Ochelari de soare

Istoric Ochelari de soare

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Ochelarii de soare sunt de fapt ochelari de protectie destinati in primul rand pentru a preveni afectarea vederii (sau disconfortul ochilor) de catre lumina puternica a soarelui sau orice alta lumina de mare intensitate. De asemenea, ei pot functiona uneori ca un ajutor vizual, fiind mai degraba o varianta de ochelari de vedere, avand lentile care pot fi colorate, polarizate sau fotocromatice. La inceputul secolului XX au fost cunoscuti sub numele de “trisorii soarelui” (“sun cheaters”) – “cheaters” fiind un argou american pentru ochelari.

Multi oameni considera ca lumina directa a soarelui este prea puternica pentru confortul ochilor. In timpul activitatilor in aer liber, ochiul uman poate receptiona mai multa lumina decat in mod obisnuit. Personalul medical de specialitate recomanda utilizarea ochelarilor de soare pentru a proteja ochii de radiatiile ultraviolete (UV) si “lumina albastra”, factori care pot provoca ochilor o serie de afectiuni serioase. Ochelarii de soare au fost mult timp asociati cu celebritati si actori de film in primul rand datorita dorintei acestora de a-si ascunde identitatea. Incepand cu anul 1940 ochelarii de soare au inceput sa fie populari ca accesoriu de moda, mai ales pe plaja.

Predecesori

In timpurile preistorice, inuitii (popor din categoria eschimosilor, care traiesc in Groenlanda si Canada) purtau ochelari aplatizati confectionati din fildes de morsa care aveau deschizaturi inguste pentru a bloca razele nocive ale soarelui.

Se spune ca imparatului roman Nero ii placea sa priveasca luptele gladiatorilor cu ajutorul unor smaralde. Geamuri plate din cuart fumuriu, care nu aveau nici o putere de corectie, dar puteau proteja ochii de la orbire, au fost folosite in China in secolul al XII-lea si chiar mai devreme. Documentele contemporane descriu utilizarea unor astfel de cristale de catre judecatori in instantele din China pentru a-si ascunde expresiile chipului in timp ce ii chestionau pe martori.

James Ayscough a inceput sa experimenteze ochelarii cu lentile colorate la mijlocul secolului al XVIII-lea, in jurul anului 1752. Acestia nu au fost considerati ochelari de soare, dar Ayscough credea ca sticla albastra sau verde ar putea corecta anumite deficiente de vedere. Protectia impotriva razelor solare nu a reprezentat o preocupare pentru el.

Din cate se pare ochelarii cu lentile galben-portocalii sau fumurii au fost prescrise des in secolul XIX si inceputul secolului XX, pentru persoanele bolnave de sifilis deoarece sensibilitatea la lumina era una dintre simptomele bolii.

OftaCenter Ochelari de soare istorie 3

Evolutia moderna

La inceputul anilor 1900, utilizarea ochelarilor de soare a inceput sa devina mai frecventa in randul starurilor de cinema. S-a crezut ca aceast lucru s-a datorat dorintei acestora de a evita recunoasterea de catre fani, dar motivul real a fost faptul ca de multe ori aveau ochii vesnic rosii din cauza lampilor cu lumina puternica utilizate la filmari.

Stereotipul a persistat mult timp dupa imbunatatirea calitatii filmului iar introducerea de filtre UV a eliminat aceasta problema. Productia in masa a ochelarilor de soare ieftini, a fost introdusa in America de catre Sam Foster in 1929. Foster a gasit o piata profitabila pe plajele din Atlantic City si New Jersey, unde a inceput sa vanda ochelari de soare sub numele de Foster Grant.

OftaCenter Ochelari de soare istorie 2

Ochelarii de soare polarizati au fost disponibili pentru prima data in 1936, cand Edwin H. Land a inceput sa experimenteze fabricand lentile cu ajutorul filtrului sau brevetat, Polaroid.

Ochelarii de soare pot imbunatati confortul vizual si claritate vizuala prin protejarea ochilor de la orbire. Diferite tipuri de ochelari de soare sunt indispensabili pentru pacienti dupa ce au primit picaturi midriatice in ochi, in timpul controalelor pentru ochi. Ochelarii de soare ofera protectie impotriva expunerii excesive la lumina, inclusiv a componentelor sale vizibile si invizibile. Expertii medicali informeaza publicul cu privire la importanta de a purta ochelari de soare pentru protectia ochilor impotriva razelor UV.

Evaluarea protectiei ochelarilor de soare

Singura modalitate de a evalua gradul de protectie al ochelarilor de soare, este de a verifica pe eticheta detaliile lentilelor. O serie de standarde pentru ochelarii de soare permit o clasificare generala de protectie impotriva razelor UV. Totusi, producatorii de multe ori pur si simplu indica faptul ca ochelari de soare indeplinesc cerintele la un anumit standard, mai degraba decat sa publice cifrele exacte.

In timp ce ochelarii non fumurii sunt foarte rar purtati fara vreun scop practic de corectare a vederii sau de a proteja ochii cuiva, ochelari de soare au devenit populari din mai multe motive si sunt purtati uneori chiar in interior sau pe timp de noapte. 

 

ALEGE OCHELARII DE SOARE IN FUNCTIE DE FORMA FETEI

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Ochelarii de soare nu sunt numai o tendinta a modei, sunt o necesitate in soarele arzator al verii, protejand retina sensibila de forta razelor solare si de lumina prea puternica. Insa, inainte de a te grabi sa cumperi o pereche de ochelari de soare, trebuie sa tii cont de cateva sfaturi care sa te ajute sa cumperi perechea potrivita.

Fie ca sunt ochelari de soare supradimensionati, retro, vintage, funky sau geek-chic, un criteriu esential in alegerea ochelarilor este forma fetei tale.

Prinde-ti parul la spate si priveste in oglinda, astfel vei observa ce forma are fata ta. Poti folosi acest ghid si atunci cand alegi o pereche de ochelari de vedere.

Ochelari de soare pentru fata patrata

Fata patrata este caracterizata printr-o frunte proeminenta si un maxilar mai lat. Pentru ca trasaturile fetei sunt in unghi drept, ochelarii potriviti sunt de forma rotunda sau ovala, pentru a mai indulci natura unghiulara a fetei.

 OftaCenter Ochelari de soare Patrat

Ochelari de soare pentru fata rotunda

Fata rotunda are lungimea cat si latimea egale, acestea fiind caracterizate prin curburi largi, foarte putin ascutite. Persoanele cu fata rotunda ar trebui sa aleaga ochelari de soare cu unghiuri ascutite (patrati sau dreptunghiulari) pentru a le accentua si defini trasaturile. Foarte potrivite sunt deasemenea si  modelele cu lentile alungite, in lateral, cu rame inguste, geometrice, pentru a masca rotunjimea fetei.

 OftaCenter Ochelari de soare Rotund

Ochelari de soare pentru fata ovala

Fata ovala face foarte usoara sarcina de a alege ochelarii de soare, deoarece este considerata fizionomia perfecta. Aceasta este caracterizata prin fruntea si maxilarul care au o dimensiune aproape egala cu obrajii. Persoanele care au forma fetei ovala pot fi considerate privilegiate intrucat majoritatea modelelor de ochelari de soare li se vor potrivi de minune.

Proportiile echilibrate ale fetei ovale iti permit sa alegi orice model de ochelari de soare doresti. Desi forma fetei este bine proportionata, incearca totusi sa stai departe de ramele inguste sau mult prea rotunde.

 OftaCenter Ochelari de soare Oval

Ochelari de soare pentru fata in forma de inima

Cel mai dificil este sa gasesti ochelari pentru fata in forma de triunghi inversat (inima), cu frunte lata, pometi proeminenti si barbie ingusta. Este important sa probezi mai multe modele pentru a gasi perechea care ti se potriveste. Femeile cu tipologia fetei „inima” trebuie sa mizeze mai mult pe alegerea unor rame cat mai subtiri, rotunde sau patrate pentru a estompa latimea fruntii. Ramele mai groase in partea inferioara iti vor imbunatati si ele look-ul. In general, alege ochelarii de soare cu dimensiuni reduse.

 OftaCenter Ochelari de soare inima

Ochelari de soare pentru fata diamant

Forma de fata „diamant” este rar intalnita. Astfel, pentru a pune ochii mai mult in evidenta si pentru a crea impresia de pometi mai putin proeminenti, ochelarii de soare fara rame, cu forma ovala sau ochi-de-pisica pot oferi echilibru trasaturilor fetei. Fata in forma de diamant, se potriveste perfect cu ochelarii de soare retro, dar fara rame mari sau lentile prea colorate.

OftaCenter Ochelari de soare diamant

 

Ce culoare mi s-ar potrivi?

Culoarea lentilelor si a ramei trebuie sa complimenteze nuantele naturale ale tenului si ale parului tau. In cazul parului, culoarea ochelarilor trebuie sa fie cat mai apropiata de nuanta lui sau contrastanta. Tenul poate sa fie in tonuri reci sau in tonuri calde. Apropie o bijuterie din aur (tonuri calde) si apoi una din argint (tonuri reci) de fata ta si observa care este cea mai apropiata de nuanta tenului tau.

Daca tenul tau e in tonuri reci, opteaza pentru rame si lentile in nuante de: negru, gri, magenta, roz, chilimbar, carbune, argintiu. 

Daca tenul tau e in tonuri calde, opteaza pentru rame si lentile in nuante de: coral, portocaliu, alb, piersica, auriu, bronz, rosu, bej, turcoaz.

Ce tip de lentile sa aleg?

Dupa ce ai ales modelul si culoarea, e timpul sa citesti eticheta produsului si sa afli ce tip de lentila au ochelarii de soare. Acestia trebuie sa-ti ofere protectie impotriva razele ultraviolete, iar pe eticheta trebuie sa scrie UV 400 sau 100% UV, pentru o protectie totala. Stratul de protectie solara este urmat de alte straturi care ofera nuanta lentilei.

Insa fiecare nuanta are calitatile si defectele ei:

- nuantele de gri reduc lumina puternica si nu distorsioneaza culorile

- nuantele de maro reduc lumina puternica, inclusiv frecventa albastra obositoare a razelor solare, dar distorsioneaza usor culorile

- nuantele de galben reduc frecventa albastra a razelor solare, oferind agerime privirii, dar distorsioneaza foarte mult culorile

- nuantele de verde reduc lumina puternica si filtreaza mai putin din frecventa albastra, dar ofera un contrast foarte bun al obiectelor

- nuantele de trandafiriu ofera un contrast foarte bun intre obiecte sub un fundal albastru sau verde, fiind indicate pentru sporturi acvatice sau sub cerul liber.

 

Orice model de ochelari de soare ai alege: oval, rotund, sport, colorat sau in degrade, trebuie sa ai insa in vedere si fizionomia ta, calitatea lentilelor dar si rezistenta ramelor.

Se poarta ce iti sta tie cel mai bine!

La OftaCenter gasesti o gama variata de ochelari de soare pentru toate gusturile si bugetele. In plus, profita de oferta de toamna. Afla mai multe de aici