Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Pana in 2050, jumatate din oameni vor avea nevoie de ochelari. Studiile efectuate de Institutul Brien Holden Vision arata dovezi puternice ca lumea se indreapta catre una dintre cele mai frecvente afectiuni de vedere - miopia. La nivel global, 5 miliarde de persoane vor avea miopie, pana in anul 2050.

 

De ce este importanta forma ochilor tai

Ochelarii, lentilele de contact si chirurgia refractiva pot ajuta la corectarea miopiei, dar nu abordeaza defectul care sta la baza acesteia - forma ochiului.

Miopia este o afectiune in care globul ocular este alungit. Cand lumina patrunde intr-un glob ocular prea lung,  lumina in loc sa fie focalizata pe retina (membrana situata la nivelul posterior al globului ocular, unde se afla celule ce receptioneaza semnale luminoase, care sunt apoi transmise prin nervul optic la creier, unde sunt transformate in imagini), se focalizeaza in fata ei. Astfel, obiectele aflate la distanta apar neclare. 

Deoarece ochiul creste pe tot parcursul copilariei, miopia se dezvolta in general la copii si adolescenti in timpul scolii.

 

De ce ar trebui sa te ingrijoreze miopia

Miopia este o afectiune progresiva, ceea ce inseamna ca, in cele mai multe cazuri, miopia avanseaza odata cu varsta.

Miopia usoara nu te poate limita sa faci anumite activitati pe care le iubesti, doar din cauza ochelarilor. Cu toate acestea, atunci cand miopia usoara devine miopie moderata pana la mare, ea poate duce la probleme de vedere mai grave, cum ar fi glaucomul, cataracta, detasarea retinei si degenerescenta maculara miopica. In cazurile severe, acest lucru poate duce la orbire.

 

Care este cauza miopiei?

Atat factorii de mediu, cat si cei genetici joaca un rol important in dezvoltarea miopiei. Dovezi recente indica un timp insuficient petrecut in aer liber.

Cercetatorii au evidentiat o asociere puternica intre masurile de educatie si cresterea miopiei - copiii care petrec mai mult timp citind sau jucandu-se pe dispozitivele moderne, au dezvoltat o forma de miopie in comparatie cu copiii care nu petrec atat de mult timp in interior. Pare plauzibil faptul ca munca sustinuta – cititul sau concentrarea pe ecranul telefonului sau laptopului – sunt in stransa legatura cu modificarea globului ocular, deoarece acesta incearca sa ignore lumina care intra si sa focalizeze imaginile apropiate asupra retinei.

Desi genetica poate influenta, de asemenea, cresterea dioptriei, simptomele de scurta durata par a fi afectate mai mult de factorii de mediu, cum ar fi educatia si nu petrecerea timpului in aer liber.

Din pacate, copiii sunt fericiti sa ramana in casa si sa isi foloseasca ochii mai mult pentru a se juca sau a citi.

 

Ce ar trebui sa faci?

Progresia miopiei poate fi controlata daca este detectata destul de devreme. Un medic oftalmolog ii poate oferi copilului tau un test complet de ochi, iti poate da sfaturi despre sanatatea oculara si iti va arata ca ochelarii nu sunt singura optiune de control a miopiei.

Daca tu sau copilul tau nu ati facut un control oftalmologic de mai mult de 2 ani, acum este momentul potrivit!

Nu astepta sa se inrautateasca miopia atunci cand exista o modalitate de a ii incetini progresul.

Programeaza-te pentru un control oftalmologic si asigura-te ca vederea ta sau a celor dragi este perfect sanatoasa!

ochelari pentru copii

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Daca esti un parinte in cautarea perechii potrivite de ochelari pentru copilul tau, probabil deja stii ca mersul intr-un magazin de optica poate fi dificil. Si nu din cauza lipsei de rame pentru copii, ci pentru ca nu vei sti daca copilul tau va fi dispus sa poarte ochelarii de vedere si daca vei gasi ceva care sa ii placa si sa fie confortabil.

 

Majoritatea copiilor care au nevoie de ochelari sunt fie miopi, fie hipermetropi. In functie de gradul de corectie vizuala necesara, medicul oftalmolog va prescrie ochelari pentru utilizarea permanenta, sau doar partiala, atunci cand este cazul.

Uneori, medicul oftalmolog poate face recomandari specifice cu privire la ramele potrivite pentru ochelarii celui mic, insa aceasta decizie trebuie luata de tine, de copilul tau si de specialistul din optica.

 

Ia in considerare cateva puncte cheie care iti vor face calatoria mai placuta in optica, dar si pentru a te asigura ca vei obtine perechea perfecta de ochelari pe care copilul tau sa o poarte.

 

1. Grosimea lentilei

Reteta pentru ochelari este intotdeauna principalul punct de plecare in alegerea ochelarilor. Inainte de a incepe cautarea ramelor, consulta opticianul cu privire la consideratiile lentilelor.

Daca prescrierea solicita lentile cu dioptrii mare care ar putea fi groase, este important sa alegeti rame cat mai mici posibil pentru a reduce grosimea lentilei finale. De asemenea, lentilele mai mici tind sa aiba mai putine aberatii, astfel incat riscul de vedere periferica neclara sau distorsionata este mai mic.

 

2. Moda pe primul loc

Indiferent daca sunt purtatori de ochelari cu norma intreaga sau doar partial, majoritatea copiilor primesc comentarii despre ochelarii lor, mai ales prima data cand ii poarta. Deci este foarte important sa evite rame care sa ii faca sa para imaturi. De asemenea, evitati alegerea ramelor care sunt in mod evident neplacute, prea scumpe sau inadecvate.

Retine ca obiectivul real este sa-i dati copilului sa poarte ochelarii. Caracteristicile benefice cum ar fi lentilele fotocromice care se intuneca automat in lumina soarelui in aer liber, pot ajuta la convingerea oricarui copil sa doreasca sa poarte ochelari.

 

3. Plastic sau metal?

Ramele pentru copii sunt realizate din plastic sau metal si multe au stiluri care imita intentionat rame de ochelari concepute pentru adulti. Copiii sunt deseori atrasi de aceste stiluri pentru ca nu este neobisnuit ca ei sa ceara ochelari “cum are mama sau tata”.

In trecut, ramele din plastic erau o alegere mai buna pentru copii, deoarece erau considerate mai durabile, mai putin susceptibile de a fi indoite sau rupte, mai usoare si mai putin costisitoare. Dar acum, producatorii realizeaza rame metalice care incorporeaza si aceste caracteristici. Compozitia metalica variaza, asa ca intrebati opticianul care este cea mai buna varianta pentru copilul tau.

Solicita materiale hipoalergenice daca ai observat ca cel mic demonstreaza sensibilitate la anumite substante. De exemplu, unii oameni sunt alergici la aliaje care contin nichel.

 

4. Potriviti pe nas

Una dintre cele mai dificile parti in alegerea ramelor potrivite pentru copiii mici este faptul ca nasul lor nu este pe deplin dezvoltat, deci nu au o punte nazala pentru a impiedica alunecarea ochelarilor din plastic. Ramele metalice sunt mai indicate, deoarece de obicei sunt realizate cu pernite reglabile pe nas, astfel incat sa se potriveasca oricui.

Majoritatea producatorilor cunosc aceasta dificultate a ramelor din plastic si realizeaza rame care sa se potriveasca pe nasul mic al copiilor.

Fiecare rama trebuie evaluata individual pentru a te asigura ca acesta se potriveste perfect pe nasul copilului. Daca exista spatii libere intre pernite si nas, greutatea lentilelor va determina ochelarii sa alunece, indiferent de cat de bine se potriveste rama inainte de realizarea lentilelor.

Este important ca ochelarii sa ramana pe loc; altfel copiii tind sa priveasca peste ochelari in loc sa-si ajusteze ochelarii. Un optician este, de obicei, cel mai bun sfatuitor daca o rama se potriveste in mod corespunzator.

 

5. Brate flexibile

Bratele de ochelari care se infasoara in jurul urechii impiedica ochelarii sa se alunece sau sa cada complet de pe fata copilului.

Aceste brate flexibile sunt, in general, disponibile pe rame metalice si sunt deosebit de utile pentru pastrarea ochelarilor pe loc, mai ales pentru copii mici.

 

6. Balamale flexibile (brat cu flex)

Aceste balamale speciale permit bratelor sa se flexeze (sa se indoaie) spre exteriorul ramei, fara a provoca daune. Desi uneori pot avea un pret mai mare, ochelarii cu brate flexibile pot fi o investitie utila pentru copii.

Copiii nu sunt intotdeauna atenti atunci cand isi pun sau isi scot ochelarii, iar ramele cu brate flexibile pot ajuta la prevenirea ajustarilor frecvente si a reparatiilor costisitoare. De asemenea, ele sunt la indemana daca copilul adoarme cu ochelarii sau se joaca.

 

7. Materialul lentilelor

Odata ce tu si copilul tau sunteti de acord cu ramele pe care sa le alegeti, urmatorul lucru de luat in calcul sunt lentilele.

Lentilele pentru copii trebuie sa fie fabricate din policarbonat sau Trivex. Aceste materiale sunt mult mai rezistente la impact decat alte materiale si asigura o siguranta sporita. Lentilele din policarbonat si Trivex sunt, de asemenea, mult mai usoare decat lentilele obisnuite din plastic, aspect care face ochelarii mai confortabili - in special pentru dioptrii mari.

Policarbonatul si Trivex-ul au protectie integrata impotriva radiatiilor ultraviolete (UV) potential daunatoare si sunt rezistente la zgarieturi.

Pretul pentru lentilele din policarbonat este, in general, comparabil cu costul pentru lentilele obisnuite din plastic cu aceleasi caracteristici. Policarbonatul asigura o marja de siguranta suplimentara pentru protejarea ochilor celor mici. Lentilele Trivex pot avea un pret relativ mai mare fata de cele din policarbonat.

Materialul cel mai putin indicat pentru lentilele copilului tau, este sticla. Desi trebuie tratata pentru rezistenta la impact, sticla se poate sparge si reprezinta un pericol pentru ochi. Lentilele din sticla sunt, de asemenea, mult mai grele, ceea ce le face mai putin confortabile de purtat.

 

8. Ochelari sport

Desi policarbonatul este folosit pentru ochelarii sport, ramele obisnuite pentru ochelari nu asigura o protectie suficienta fata de obiecte mari, cum ar fi bilele si mingiile. Deci, daca copilul tau practica un sport de performanta, ochelarii sport adecvati vor oferi cea mai buna protectie impotriva leziunilor oculare.

Pentru a asigura o protectie optima, ochelarii sport trebuie sa fie montati corespunzator – cere sfatul unui profesionist inainte de a efectua o achizitie.

 

9. Perechea de rezerva

Deoarece copiii pot strica foarte repede ochelarii, este intotdeauna o idee buna sa ai a doua pereche de ochelari de rezerva pentru ei. Acest lucru este valabil mai ales daca copilul are dioptrii mari si nu vede fara ochelari.

In cazul in care copilul tau poarta ochelari permanenti (inclusiv in aer liber), lentilele fotocromatice sau ochelarii de soare cu dioptrie ar trebui sa fie luati in considerare pentru a creste confortul vizual si pentru a oferi 100% protectie impotriva radiatiilor UV nocive ale soarelui.

Pentru a reduce costurile, adreseaza-te opticianului daca ramele de la ochelarii anteriori ai copilului pot fi folosite pentru a le transforma in ochelari de soare. Daca rama este in stare buna, aceasta este o optiune viabila pentru achizitionarea unei noi perechi de ochelari de soare cu prescriptie medicala.

 

Cu atatea modele si optiuni de corectare a vederii disponibile astazi, alegerile pot fi coplesitoare, daca nu ai parte de sfaturi profesionale. Pentru a face o investitie inteleapta si pentru a alege varianta care functioneaza cel mai bine copilul tau, cere sfatul optometristilor sau a medicilor oftalmologi. 

jucarii sigure pentru copii

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Alegerea jucariilor potrivite pentru siguranta copiilor, este o preocupare pentru fiecare parinte. Copiii se nasc cu un sistem vizual imatur care trebuie stimulat pentru a promova dezvoltarea normala a vederii. Vestea buna este ca nimic nu stimuleaza vederea unui copil mai usor decat o jucarie. Dar este important sa alegi jucarii sigure.

Majoritatea accidentelor din copilarie apar la domiciliu, multe cu jucarii. Copiii petrec mult timp cu jucariile lor, deci trebuie sa te asiguri ca acestea sunt sigure pentru sanatatea generala, precum si pentru siguranta ochilor. De obicei, atunci cand jucariile nu sunt sigure, este pentru ca nu sunt adecvate varstei celui mic.

 

Cum alegi jucariile

Conform cu varsta, jucariile sunt adaptate dezvoltarii copiilor. Parti mai mici pot fi gasite in jucarii etichetate pentru copii de 3 ani si peste. In cazul in care copilul tau de 4 ani inca baga lucrurile in gura, aceste jucarii nu sunt adecvate pentru el. Dimensiunea jucariilor este, de asemenea, importanta. Daca o jucarie este suficient de mare pentru a nu putea fi bagata in gura copilului, dar nu poate fi manipulata intr-o dimensiune mai mica, puneti jucaria departe pana cand copilul va mai creste.

Asigura-te ca jucariile sunt rezistente, nu se rup si nu se desfac usor, iar vopselele sau finisajele sunt netoxice si nu sunt susceptibile de a se coji sau dezlipi.

Jucariile de plus trebuie sa poata fi spalate in masina si, pentru copiii mai mici, sa nu aiba piese mici care se pot scoate, cum ar fi nasturi sau panglici.

Evita jucariile cu muchii sau parti ascutite sau aspre. Asigura-te ca jucariile cu maner lung au margini rotunjite si supravegheaza indeaproape copiii cand folosesc astfel de jucarii.

 

Ce jucarii trebuie evitate

Evita jucariile care trag obiecte in aer - cum ar fi arme sau sageti - pentru copii sub 6 ani si supravegheaza indeaproape orice copil care se joaca cu astfel de jucarii. Daca copilul mai mare se joaca cu un set de chimie sau unelte de prelucrare a lemnului, invata-l sa foloseasca ochelari de protectie.

Cand faci cumparaturi pentru sarbatori, zilele de nastere sau alte ocazii speciale, acorda o atentie deosebita varstei sau recomandarilor privind utilizarea jucariilor. Aceste indicatii sunt afisate pe ambalajul jucariilor pentru un motiv. Multi parinti, bunici sau prieteni bine intentionati ar putea crede ca o jucarie este frumoasa sau distractiva, dar nu este adecvata pentru sugari sau copii mici din motive de siguranta.

 

Sugestii pentru jucarii

Jucariile pentru copii adecvate varstei si care sa contribuie la stimularea si dezvoltarea lor vizuala, trebuie sa asigure actiuni pentru coordonarea maini-ochi si pentru a intelege relatiile spatiale.

0 - 12 luni. Telefoane mobile colorate, jucarii muzicale, bile, animale umplute, cuburi, jucarii de stivuire moi.

1 an. Vopsea pentru pictura cu degetele, modelarea lutului, carti, bile, animale umplute, cuburi, jucarii de stivuire, jucarii turnate (cum ar fi cupe de masurare), jucarii de calarie, puzzle-uri (cu piese mari).

2 ani. Vopsea pentru pictura cu degetele, modelaj cu argila, Lego Duplo (piese Lego mari), carti standard, bile, animale umplute, jucarii de stivuire, jucarii muzicale, papusi si imbracaminte, jucarii de uz casnic de dimensiuni mici si obiecte (matura, gratar, masina de tuns iarba etc), computer de jucarie, zona de bucatarie pentru copii (frigider, aragaz, cuptor cu microunde, scaune), nisip, piscina pentru copii, scrisori magnetice, jucarii de alpinism.

3 - 6 ani. Creioane mari, vopsea pentru pictura cu degetele, modelaj cu argila, carti, bile, animale umplute, triciclete sau biciclete, puzzle-uri, jucarii muzicale, leagane, papusi si imbracaminte, mini masina de tuns iarba pentru copii, spatiu de bucatarie pentru copii (frigider, aragaz, cuptor cu microunde, chiuveta, dulap, masa si scaune), nisip, piscina pentru copii, CD player pentru copii, camera de jucarie, set de baschet, jocuri de masa, patine cu role.

7 - 10 ani. Creioane, vopsea pentru pictura cu degetele, luturi de modelare, kituri de arta si artizanat, jucarii de cusut, carti, bile, animale umplute, biciclete, puzzle-uri, jucarii muzicale sau instrumente muzicale, leagane, papusi si imbracaminte, aparat de fotografiat, jocuri de masa, obiecte stiintifice (cum ar fi seturi de microscoape, telescop si chimie), patine cu role, skateboard, coarda de sarituri, echipament sportiv.

 

Parintii fac alegerea finala

In cele din urma, atunci cand cumperi jucarii pentru copii, respecta dreptul parintilor lor de a limita tipurile de jucarii pe care le folosesc. Ofera-le si parintilor un cadou - o chitanta de la magazinul de unde ai achizitionat articolul, in cazul in care doresc sa-l schimbe!

Probleme de vedere la copii

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă

Copilul tau are dificultati in a isi face temele si ii este greu sa se concentreze? De cele mai multe ori, ai putea considera ca este lenes sau s-a plictisit si doreste sa joace. Dar daca nu este asa si copilul are o problema de vedere?

Majoritatea oamenilor cred ca o vedere buna inseamna doar sa fii capabil sa vezi cea mai mica linie dintr-o diagrama sau sa recunosti un obiect la o distanta mare. Dar adevarul este ca vederea clara este doar una din cele 17 abilitati vizuale diferite, necesare pentru a avea un sistem vizual eficient si precis.

Abilitatile vizuale se dezvolta de-a lungul timpului, incepand din copilarie si continuand sa se dezvolte in timp ce crestem. Unii copii nu dezvolta insa aceste abilitati vizuale.

Problemele legate de vedere pot ramane nedetectate, deoarece semnele nu sunt imediat evidente.

Totusi, daca observi simptomele urmatoare la copilul tau, programeaza o vizita cat mai repede la medicul oftalmolog sau la optometrist:

• citirea lenta

• acoperirea unui ochi sau intoarcerea capului intr-o parte atunci cand priveste obiecte

• sare sau repeta linii la citire

• urmarirea randurilor cu degetul, deoarece ochii nu pot urmari corect lectura

• omiterea sau inserarea cuvintelor la citire

• dificultati de copiere de pe tabla

• sensibilitate la lumina

• evitarea sporturilor cu mingii, din cauza perceptiei slabe a adancimilor

• dureri de cap si migrene

• ameteli, greata, vertij

• abilitate redusa la scriere

• inversari litere si ortografie slaba

• dificultate in concentrare

• discrepanta dintre abilitatile verbale si cele de citire, scriere

 

Imagineaza-ti ca ai o durere de cap dupa cateva minute de lectura, sau ca trebuie sa te concentrezi cateva ore ca sa iti faci temele. Dar cum ar fi sa nu iti poti aminti ce ai citit?

Sa il luam ca si exemplu pe Mihai. El avea 8 ani cand a inceput sa aiba dificultati in invatare. Pentru a compensa deficienta de vedere, creierul lui a fost constrans sa lucreze din greu incercand sa analizeze vizual cuvintele in timp ce intelegea propozitia. Astfel ca Mihai a devenit un copil stresat. In mod evident, el a inceput sa urasca lectura si sa refuze sa-si faca temele.

Insuficienta de convergenta este una dintre cele mai frecvente tulburari vizuale intalnite la copii. Acest lucru afecteaza binocularitatea sau capacitatea ochilor sa se concentreze asupra unui obiect pentru a crea o singura imagine tridimensionala. Mihai avea insuficienta de convergenta, ceea ce inseamna ca atunci cand citea, ochii lui se concentrau asupra cuvintelor, dar nu reuseau sa sustina convergenta pentru perioade lungi de timp. Citirea devenea o sarcina foarte complexa, facuta foarte ineficient de catre un creier foarte distras.

Anumite exercitii oculare realizate impreuna cu medicul oftalmolog, l-au ajutat pe Mihai sa isi imbunatateasca capacitatea de a isi coordona ochii ca pe o “echipa”. Astfel, ochii se indreapta spre un singur punct rezultand o singura imagine. Prin antrenament, sistemul vizual va reusi sa pastreze acea imagine si sa o stabilizeze pana devine confortabila.

Dupa aceasta terapie Mihai a fost un copil mai fericit si un elev de nota 10. Deoarece ochii nu se mai simteau inconfortabil atunci cand trebuia sa isi faca temele, Mihai a descoperit cat de mult ii placea sa citeasca.

Singura plangere a mamei lui Mihai a fost: "Nu am putut sa il mai dezlipesc de cartile de aventura!"

Copiii sunt extrem de curiosi, le place sa invete, sa exploreze si sa se bucure de noi descoperiri. Cand evita citirea sau invatarea, este posibil ca aceasta sa se datoreze unei dificultati legate de o problema de vedere. Un test oftalmologic complet te poate ajuta sa descoperi ce probleme vizuale are copilul tau.  

Programeaza o intalnire cu un specialist OftaCenter chiar astazi.

 

sindromul vederii la calculator la copii

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă

In ultimul deceniu, utilizarea calculatoarelor in randul copiilor a crescut considerabil. Multi medici oftalmologi cred ca utilizarea intensa a computerului in randul copiilor le pune in pericol vederea, cauzand miopia timpurie. Cercetarile recente par sa confirme aceasta teorie.

Timpul indelung petrecut in fata unui monitor streseaza vederea unui copil, deoarece ecranul forteaza sistemul vizual al copilului sa se concentreze asupra unui singur obiectiv. Acest lucru aduce un risc mai mare in randul copiilor pentru dezvoltarea simptomelor sindromului vederii la calculator.

Astazi, utilizarea device-uri-lor inteligente este parte a vietii noastre, iar parintii trebuie sa fie constienti de problemele de vedere asociate cu utilizarea acestora in exces. Ochii tinerilor nu sunt suficient de bine dezvoltati pentru a avea abilitati motorii fine necesare utilizarii prelungite a computerului. Doar cand sistemul vizual se maturizeaza, un tanar devine capabil sa faca fata stress-ului ocular.

 

Factori care afecteaza vederea copilului

• Copiii nu isi dau seama cat timp petrec la calculator. Ei pot efectua o sarcina pe computer timp de cateva ore cu putine pauze. Aceasta activitate prelungita poate provoca probleme de focalizare si tulburari ale ochilor.

• Copiii sunt foarte adaptabili. Ei presupun ca ceea ce vad si cum vad ei este normal - chiar daca vederea lor este problematica. De aceea, este important ca parintii sa monitorizeze timpul petrecut de catre un copil la un calculator si sa se asigure ca merg la controale oftalmologice regulate, conform recomandarilor optometristului sau oftalmologului.

• Copiii sunt mai mici de statura decat adultii. Din moment ce spatiile de lucru la calculator sunt adesea amenajate pentru a fi utilizate de catre adulti, acest lucru poate schimba unghiul de vizualizare in cazul unui copil. Unghiul normal de vizualizare al ecranului este la un unghi de 15 grade, inclinat usor in jos. De asemenea, daca un copil intampina dificultati la atingerea tastaturii sau daca nu ajunge sa isi puna picioarele in mod confortabil pe podea, acesta poate avea dureri de gat, umeri, sau spate.

 

Sfaturi pentru a reduce riscul sindromului vederii la calculator  

1. Verifica vederea copilului tau. Inainte de a incepe scoala, fiecare copil trebuie sa aiba o examinare completa a ochilor, inclusiv examenul de proximitate (computer si citit) si testarea la distanta.

2. Limiteaza timpul petrecut de copilul tau la calculator. Incurajeaza copiii sa ia pauze de 20 de secunde, la fiecare 20 de minute pentru a minimiza dezvoltarea problemelor de focalizare si iritarea ochilor - regula "20-20".

3. Verifica ergonomia spatiului de lucru. Pentru copiii mici si tineri, asigura-te ca monitorul, scaunul si inaltimea biroului, corespund cu necesitatile copilului tau. Distanta recomandata intre monitor si ochi, pentru copii, este de 45-70 cm. Pozitionarea mai aproape de 45 cm poate afecta ochii. (Citeste mai multe sfaturi pentru a reduce neplacerile cauzate de lucrul la calculator: AICI)

4. Verifica iluminarea. Pentru a reduce reflectarea luminii in monitor, ferestrele si alte surse de lumina nu trebuie sa fie orientate direct spre tine.

 

Utilizarea computerelor si dezvoltarea fizica la copii

In plus fata de riscul de sindromul vederii la calculator, exista ingrijorarea ca utilizarea excesiva a computerului in timpul copilariei poate avea efecte adverse asupra dezvoltarii fizice a copilului.

Ajuta-ti copilul sa atinga dezvoltarea fizica corespunzatoare.

1. Incurajeaza activitati variate pe parcursul zilei. Copiii trebuie sa ia pauze frecvente de la utilizarea calculatorului si participe la o varietate de activitati care implica schimbari posturale si miscari fizice. Efectuarea de sarcini sedentare folosind medii electronice (utilizarea computerului, vizionarea TV, mesaje text etc.) ar trebui sa fie limitata la mai putin de doua ore pe zi.

2. Incurajeaza utilizarea posturilor adecvate atunci cand lucreaza la un calculator. Biroul ar trebui proiectat astfel incat sa se potriveasca dimensiunii copilului si sa permita o serie de pozitii adecvate. Printre alte sugestii:
- picioarele ar trebui sa poata sa se odihneasca confortabil pe podea
- inaltimea biroului trebuie sa fie la inaltimea cotului
- suporturile de documente ar trebui folosite pentru a pozitiona materialele de hartie langa ecranul computerului
- partea superioara a ecranului computerului trebuie sa fie la nivelul ochilor
- ecranul trebuie sa fie pozitionat si inclinat pentru a evita o pozitie inconfortabila.

3. Incurajeaza transportul corect al unui laptop, folosind un rucsac cu curele duble de umar .

4. Invatata-l pe cel mic cum sa utilizeze comenzile rapide de la tastatura pentru a reduce utilizarea mouse-ului.

5. Invata copilul sa raspunda in mod corespunzator disconfortului din timpul utilizarii computerului, inclusiv prin pauze frecvente si, daca simptomele persista, solicitand sfaturi de la un medic.

 

Protectia impotriva luminii albastre

In plus fata de simptomele de disconfort cauzate de utilizarea excesiva a computerului, cercetarile sugereaza ca orele petrecute zilnic in fata ecranelor digitale, pot creste riscul bolilor oculare. Acest lucru se datoreaza faptului ca ecranul computerul, a telefoanelor inteligente si a altor dispozitive digitale, emit cantitati semnificative de lumina albastra vizibila, care poate avea efecte daunatoare pe termen lung asupra tesutului retinei.

Desi nu este clar cat de multa lumina albastra este prea multa, este intelept sa iei masuri preventive pentru a limita expunerea copilului la lumina albastra emisa de aceste dispozitive.

In plus fata de incercarea limita timpul pe care copilul il petrece in fata unui ecran digital in fiecare zi, poti alege o pereche de ochelari cu lentile antireflex, concepute special ca sa filtreze lumina albastra.

Chiar daca copilul tau nu are nevoie de lentile de corectie a miopiei, hipermetropiei sau astigmatismului, medicul oftalmolog sau optometristul, poate prescrie ochelari de calculator pentru filtrarea luminii care sa-i protejeze ochii de lumina albastra si de oboseala vizuala. Consulta medicul specialist pentru mai multe detalii.