- Specialistul OftaCenter
- Lentile de contact
- Accesări: 18803
Cum elimini disconfortul cauzat de lentilele de contact
Simti disconfort atunci cand porti lentilele de contact? Daca da, nu esti singurul. O multime de oameni care poarta lentile de contact experimenteaza disconfort la purtarea lentilelor de contact, la un moment dat.
Episoadele de disconfort nu inseamna totusi ca nu mai poti purta lentile de contact. Este posibil ca o simpla schimbare a lentilelor, a produselor de ingrijire sau a obiceiurilor zilnice sa faca lentilele de contact mult mai confortabile.
Detectarea si tratamentul disconfortului pentru lentilele de contact
Pentru a determina cu exactitate cauzele specifice ale disconfortului cauzat de lentilele de contact si caile de tratament adecvate, trebuie sa consulti un medic oftalmolog sau un optometrist.
Daca simti disconfort la nivelul ochilor, sau nu mai vezi bine, ai nevoie de o verificare la un specialist in ingrijirea ochilor. Uneori, o iritare minora cauzata de lentilele de contact, daca este lasata netratata, se poate dezvolta intr-o problema mai grava.
Iata cateva sfaturi utile cu privire la modul de abordare a lentilelor de contact inconfortabile:
“Ochii mei sunt rosii, durerosi, umflati si / sau lacrimeaza "
Daca observi oricare dintre aceste simptome, opreste purtarea lentilelor si consulta un medic oftalmolog sau un optometrist. Acestea ar putea fi semne ale unei probleme grave. Lentilele de contact nu pot fi confortabile daca ochii tai nu sunt sanatosi. Purtarea continua a lentilelor de contact poate duce la probleme mai grave - indiferent daca acestea au fost cauzate de lentile sau nu au legatura cu ele.
Daca observi oricare dintre simptomele de mai sus, indeparteaza imediat lentilele de contact si programeaza-te la o consultatie.
“Am senzatie de arsura cand imi pun lentilele”
Acest lucru nu ar trebui sa se intample, dar adesea, atunci cand se intampla, este pentru ca ti-ai contaminat neintentionat lentilele. Lentilele de contact pastreaza substantele cu care intra in contact, cum ar fi lotiunile de piele, sapunuri, parfumuri, uleiuri alimentare si produse cosmetice. Aceste substante pot crea o senzatie de arsura daca vin in contact cu ochii tai. Prin urmare, este important sa iti cureti cu atentie mainile inainte sa atingi lentilele de contact.
Utilizeaza sapunuri care nu contin agenti hidratanti si parfumuri. Spala-te bine pe maini si usuca-le cu un prosop care nu lasa scame inainte de a manipula lentilele de contact.
De asemenea, ia in considerare sa folosesti lentilele de contact de unica folosinta. Astfel, elimini riscul de contaminare pentru ca le vei arunca dupa o singura utilizare.
"Cand port lentilele de contact, simt ca am ceva in ochi"
Lentilele de contact nu se potrivesc tuturor, iar faptul ca le simti, poate indica o lentila necorespunzatoare. Lentilele sunt fabricate in mai multe combinatii de diametre si curburi. Daca lentilele tale au un diametru sau o curbura de baza gresita, probabil veti simti ca ai ceva in ochi intotdeauna.
Lentilele de contact cu dimensiuni gresite pot provoca chiar si o abraziune a corneei. Acesta este unul dintre motivele pentru care imprumutarea lentilelor de contact colorate de la prieteni nu este o idee buna.
O alta cauza care te face sa simti lentilele pe ochi, poate rezulta din depozitele de lipide sau proteine care se acumuleaza pe ele. Acestea se depun pe lentilele de contact de-a lungul timpului, chiar daca le cureti si le ingrijesti corespunzator.
Medicul oftalmolog iti poate recomanda o schimbare a solutiilor de intretinere a lentile de contact sau lentile de unica folosinta. De asemenea, este posibil ca un anumit material din care sunt facute lentilele, sau chiar solutia de curatare, sa nu fie compatibile cu ochii tai.
"Beau multa cafea si/sau alcool si/sau fumez"
Daca in dieta zilnica incluzi multa cofeina sau alcool, sau nu bei suficienta apa, ochii tai pot deveni prea uscati pentru a purta lentile de contact. Schimbarea dietei, suplimentele nutritive, sau picaturile speciale pentru ochi, pot imbunatati calitatea lacrimilor.
Daca fumezi, te vei confrunta cu un risc crescut de sindrom de ochi uscat, precum si alte probleme cum ar fi degenerescenta maculara.
“Iau medicamente eliberate pe baza de prescriptie medicala sau pe baza de reteta”
Medicamentele pot provoca uscarea ochilor, in special antihistaminicele sau medicamentele utilizate pentru controlul tensiunii arteriale. Daca este o situatie pe termen scurt, ia in considerare utilizarea picaturilor de ochi sau intreruperea temporara a purtarii lentilelor de contact.
Daca sindromul de ochi uscat este cauzat de medicamente pe care trebuie sa le iei in permanenta, medicul iti poate recomanda suplimente pentru ochi, un alt tip de lentile de contact sau purtarea ochelarilor.
"Cand port lentilele de contact, am senzatie de nisip in ochi"
Daca simptomele de ochi uscat sunt doar ocazionale, cel mai bun remediu ar putea fi picaturile oftalmice. Nu toate picaturile si lentilele sunt compatibile, asa ca asigura-te ca urmezi recomandarile medicului oftalmolog.
Daca frecventa acestor senzatii este mai mult decat ocazionala, medicul oftalmolog iti poate recomanda alt tip de lentile de contact care este mai potrivit pentru persoanele cu sindrom de ochi uscat.
“Nu pot purta lentilele de contact pe tot parcursul zilei”
Disconfortul de la sfarsitul zilei a fost mult timp o provocare pentru purtatorii lentilelor de contact. O adevarata descoperire in acest domeniu este hidrogelul siliconic. Lentilele de contact moi din noua generatie transmit o cantitate mai mare de oxigen catre ochi fata de lentilele traditionale, iar unele hidrogeluri de silicon sunt mai putin predispuse la deshidratare.
O alta strategie de combatere a uscarii ochiului este trecerea la o lentila de contact moale, care are un continut de apa mai scazut decat lentilele pe care le porti in prezent. Schimbarea de la lentilele moi la lentilele de contact gaz-permeabile, poate sa reduca simptomele uscaciunii.
“Am alergii”
Daca observi iritarea ochilor in timp ce te afli in preajma animalelor de companie, este posibil sa ai o alergie. De asemenea, daca ai alte alergii pe care le tratezi in mod regulat, poti observa ca ochii se irita in anumite sezoane, atunci cand atmosfera este incarcata cu polen.
Aceasta poate fi o problema dubla care implica atat lentilele de contact cat si ochii. Lentilele pot colecta particule iritante, care iti irita apoi ochii. Utilizarea lentilelor de contact poate fi de ajutor, ceea ce inseamna ca este posibil sa fie necesara schimbarea solutiei de intretinere sau sa alegi lentile de contact zilnice de unica folosinta.
Medicul oftalmolg este cel mai in masura sa iti prescrie picaturi oftalmice sau alt tratament adecvat.
“Am alte probleme medicale”
Unele probleme medicale, cum ar fi alergiile, sindromul Sjogren, afectiunile tiroidiene, modificarile hormonale provocate de menopauza si afectiunile cutanate (cum ar fi acneea), pot provoca probleme de vedere sau iritarea ochilor, in special din cauza uscarii.
Ochii uscati sunt, de asemenea, un efect secundar frecvent al multor medicamente eliberate fara prescriptie medicala si pe baza de reteta, cum sunt antihistaminicele sau medicamentele pentru tensiunea arteriala. Sindromul de ochi uscat este o afectiune care poate provoca senzatia de nisip in ochi sau roseata.
“Nu urmez instructiunile de ingrijire a lentilelor de contact”
Este extrem de important sa urmezi instructiunile de curatare si de ingrijire ale lentilelor de contact. Lentilele care nu sunt curate, nu vor fi confortabile si pot provoca alte probleme oculare.
Adesea, oamenii care se plang ca lentilele lor de contact nu se simt confortabil, fie nu le curata suficient de bine, fie le poarta prea mult timp inainte de a le curata sau inlocui. De exemplu, daca ai lentile de contact care ar trebui aruncate dupa doua saptamani, nu le purta mai mult de atat.
“Imi petrec timpul in medii uscate sau prafuite”
Mediul in care porti lentilele de contact poate fi la fel de importanta cat timp le purtati.
Daca lucrezi intr-un mediu cu praf, particulele fine pot fi prinse intre lentile si ochi si pot cauza disconfort, chiar daca sunt foarte mici. Aplicarea frecventa a picaturilor de ochi lubrifiante care sunt aprobate pentru utilizarea cu lentile de contact, poate ajuta la mentinerea confortabila a ochilor si a lentilelor.
Un alt remediu este orthokeratologia, care este prescrierea, montarea si utilizarea lentilelor de contact dure, speciale pentru a remodela corneea in timp ce dormi, permitand o vedere clara fara lentile, pe tot parcursul zilei.
"Stau foarte mult la calculator"
Este posibil sa te confrunti cu uscarea, iritarea sau inrosirea ochilor, daca petreci mult timp in fata ecranului unui calculator. In multe cazuri, un remediu util este sa porti ochelari cu filtru de protectie impotriva luminii albastre, mai degraba decat lentile de contact, in timpul lucrului pe calculator.
Nu trebuie sa traiesti cu lentile de contact inconfortabile! Medicul oftalmolog te poate ajuta. Programeaza-te chiar acum daca ai vreunul dintre simptomele descrise.