru lentilele de contact

Pentru a determina cu exactitate cauzele specifice ale disconfortului cauzat de lentilele de contact si caile de tratament adecvate, trebuie sa consulti un medic oftalmolog sau un optometrist.

Daca simti disconfort la nivelul ochilor, sau nu mai vezi bine, ai nevoie de o verificare la un specialist in ingrijirea ochilor. Uneori, o iritare minora cauzata de lentilele de contact, daca este lasata netratata, se poate dezvolta intr-o problema mai grava.

 

Iata cateva sfaturi utile cu privire la modul de abordare a lentilelor de contact inconfortabile:

 

“Ochii mei sunt rosii, durerosi, umflati si / sau lacrimeaza "

Daca observi oricare dintre aceste simptome, opreste purtarea lentilelor si consulta un medic oftalmolog sau un optometrist. Acestea ar putea fi semne ale unei probleme grave. Lentilele de contact nu pot fi confortabile daca ochii tai nu sunt sanatosi. Purtarea continua a lentilelor de contact poate duce la probleme mai grave - indiferent daca acestea au fost cauzate de lentile sau nu au legatura cu ele.

Daca observi oricare dintre simptomele de mai sus, indeparteaza imediat lentilele de contact si programeaza-te la o consultatie.

 

“Am senzatie de arsura cand imi pun lentilele”

Acest lucru nu ar trebui sa se intample, dar adesea, atunci cand se intampla, este pentru ca ti-ai contaminat neintentionat lentilele. Lentilele de contact pastreaza substantele cu care intra in contact, cum ar fi lotiunile de piele, sapunuri, parfumuri, uleiuri alimentare si produse cosmetice. Aceste substante pot crea o senzatie de arsura daca vin in contact cu ochii tai. Prin urmare, este important sa iti cureti cu atentie mainile inainte sa atingi lentilele de contact.
Utilizeaza sapunuri care nu contin agenti hidratanti si parfumuri. Spala-te bine pe maini si usuca-le cu un prosop care nu lasa scame inainte de a manipula lentilele de contact.
De asemenea, ia in considerare sa folosesti lentilele de contact de unica folosinta. Astfel, elimini riscul de contaminare pentru ca le vei arunca dupa o singura utilizare.

 

"Cand port lentilele de contact, simt ca am ceva in ochi"

Lentilele de contact nu se potrivesc tuturor, iar faptul ca le simti, poate indica o lentila necorespunzatoare. Lentilele sunt fabricate in mai multe combinatii de diametre si curburi. Daca lentilele tale au un diametru sau o curbura de baza gresita, probabil veti simti ca ai ceva in ochi intotdeauna.
Lentilele de contact cu dimensiuni gresite pot provoca chiar si o abraziune a corneei. Acesta este unul dintre motivele pentru care imprumutarea lentilelor de contact colorate de la prieteni nu este o idee buna.

O alta cauza care te face sa simti lentilele pe ochi, poate rezulta din depozitele de lipide sau proteine ​​care se acumuleaza pe ele. Acestea se depun pe lentilele de contact de-a lungul timpului, chiar daca le cureti si le ingrijesti corespunzator.
Medicul oftalmolog iti poate recomanda o schimbare a solutiilor de intretinere a lentile de contact sau lentile de unica folosinta. De asemenea, este posibil ca un anumit material din care sunt facute lentilele, sau chiar solutia de curatare, sa nu fie compatibile cu ochii tai.

 

"Beau multa cafea si/sau alcool si/sau fumez"

Daca in dieta zilnica incluzi multa cofeina sau alcool, sau nu bei suficienta apa, ochii tai pot deveni prea uscati pentru a purta lentile de contact. Schimbarea dietei, suplimentele nutritive, sau picaturile speciale pentru ochi, pot imbunatati calitatea lacrimilor.

Daca fumezi, te vei confrunta cu un risc crescut de sindrom de ochi uscat, precum si alte probleme cum ar fi degenerescenta maculara.

 

“Iau medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala sau pe baza de reteta”

Medicamentele pot provoca uscarea ochilor, in special antihistaminicele sau medicamentele utilizate pentru controlul tensiunii arteriale. Daca este o situatie pe termen scurt, ia in considerare utilizarea picaturilor de ochi sau intreruperea temporara a purtarii lentilelor de contact.

Daca sindromul de ochi uscat este cauzat de medicamente pe care trebuie sa le iei in permanenta, medicul iti poate recomanda suplimente pentru ochi, un alt tip de lentile de contact sau purtarea ochelarilor.

 

"Cand port lentilele de contact, am senzatie de nisip in ochi"

Daca simptomele de ochi uscat sunt doar ocazionale, cel mai bun remediu ar putea fi picaturile oftalmice. Nu toate picaturile si lentilele sunt compatibile, asa ca asigura-te ca urmezi recomandarile medicului oftalmolog.

Daca frecventa acestor senzatii este mai mult decat ocazionala, medicul oftalmolog iti poate recomanda alt tip de lentile de contact care este mai potrivit pentru persoanele cu sindrom de ochi uscat.

 

“Nu pot purta lentilele de contact pe tot parcursul zilei”

Disconfortul de la sfarsitul zilei a fost mult timp o provocare pentru purtatorii lentilelor de contact. O adevarata descoperire in acest domeniu este hidrogelul siliconic. Lentilele de contact moi din noua generatie transmit o cantitate mai mare de oxigen catre ochi fata de lentilele traditionale, iar unele hidrogeluri de silicon sunt mai putin predispuse la deshidratare.

O alta strategie de combatere a uscarii ochiului este trecerea la o lentila de contact moale, care are un continut de apa mai scazut decat lentilele pe care le porti in prezent. Schimbarea de la lentilele moi la lentilele de contact gaz-permeabile, poate sa reduca simptomele uscaciunii.

 

“Am alergii”

Daca observi iritarea ochilor in timp ce te afli in preajma animalelor de companie, este posibil sa ai o alergie. De asemenea, daca ai alte alergii pe care le tratezi in mod regulat, poti observa ca ochii se irita in anumite sezoane, atunci cand atmosfera este incarcata cu polen. 

Aceasta poate fi o problema dubla care implica atat lentilele de contact cat si ochii. Lentilele pot colecta particule iritante, care iti irita apoi ochii. Utilizarea lentilelor de contact poate fi de ajutor, ceea ce inseamna ca este posibil sa fie necesara schimbarea solutiei de intretinere sau sa alegi lentile de contact zilnice de unica folosinta.

Medicul oftalmolg este cel mai in masura sa iti prescrie picaturi oftalmice sau alt tratament adecvat.

 

“Am alte probleme medicale”

Unele probleme medicale, cum ar fi alergiile, sindromul Sjogren, afectiunile tiroidiene, modificarile hormonale provocate de menopauza si afectiunile cutanate (cum ar fi acneea), pot provoca probleme de vedere sau iritarea ochilor, in special din cauza uscarii.

Ochii uscati sunt, de asemenea, un efect secundar frecvent al multor medicamente eliberate fara prescriptie medicala si pe baza de reteta, cum sunt antihistaminicele sau medicamentele pentru tensiunea arteriala. Sindromul de ochi uscat este o afectiune care poate provoca senzatia de nisip in ochi sau roseata.

 

“Nu urmez instructiunile de ingrijire a lentilelor de contact”

Este extrem de important sa urmezi instructiunile de curatare si de ingrijire ale lentilelor de contact. Lentilele care nu sunt curate, nu vor fi confortabile si pot provoca alte probleme oculare.

Adesea, oamenii care se plang ca lentilele lor de contact nu se simt confortabil, fie nu le curata suficient de bine, fie le poarta prea mult timp inainte de a le curata sau inlocui. De exemplu, daca ai lentile de contact care ar trebui aruncate dupa doua saptamani, nu le purta mai mult de atat.

 

“Imi petrec timpul in medii uscate sau prafuite”

Mediul in care porti lentilele de contact poate fi la fel de importanta cat timp le purtati.

Daca lucrezi intr-un mediu cu praf, particulele fine pot fi prinse intre lentile si ochi si pot cauza disconfort, chiar daca sunt foarte mici. Aplicarea frecventa a picaturilor de ochi lubrifiante care sunt aprobate pentru utilizarea cu lentile de contact, poate ajuta la mentinerea confortabila a ochilor si a lentilelor.

Un alt remediu este orthokeratologia, care este prescrierea, montarea si utilizarea lentilelor de contact dure, speciale pentru a remodela corneea in timp ce dormi, permitand o vedere clara fara lentile, pe tot parcursul zilei.

 

"Stau foarte mult la calculator"

Este posibil sa te confrunti cu uscarea, iritarea sau inrosirea ochilor, daca petreci mult timp in fata ecranului unui calculator. In multe cazuri, un remediu util este sa porti ochelari cu filtru de protectie impotriva luminii albastre, mai degraba decat lentile de contact, in timpul lucrului pe calculator.

 

Nu trebuie sa traiesti cu lentile de contact inconfortabile! Medicul oftalmolog te poate ajuta. Programeaza-te chiar acum daca ai vreunul dintre simptomele descrise.

Lentile de contact moi

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Incerci sa decizi daca sa porti lentile de contact sau ochelari de vedere? Sau poate te-ai hotarat deja ca vrei lentile de contact, dar inca mai ai cateva semne de intrebare? Inainte de a lua o decizie, citeste cateva sfaturi importante pe care ar trebui sa le iei in considerare.

Lentile de contact sau ochelari?

Ambele au avantajele si dezavantajele lor. Majoritatea aleg sa poarte lentile de contact deoarece considera ca arata mai bine fara ochelari. Insa lentilele de contact ofera o multime de alte beneficii.

Un studiu recent numit “Lentilele de contact in pediatrie”(CLIP) a fost realizat pentru a evalua rezultatele adolescentilor si copiilor cu varste sub 8 ani, atunci cand au purtat lentile de contact moi pentru prima data. Un total de 85 de adolescenti (cu varste cuprinse intre 13 si 17 ani) si 84 de adolescenti (cu varste cuprinse intre 8 si 12 ani) au fost inscrisi in studiu. La trei luni de la inceperea purtarii, cercetatorii au descoperit ca:

• Nu s-au produs efecte adverse grave la utilizarea lentilelor de contact la niciun participant

• Timpul necesar pentru aplicarea lentilelor a fost similar atat pentru adolescenti cat si pentru copii mai mici

• 89% dintre adolescenti si 83% dintre copiii mai mici au descoperit ca lentilele de contact sunt usor de curatat si de intretinut

• In raspunsurile la un chestionar privind stilul de viata dupa ce au purtat lentile de contact, 65% dintre adolescenti au raportat ca purtarea lentilelor de contact le-a imbunatatit performanta in activitati, iar 73% au raportat ca primesc feedback pozitiv de la altii dupa ce au inceput sa poarte lentile

In plus, cand parintii adolescentilor care au participat la studiu au fost chestionati despre cat de bine s-a descurcat fiul sau fiica lor dupa ce au purtat lentile de contact, acestia au declarat:

• 92% au fost de acord cu afirmatia: "Copilul meu considera ca lentilele de contact sunt usor de intretinut "

• 89% au fost de acord cu afirmatia: "Copilul meu demonstreaza ca este suficient de responsabil sa poarte lentile de contact si sa aiba grija de ele"

• 80% au acceptat declaratia: "Lentilele de contact il fac pe copilul meu sa se simta mai bine in propria piele si sa fie mai increzator"

• 84% au fost de acord cu afirmatia: "Cred ca lentilele de contact sunt potrivite pentru copilul meu"

Pe baza rezultatelor foarte pozitive ale acestui studiu clinic controlat, autorii studiului CLIP au concluzionat ca nici adolescentii, nici copiii mai mici nu au prezentat probleme legate de utilizarea lentilelor. Astfel, daca si copilul tau are probleme de vedere, ar trebui sa iei in considerare lentilele de contact, care se preteaza chiar si pentru copiii cu varsta de 8 ani.

Dezavantajele lentilelor de contact

  • Cea mai obisnuita problema este ca, in conditii extreme, murdaria sau praful pot ajunge sub lentile, facandu-le sa se simta inconfortabile si provocand mancarime sau senzatie de uscaciune. Acest lucru se poate remedia foarte usor, utilizand picaturi pentru lentilele de contact sau prin scoaterea si clatirea lentilelor cu solutie speciala.
  • Daca nu iti cureti lentilele in mod corespunzator sau suficient de des, proteinele se pot acumula pe lentile, ceea ce duce la mancarime, vedere incetosata sau o posibila infectie.
  • De asemenea, daca porti lentilele de contact mai mult decat este recomandat, ochii tai vor fi privati de oxigen, ceea ce poate provoca leziuni grave ale corneei.
  • Nu imprumuta nimanui lentilele tale de contact. Risti o infectie a ochilor.

De unde stii daca poti purta lentile de contact?

Daca ai diverse probleme oculare, cum ar fi: simptomele de ochi rosii, infectiile frecvente ale ochilor sau ochii uscati, este indicat sa eviti purtarea lentilelor de contact, pentru ca acestea pot agrava problemele tale.

Vino la OftaCenter si probeaza lentilele de contact sau intreaba-ne mai multe detalii despre purtare si manevrare.

Costul lentilelor de contact

Pretul lentilelor de contact poate varia in mod semnificativ, in functie de tipul pe care il alegi. Uneori, ochelarii sunt mai ieftini, iar uneori lentilele de contact sunt optiunea mai putin costisitoare.

In mod ideal, daca porti lentile de contact, ar trebui sa ai si o pereche de ochelari de siguranta in cazul in care pierzi o lentila de contact sau ai senzatie de ochi iritati.

 

Avantajele ochelarilor

Unul dintre avantajele notabile este costul ochelarilor de vedere fata de lentilele de contact si a produselor de ingrijire. Totusi, in zilele noastre, lentilele de contact sunt destul de avantajoase, astfel ca iti poti permite sa le achizitionezi fara sa iti dai bugetul peste cap.

Ochelarii elimina rutina zilnica de curatare si ingrijire a lentilelor de contact si grija transportului solutiei si a recipientului de pastrare a lentilelor, ori de cate ori calatoresti.

Un beneficiu uneori uitat al purtarii de ochelari este protectia suplimentara pe care le-o ofera ochilor. Daca porti ochelari pentru sport cu dioptrie, cu lentile de policarbonat rezistente la impact, poti reduce in mod semnificativ riscul de a suferi o leziune a corneei in timpul activitatilor sportive intense.

Dezavantajele ochelarilor

  • Ochelarii pot sa miste si sa iti cada in timpul sportului.
  • In functie de dioptriile tale, vederea periferica poate sa nu fie la fel de buna ca atunci cand porti lentile de contact.

Tipuri de lentile de contact

Daca alegi lentile de contact, ai la dispozitie mai multe variante:

  • Lentile de contact moi - majoritatea persoanelor care poarta lentile de contact, aleg lentilele moi, care sunt populare deoarece sunt foarte confortabile si usor de adaptat. Chiar si oamenii cu ochi sensibili pot purta lentile moi.
  • Lentilele de contact standard - ajuta la corectarea miopiei, a hipermetropiei si a astigmatismului.
  • Lentile de contact gaz-permeabile (GP sau RGP) - aceste lentile sunt fabricate dintr-o varietate de materiale plastice rigide permeabile la oxigen. Lentilele GP moderne au inlocuit lentilele de contact de moda veche, care nu permiteau oxigenului sa ajunga la ochi. Adaptarea este mai dificila, dar lentilele RGP ofera o vedere mai clara decat lentilele moi si sunt mult mai durabile. Iar in unele cazuri, purtarea lentilelor RGP poate ajuta la controlul miopiei la copii.
  • Lentile de contact hibride - ofera avantajele lentilelor moi si RGP. Zona centrala a lentilelor hibride este fabricata dintr-un material GP (care ofera o vedere clara), iar centrul este inconjurat de o zona moale, pentru un confort sporit si o adaptare mai usoara. Desi lentilele de contact hibride tind sa fie mai costisitoare decat lentilele moi sau RGP, acestea sunt de multe ori o solutie excelenta daca doresti cea mai clara vedere posibila, dar nu poti suporta lentilele RGP conventionale.

Purtare zilnica sau extinsa

Lentilele de contact sunt impartite in categorii in functie de cat timp se pot purta: purtare zilnica, purtare prelungita, inlocuirea planificata si lentilele de contact de unica folosinta. RGP si contactele hibride nu sunt disponibile in varianta de unica folosinta.

Lentile de contact cu protectie solara

Anumite lentile de contact moi ofera protectie impotriva razelor ultraviolete (UV) ale soarelui care au fost asociate cu un risc crescut de cataracta si alte probleme oculare. Totusi, daca alegi aceste lentile, asigura-te ca porti si ochelari de soare care sa blocheze razele UV. Ochelari de soare ofera o protectie mai buna impotriva razelor ultraviolete deoarece protejeaza intregul ochi, nu doar partea de sub lentilele de contact.

Lentile colorate

Pentru o schimbare de look, poti alege lentile de contact colorate care se amplifice sau sa iti schimbe complet culoarea naturala a ochilor. Lentilele de imbunatatire a culorii se potrivesc bine cu ochii de culoare deschisa. Daca ai ochi negri sau inchisi la culoare, lentilele de contact colorate opace iti pot schimba complet culoarea ochilor. Lentilele de contact colorate sunt disponibile cu sau fara dioptrii.

Vino la OftaCenter si probeaza mai multe culori!

Intretinerea lentilelor de contact

Cu exceptia lentilelor zilnice de unica folosinta, pe care le arunci dupa o purtare, restul lentilelor de contact necesita curatare si pastrare in solutia speciala.

La noi gasesti o gama variata de solutii de intretinere si picaturi oculare

Ai mai multe intrebari?

Daca ai orice fel de intrebari, ne poti contacta sau ne poti vizita in opticile OftaCenter din Brasov si Sacele.

Lentile de contact colorate

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Lentilele de contact colorate iti permit sa iti schimbi culoarea ochilor intr-un mod subtil sau indraznet, atunci cand doresti sa iti imbunatatesti look-ul de zi cu zi sau pentru o ocazie speciala.

Lentilele de contact colorate sunt disponibile cu dioptrie si plano (fara dioptrie):

Lentilele de contact colorate cu dioptrie au la baza o prescriptie pentru: miopie, hipermetropie sau astigmatism, dar pot fi utilizate si pentru imbunatatirea sau schimbarea completa a culorii ochilor.

Lentilele de contact colorate fara dioptrie sunt destinate purtarii exclusiv in scopuri cosmetice pentru a schimba culoarea ochilor si nu contribuie la corectarea vederii.

Costul lentilelor de contact colorate poate fi mai mare decat pentru lentilele de contact normale, dar pentru mai multi purtatori, capacitatea de a schimba culoarea ochilor este bine in valoare.

 

Tipuri de Lentile colorate

Cele mai multe lentile de contact colorate sunt concepute pentru a imita aspectul natural al partii colorate a ochiului, numit iris.

Din moment ce aceasta zona este formata din forme si linii colorate, unele lentile de contact dispun de o serie de mici puncte colorate si dispuse radial, care ajuta la obtinerea unui aspect mai natural pe ochi.

Centrul lentilei, partea care se afla peste pupila, este transparenta astfel incat sa poti vedea.

Lentilele de contact colorate sunt disponibile in trei tipuri de nuante:

• Tenta de vizibilitate - este o tenta de albastru sau verde foarte deschis adaugat la lentila, doar pentru a te ajuta sa o vezi mai bine in timpul introducerii si indepartarii. Colorarea este relativ slaba si nu afecteaza culoarea ochilor.

• Tenta de intensificare - o nuanta solida, dar translucida (prin care se vede), care este un pic mai inchisa fata de o tenta de vizibilitate. Dupa cum sugereaza si numele, o tenta de intensificare are rolul de a spori culoarea naturala a ochilor. Acest tip de lentile de contact colorate sunt recomandate pentru cei care au ochi de culoare deschisa si doresc sa o intensifice.

• Tenta opaca - o tenta netransparenta, care poate schimba culoarea ochilor complet. Daca ai ochii negri, acest tip de lentile de contact iti va schimba culoarea ochilor. Poti alege dintr-o varietate de culori, inclusiv caprui, verde, albastru, violet, ametist, maro si gri. 

Folosite si in cinematografie (in Avatar, in seria Twilight etc), cu anumite lentile te poti transforma temporar intr-un vampir, o pisica sau alt personaj.

 

Alegerea culorii potrivite

Culoarea lentilelor de contact potrivite pentru tine, depinde de culoarea parului si nuanta pielii tale. Dar, in cele din urma, depinde de aspectul pe care vrei sa il obtii - subtil si natural sau dramatic si indraznet.

Pentru ochii deschisi la culoare

Daca vrei sa faci o schimbare subtila, alege o nuanta care defineste marginile irisului si intensifica nuanta naturala a ochilor tai.

Daca doresti sa experimentezi cu o culoare diferita, alege lentile de contact gri sau verzi, in cazul in care culoarea naturala a ochilor tai este albastru.

Daca vrei un aspect dramatic pe care sa il observe toata lumea, alege o lentila de contact in tonuri calde, cum ar fi maro deschis.

Pentru ochii inchisi la culoare

Nuantele colorate si opace sunt cea mai buna alegere daca ai ochi negri sau caprui inchis. Pentru o schimbare cu aspect natural, incearca un maro miere.

Dar daca vrei cu adevarat sa iesi in evidenta, opteaza pentru lentile de contact in culori vii, cum ar fi albastru, verde sau violet. Si daca pielea ta este de culoare inchisa, lentilele in nuante deschise iti confera un aspect deosebit.

 

Ce trebuie sa sti

Inainte de a alege lentilele de contact colorate, tine cont de acesti factori cheie:

  • Desi exista dimensiuni diferite ale lentilelor, pentru a se potrivi la majoritatea purtatorilor, vor exista situatii, cum ar fi in timpul clipirii, cand portiunea colorata poate aluneca usor deasupra pupilei. Acest lucru creeaza un aspect mai putin natural, in special atunci cand porti lentile colorate opace.
  • De asemenea, dimensiunea pupilei tale este in continua miscare, pentru a se adapta conditiilor de lumina diferite - astfel incat, uneori, cum ar fi noaptea, pupila poate fi mai mare decat centrul transparent al lentilei. In aceste cazuri, vederea ta poate fi afectata usor.

 

Lentile de contact colorate sunt sigure?

Da, lentilele de contact colorate sunt sigure - atata timp cat sunt prescrise, utilizate si ingrijite in mod corespunzator.

Este esential sa mergi la un control profesional inainte de a purta orice tip de lentile de contact. Acest lucru te asigura ca lentilele vor fi sigure si confortabile.

La fel ca si pentru lentilele de contact transparente cu dioptrii, este recomandat sa urmezi instructiunile date de specialisti, mai ales in ceea ce priveste timpul maxim de purtare si cand ar trebui sa inlocuiesti lentilele de contact.

Daca porti lentile de contact colorate doar la ocazii speciale, alege o varianta de unica folosinta. Astfel nu vei avea nevoie de solutie de intretinere si te vei bucura de confort si igiena maxime.

 

Intotdeauna cumpara lentile de contact de la o sursa sigura, cum ar fi o optica medicala sau un magazin on-line avizat pentru astfel de produse. Sanatatea si siguranta ochilor nu este ceva cu care sa te joci!

 

Recomandari

  • NU imprumuta lentilele de contact. Oricat de distractiv ar fi, nu face schimb de lentile cu prietenii. Lentilele de contact sunt dispozitive medicale si sunt recomandate pe specificatiile ochilor fiecarui individ. In plus, acest schimb poate transmite bacterii daunatoare, care poate duce la o infectie grava a ochilor.
  • Curata  si dezinfecteaza in mod corespunzator lentilele de contact, cu produse adecvate de ingrijire.Cere sfatul specialistului in legatura cu solutia de intretinere.  
  • Inlocuieste lentilele de contact in conformitate cu instructiunile primite.
  • NU purta lentilele de contacte daca ai ochii inflamati, iritati sau rosii. Acest lucru poate fi un simptom al unei infectii. Adreseaza-te medicului oftalmolog imediat daca apare disconfort in timpul sau dupa purtarea lentilelor de contact.

 

Lentilele de contact colorate continua sa castige popularitate si exista o varietate tot mai mari de culori si efecte din care poti sa alegi. Cu ajutorul specialistilor de la Ofta Center, poti gasi lentilele de contact confortabile si care se potrivesc cel mai bine cu personalitatea ta si cu aspectul dorit.

MITURI DESPRE LENTILELE DE CONTACT

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Mitul 1. Cu cat este mai mare continutul de apa al lentilei de contact, cu atat este mai mare cantitatea de oxigen care o traverseaza.

Acesta este o confuzie frecventa. Noile generatii de lentile de contact fabricate din silicon-hidrogel asigura o cantitate mult mai mare de oxigen, desi continutul de apa este adesea mai mic decat in cazul lentilelor traditionale moi din hidrogel.

Mitul 2. Sunt prea tanar/a pentru a purta lentile de contact.

Nu exista limita de varsta pentru purtarea lentilelor de contact, pot fi purtate si de copii, dar si de varstnici.
Studiile arata ca, la doar 8 ani, copiii care necesita corectarea vederii au capacitatea de a purta si ingriji lentilele de contact. In plus, lentilele de contact sunt o optiune de corectare a vederii extrem de convenabila pentru adolescenti, care sunt, zilnic, foarte implicati in activitati sportive sau recreative.

OftaCenter mituri lentile de contact 3

 

Mitul 3. Nu-mi place ideea de a-mi introduce ceva in ochi.

Aceasta este o reactie absolut normala pentru o persoana care nu a mai purtat niciodata lentile de contact. Desi ezitarea initiala este fireasca, acest sentiment va disparea destul de repede. Dupa ce specialistul iti va arata care sunt metodele corecte pentru aplicarea si indepartarea lentilelelor de contact, vei constata ca este la fel de simplu ca a iti pune sau scoate pantofii. Milioane de purtatori nu au probleme, nici tu nu vei avea – incerca si te vei convinge singur.

Mitul 4. Nu exista diferente semnificative intre lentilele de contact.

Fals. Exista numeroase diferente intre lentilele de contact, cum ar fi design-urile distincte si faptul ca sunt realizate din materiale diferite. Sunt diferente si din punct de vedere al corectiei oferite – de exemplu sunt disponibile lentile de contact pentru astigmatism sau pentru presbiopie. Exista diferente in privinta regimului de purtare: lentile cu inlocuire la o luna, ce pot fi purtate peste noapte, lentile ce trebuie scoase in fiecare seara, lentile de unica folosinta.

Ochii, necesitatea de corectare a vederii si stilului de viata al fiecarei persoane in parte sunt diferite, de aceea nu ar trebui sa incepi sa porti sau sa iti schimbi lentilele de contact fara avizul specialistului. Altfel, risti confortul ochilor, calitatea vederii si sanatatea ochilor tai.

Mitul 5. Lentilele de contact colorate sunt asemanatoare produselor cosmetice – nu necesita adaptarea lor de catre un specialist.

Lentilele de contact colorate sunt disponibile cu si fara dioptrii. Acesta inseamna ca le poti purta chiar daca nu ai nevoie de corectie a vederii. Insa, chiar daca sunt fara dioptrie, lentilele de contact colorate sunt dispozitive medicale si trebuie adaptate si prescrise de un oftalmolog/optometrist, necesitand acelasi mod de ingrijire ca oricare alte tipuri de lentile de contact.

OftaCenter mituri lentile de contact 4

Mitul 6. Nu ma pot machia atunci cand folosesc lentilele de contact.

Ba poti! Trebuie doar sa nu uiti sa iti aplici lentilele de contact inaintea machiajului si sa le scoti inainte de a te demachia. Atunci cand folosesti produse precum fixativul, trebuie sa inchizi ochii pentru a evita ca acesta sa se depuna pe lentile. In cazul in care ai probleme legate de folosirea machiajului si a lentilelor de contact, te asteptam in optica sa te sfatuim.

Mitul 7. Lentilele de contact nu sunt confortabile.

In prezent, lentilele de contact sunt doarte moi, subtiri si flexibile si cel mai important, isi mentin hidratarea pentru un confort sporit. Materialul si design-ul permit lentilei sa imite forma unica a ochiului tau si din moment ce sunt inlocuite periodic, lentilele vor pastra intotdeauna senzatia de curatenie, prospetime si confort. De fapt, lentilele de contact sunt atat de confortabile, incat nici nu vei simti ca le porti!

Mitul 8. Lentilele de contact pot ramane blocate in spate ochiului.

Nu este posibil ca lentile de contact sa se piarda sau sa se lipeasca in spatele cohiului. Lentile de contact poate ramane doar pe suprafata anterioara a ochiului sau sub pleoapa, in cazul in care se descentreaza. Ochiul are o bariera de protectie care acopera suprafata sa anterioara si este arcuita sub pleoapa superioara si cea inferioara impiedicand lentila de contact sa alunece in spatele ochiului.

Mitul 9. Lentilele de contact duc in mod frecvent la aparitia infectiilor oculare.

Lentilele de contact in sine nu produc infectii. Agentii patogeni aflati pe suprafata unei lentile de contact murdare duc la aparitia acestora. Absenta masurilor adecvate de igiena sau folosirea gresita a lentilelor de contact este cea mai frecventa cauza a acestor probleme. In cazul in care vei respecta intocmai instructiunile pe care le primesti din partea specialistului, te vei putea bucura de confortul purtarii lentilelor de contact si vei minimiza riscurile de aparitie a problemelor.

De asemenea, nu uita: cu cat le vei inlocui mai frecvent, cu atat purtarea lentilelor de contact va fi mai sanatoasa, deoarece se reduce riscul de acumulare a depozitelor de suprafata, cum ar fi lipidele si proteinele din componenta filmului lacrimal, care asigura un mediu favorabil agentilor patogeni. Daca vei dezinfecta corect lentilele, le vei curata si le vei inlocui conform instructiunilor, germenii nu vor beneficia de un mediu prielnic supravietuirii.

Mitul 10. Lentilele de contact nu sunt sanatoase.

Materialele din lentilele de contact sunt bio-compatibile. Materiale similare sunt folosite adesea in alte domenii ale medicinei si ingrijirii sanatatii. De asemenea, permit patrunderea prin lentile a cantitatii adecvate de oxigen si aceasta este motivul pentru care, in cazul lentilelor de contact disponibile in prezent, absenta oxienului necesar ochiului este deja istorie. Lentilele de contact sunt concepute pentru a se adapta formei ochiului, pentru obtinerea unui confort optim. Aceasta inseamna ca, daca sunt adaptate in mod corect de catre specialist si ingrijite corect, lentilele de contact sunt o optiune sanatoasa pentru corectarea vederii. Din moment ce lentilele de contact sunt dispozitive medicale, este important sa respecti instructiunile specialistului.

Mitul 11. Lentilele de contact nu-mi vor asigura o vedere mai clara decat ochelarii.

De fapt, lucrurile stau adesea invers. Lentilele de contact sunt pozitionate direct pe cornee si, de aceea, corectarea vizuala se produce direct pe suprafata oculara si nu la 1-2 cm distanta, ca in cazul ochelarilor. Lentilele nu vor aluneca de pe nas, asemenea ochelarilor, ci raman plasate stabil pe suprafata corneei. Acesta este motivul pentru care in numeroase cazuri lentilele de contact pot asigura acuitate vizuala mai buna. Iti ofera camp vizual si vedere periferica mai largi decat ochelarii. In plus, lentilele de contact nu se aburesc, nu cad sau nu se deterioreaza in timpul activitatilor fizice si nu au de suferit cand ploua. Pentru orice tip de sport, lentilele de contact pot asigura vedere mai buna decat ochelarii.

 

OftaCenter mituri lentile de contact 5

Mitul 12. Sunt prea in varsta pentru a incepe sa port lentile de contact.

Tinand cont de gama variata de lentile de contact disponibile, persoanele de orice varsta pot avea beneficii in urma purtarii acestora. Singura restrictie este prezenta unei contraindicatii pentru purtarea lentilelor de contact. Contraindicatiile nu depind de varsta si, de obicei, nici de tipul de lentile de contact folosite. Numeroase persoane inaintate in varsta beneficiaza de lentile de contact pentru corectarea simultana a vederii atat la distanta cat si pentru aproape. Oftalmologul/optometristul te va consilia cu privire la cea mai adecvata optiune pentru ochii si pentru stilul tau de viata.

Mitul 13. Lentilele de contact impiedica ochiul sa respire.

Pentru a mentine sanatatea ochiului, o anumita cantitate de oxigen trebuie sa ajunga la suprafata anterioara a ochiului, care se numeste cornee. Oxigenul provine din aer si trebuie sa traverseze lentila de contact. Cantitatea necesara difera si depinde de purtarea lentilelor de contact doar pe durata zilei sau daca se doreste mentinerea acestora pe ochi si in timpul noptii.

Specialistul iti va recomanda tipul de lentile de contact care raspunde cel mai bine necesitatilor si stilului tau de viata.

Daca vei respecta recomandarile specialistului poti avea increderea ca ochilor tai nu le va lipsi cantitatea necesara de oxigen.

Cu toate acestea, desi materialul din care sunt fabricate lentilele de contact este vital pentru asigurarea aportului suficient de oxigen la nivelul corneei, cantitatea de oxigen disponibila depinde de o serie de factori. De exemplu, ingrijirea lentilelor este un criteriu extrem de important. Prezenta depozitelor pe suprafata lentilelor de contact va bloca patrunderea oxigenului prin lentila. Iata un motiv in plus pentru care curatarea si dezinfectarea sunt atat de importante pentru sanatatea ochiului. In combinatie cu frecventa crescuta a inlocuirii lentilelor de contact, ingrijirea adecvata a acestora iti va permite sa te bucuri pe deplin de purtarea lor.

OftaCenter mituri lentile de contact 2

Mitul 14. Lentilele vor iesi din ochi in cazul in care fac miscari rapide.

Datorita design-ului lentilelor moderne, este practic imposibil ca lentilele sa cada de pe ochi in cazul in care au fost aplicate in mod corect. Poti practica orice tip de sporturi atunci cand porti lentilele de contact. Modul in care lentila de contact adera pe ochi depinde de diametrul acesteia. Lentilele rigide sau “dure”, care au de obicei un diametru mai mic, se desprind mai usor. Lentilele de contact moi nu ies niciodata de la sine. Foarte rar, acest lucru se poate intampla atunci cand ochiul este frecat in mod insistent.

Mitul 15. Lentilele de contact sunt costisitoare.

Costul real al lentilelor de contact este mai mic decat se crede. De fapt, purtarea lentilelor de contact te poate costa pe zi mai putin decat cheltui pe o ceasca de cafea. Datorita progreselor tehnologice, pe piata exista o gama variata de lentile de contact. In functie de tipul pe care il porti si de frecventa inlocuirii lentilelor, oftalmologul/optometristul te poate ajuta sa identifici lentilele care raspund cel mai bine necesitatilor de corectare a vederii, stilului de viata si bugetului tau.

Mitul 16. Curatarea lentilelor de contact necesita prea mult timp.

Curatarea lentilelor de contact este esentiala pentru sanatatea ochiului si, din fericire, nu a fost niciodata mai simpla!

Cea mai convenabila metoda de purtare a lentilelor de contact este reprezentata de lentilele zilnice de unica folosinta. Prin intermediul lor te poti bucura de o pereche noua de lentile in fiecare zi si pur si simplu le vei arunca in fiecare seara. Astfel, poti uita cu totul de curatarea lor.

Insa nici ingrijirea lentilelor pentru purtarea mai indelungata nu este catusi de putin mai complicata. Solutiile moderne multifunctionale, faciliteaza mai mult decat oricand ingrijirea si intretinerea lentilelor de contact. Cea mai buna metoda de dezinfectare si de curatare a lentilelor este sa le lasi peste noapte, cand dormi, in solutia de ingrijire. Respecta intotdeauna instructiunile din prospectul solutiei de ingrijire a lentilelor de contact.

cum se aplica lentilele de contact

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Probabil, cea mai mare temere a ta atunci cand vrei sa porti lentile de contact este legata de modalitatea de aplicare. Fiind vorba despre ochi, este normal sa iti fie putin teama, dar vei invata foarte usor. Important este sa repeti de cateva ori impreuna cu specialistul din optica, astfel incat sa fii sigur ca vei reusi si singur.

Igiena este foarte importanta, asa ca inainte de aplicarea si de indepartarea lentilelor, trebuie sa te speli pe maini cu apa si sapun si sa te stergi pe un prosop de hartie, astfel incat sa nu iti ramana scame pe maini, cum se intampla in cazul prosoapelor.

Aplicarea lentilelor

  1. Aseaza-te la masa cand vrei sa iti aplici lentilele. Este posibil sa iti cada o lentila si asa va fi mai usor sa o gasesti. Foloseste o oglinda pe care o poti aseza pe masa.
  2. Incepe procedura intotdeauna cu aceeasi lentila (dreapta sau stanga) pentru a evita inversarea lor.
  3. Dezlipeste folia blisterului (ambalajul steril al fiecarei lentile).
  4. Ia usor lentila pe buricul degetului aratator, avand grija sa nu o deteriorezi cu unghiile.
  5. Inainte de a aplica lentila, asigura-ta ca aceasta nu este pe dos. Verifica marginea, care trebuie sa fie in sus (forma de bol), nu spre exterior (farfurie). Nu este nicio problema daca lentila este pe dos, dupa aplicare vei simti doar un usor disconfort. Scoate-o de pe ochi, clateste-o cu solutie de intretinere si aplica lentila corect.
  6. Incearca sa aplici lentila in coltul interior al ochiului. In acest timp ochiul este tinut deschis, iar privirea indreptata catre coltul exterior.
  7. Aseaza lentila pe buricul degetului aratator drept si, inainte de aplicare, verifica lentila. Daca aceasta prezinta crestaturi sau rupturi, arunca lentila si desigileaza alta noua. Daca lentila prezinta impuritati, curat-o si clateste-o cu solutia speciala.
  8. Cu degetul mijlociu al mainii drepte trage pleoapa inferioara in jos, fixand-o pe osul fetei.
  9. Uite-te in sus sau in directia nasului. Aplica lentila pe partea alba a ochiului. Daca preferi asa, poti privi inainte si aplica lentila pe centrul ochiului.
  10. Priveste stanga – dreapta. Lasa usor libera pleoapa inferioara, apoi pe cea superioara. Clipeste de cateva ori, pentru ca lentila sa se centreze.

Sfaturi

  • Daca lentila s-a asezat incorect (s-a pliat sau este pe dos) sau simti ochiul iritat, scoate lentila, clateste-o, aseaz-o corect pe deget si repeta procedura de aplicare.
  • Daca se intampla sa iti cada lentila in timpul manevrarii, o vei clati inainte de aplicare.
  • Dupa ce ai aplicat lentilele, clipeste de cateva ori pana cand lentila se asaza perfect pe iris.

IMPORTANT! Metoda de aplicare depinde de la persoana la persoana.

Indepartarea lentilelor

  1. Indreapta-ti privirea catre coltul interior al ochiului, tine ochiul larg deschis si directioneaza lentila cu ajutorul degetului aratator catre coltul exterior al ochiului.
  2. Apasa usor lentila si ea se va desprinde.

 Afla mai multe detalii din Ghidul purtatorului de lentile de contact. Click AICI 

Sfaturi utile:

  • Este indicat sa ai si ochelari de vedere cu dioptriile actuale. Uneori, este mai comod sa porti ochelari, alteori vei dori sa adormi la televizor, alteori iti vei simti ochii atat de obositi incat nu te vei mai gandi la lentilele de contact.
  • Mai mult, atunci cand esti racit/a nu este recomandat sa porti lentile, pentru ca ai mari sanse sa iti infectezi lentilele.
  • Poarta cu tine o solutie de lentile de contact. Iti poate intra praf in ochi sau machiaj. Exista si alte situatii neprevazute in care este necesar sa iti scoti lentilele de contact.
  • Suportul lentilelor ar trebui sa stea mereu pe un spatiu drept. Daca esti nevoita sa iei lentilele cu tine in suport, exista sanse ca ele sa nu mai fie complet scufundate in solutie, moment in care ele se usuca. Chiar si cativa milimetri patrati de lentila uscata iti pot crea disconfort. Poti, in schimb, in momentul in care ajungi la destinatie, sa lasi lentilele cateva ore in solutie, astfel incat sa te asiguri ca sunt moi.
  • Pune-ti lentilele de contact inainte de te machia, si indeparteaza-le inainte de a te demachia.
  • Nu purta lentilele de contact atunci cand inoti; doar daca ai ochelari speciali pentru inot.
  • Nu purta lentilele de contact dupa ce au expirat, chiar daca vezi in continuare bine cu ele. Vei simti o senzatie de incarcare, pentru ca substante precum: proteinele, lipidele, calciul din compozitia lacrimilor se vor depune pe suprafa lentilelor. Aceste substante fac ca purtarea lentilelor sa fie mai putin confortabila.

Urmareste acest filmulet pentru a observa cum se aplica si se scot lentilele de contact: 

https://youtu.be/0NL6cxy2R5o