Ochelarii de soare sunt de fapt ochelari de protectie destinati in primul rand pentru a preveni afectarea vederii (sau disconfortul ochilor) de catre lumina puternica a soarelui sau orice alta lumina de mare intensitate. De asemenea, ei pot functiona uneori ca un ajutor vizual, fiind mai degraba o varianta de ochelari de vedere, avand lentile care pot fi colorate, polarizate sau fotocromatice. La inceputul secolului XX au fost cunoscuti sub numele de “trisorii soarelui” (“sun cheaters”) – “cheaters” fiind un argou american pentru ochelari.
Multi oameni considera ca lumina directa a soarelui este prea puternica pentru confortul ochilor. In timpul activitatilor in aer liber, ochiul uman poate receptiona mai multa lumina decat in mod obisnuit. Personalul medical de specialitate recomanda utilizarea ochelarilor de soare pentru a proteja ochii de radiatiile ultraviolete (UV) si “lumina albastra”, factori care pot provoca ochilor o serie de afectiuni serioase. Ochelarii de soare au fost mult timp asociati cu celebritati si actori de film in primul rand datorita dorintei acestora de a-si ascunde identitatea. Incepand cu anul 1940 ochelarii de soare au inceput sa fie populari ca accesoriu de moda, mai ales pe plaja.
Predecesori
In timpurile preistorice, inuitii (popor din categoria eschimosilor, care traiesc in Groenlanda si Canada) purtau ochelari aplatizati confectionati din fildes de morsa care aveau deschizaturi inguste pentru a bloca razele nocive ale soarelui.
Se spune ca imparatului roman Nero ii placea sa priveasca luptele gladiatorilor cu ajutorul unor smaralde. Geamuri plate din cuart fumuriu, care nu aveau nici o putere de corectie, dar puteau proteja ochii de la orbire, au fost folosite in China in secolul al XII-lea si chiar mai devreme. Documentele contemporane descriu utilizarea unor astfel de cristale de catre judecatori in instantele din China pentru a-si ascunde expresiile chipului in timp ce ii chestionau pe martori.
James Ayscough a inceput sa experimenteze ochelarii cu lentile colorate la mijlocul secolului al XVIII-lea, in jurul anului 1752. Acestia nu au fost considerati ochelari de soare, dar Ayscough credea ca sticla albastra sau verde ar putea corecta anumite deficiente de vedere. Protectia impotriva razelor solare nu a reprezentat o preocupare pentru el.
Din cate se pare ochelarii cu lentile galben-portocalii sau fumurii au fost prescrise des in secolul XIX si inceputul secolului XX, pentru persoanele bolnave de sifilis deoarece sensibilitatea la lumina era una dintre simptomele bolii.
Evolutia moderna
La inceputul anilor 1900, utilizarea ochelarilor de soare a inceput sa devina mai frecventa in randul starurilor de cinema. S-a crezut ca aceast lucru s-a datorat dorintei acestora de a evita recunoasterea de catre fani, dar motivul real a fost faptul ca de multe ori aveau ochii vesnic rosii din cauza lampilor cu lumina puternica utilizate la filmari.
Stereotipul a persistat mult timp dupa imbunatatirea calitatii filmului iar introducerea de filtre UV a eliminat aceasta problema. Productia in masa a ochelarilor de soare ieftini, a fost introdusa in America de catre Sam Foster in 1929. Foster a gasit o piata profitabila pe plajele din Atlantic City si New Jersey, unde a inceput sa vanda ochelari de soare sub numele de Foster Grant.
Ochelarii de soare polarizati au fost disponibili pentru prima data in 1936, cand Edwin H. Land a inceput sa experimenteze fabricand lentile cu ajutorul filtrului sau brevetat, Polaroid.
Ochelarii de soare pot imbunatati confortul vizual si claritate vizuala prin protejarea ochilor de la orbire. Diferite tipuri de ochelari de soare sunt indispensabili pentru pacienti dupa ce au primit picaturi midriatice in ochi, in timpul controalelor pentru ochi. Ochelarii de soare ofera protectie impotriva expunerii excesive la lumina, inclusiv a componentelor sale vizibile si invizibile. Expertii medicali informeaza publicul cu privire la importanta de a purta ochelari de soare pentru protectia ochilor impotriva razelor UV.
Evaluarea protectiei ochelarilor de soare
Singura modalitate de a evalua gradul de protectie al ochelarilor de soare, este de a verifica pe eticheta detaliile lentilelor. O serie de standarde pentru ochelarii de soare permit o clasificare generala de protectie impotriva razelor UV. Totusi, producatorii de multe ori pur si simplu indica faptul ca ochelari de soare indeplinesc cerintele la un anumit standard, mai degraba decat sa publice cifrele exacte.
In timp ce ochelarii non fumurii sunt foarte rar purtati fara vreun scop practic de corectare a vederii sau de a proteja ochii cuiva, ochelari de soare au devenit populari din mai multe motive si sunt purtati uneori chiar in interior sau pe timp de noapte.