Lumina vizibila este mult mai complexa decat crezi. Iesirea in aer liber la lumina soarelui, aprinderea becurilor, pornira computerului, a telefonul sau a altui dispozitiv digital - toate aceste actiuni determina expunerea ochilor tai la o varietate de raze vizibile (si uneori invizibile) care au diverse efecte asupra sanatatii oculare.
Majoritatea oamenilor sunt constienti de faptul ca lumina soarelui contine raze vizibile de lumina si raze ultraviolete invizibile care pot bronza sau arde pielea. Dar ceea ce multi nu stiu este ca lumina vizibila emisa de soare cuprinde o gama de raze de lumina diferite, care contin diferite cantitati de energie.
Ce este Lumina Albastra?
Lumina soarelui contine raze de lumina colorate: rosii, portocalii, galbene, verzi si albastre si alte multe nuante ale fiecareia dintre aceste culori, in functie de energia si lungimea de unda a razelor individuale (denumite si radiatii electromagnetice). Combinat, acest spectru de raze luminoase colorate creeaza ceea ce noi numim "lumina alba" sau lumina solara.
Fara a intra in fizica complicata, exista o relatie inversa intre lungimea de unda a razelor de lumina si cantitatea de energie pe care o contin. Razele de lumina care au lungimi de unda relativ lungi contin mai putina energie, iar cele cu lungimi de unda scurte au mai multa energie.
Razele de la capatul rosu al spectrului luminos vizibil au lungimi de unda mai lungi si, prin urmare, mai putina energie. Razele de la capatul albastru al spectrului, au lungimi de unda mai scurte si mai multa energie.
Razele electromagnetice, dincolo de capatul rosu al spectrului luminos vizibil, se numesc raze infrarosii - se incalzesc, dar sunt invizibile. ("Tuburile de incalzire" care pastreaza alimentele calde in bucataria ta, emit radiatii infrarosii).
La celalalt capat al spectrului de lumina vizibila, razele de lumina albastra cu cele mai scurte lungimi de unda (si cea mai mare energie) sunt denumite uneori lumina albastru-violeta sau violet. Acesta este motivul pentru care razele electromagnetice invizibile dincolo de spectrul luminos vizibil se numesc radiatii ultraviolete (UV).
Beneficiile si pericolele UV
Razele UV au energie mai mare decat razele luminoase vizibile, ceea ce le face capabile sa produca bronzarea pielii. De fapt, tuburile UV din cabinele de bronzare emit o cantitate controlata de radiatie UV, tocmai din acest motiv.
Dar expunerea exagerata la UV poate provoaca arsuri ale pielii si in cazuri grave, poate duce la cancer de piele. Aceste raze pot, de asemenea, provoca arsuri oculare - o afectiune numita fotokeratita.
Totusi radiatiile ultraviolete, cu moderatie, au si efecte benefice, cum ar fi sa ajute organismul sa produca cantitati adecvate de vitamina D.
In general, oamenii de stiinta spun ca spectrul de lumina vizibila cuprinde radiatii electromagnetice cu lungimi de unda cuprinse intre 380 nanometri (nm) pe capatul albastru al spectrului pana la aproximativ 700 nm pe capatul rosu. (Apropo, un nanometru este de o miliardime de metru - adica 0.000000001 metri!)
Lumina albastra este in general definita ca lumina vizibila de la 380 la 500 nm. Lumina albastra este uneori defalcata in lumina albastru-violet (aproximativ 380-450 nm) si lumina albastra-turcoaz (aproximativ 450-500 nm).
Deci, aproximativ o treime din lumina vizibila este considerata ca fiind vizibila cu energie inalta (HEV) sau lumina "albastra".
Puncte cheie despre lumina albastra
Ca si radiatia ultravioleta, lumina albastra vizibila - partea spectrului luminos vizibil cu cele mai scurte lungimi de unda si cea mai mare energie - are atat beneficii, cat si pericole. Iata 7 lucruri importante pe care trebuie sa le cunosti despre lumina albastra:
1. Lumina albastra este peste tot
Lumina soarelui este principala sursa de lumina albastra, si fiind in aer liber in timpul zilei este locul in care majoritatea dintre noi sunt cel mai expusi. Dar exista si alte surse de lumina albastra, create de om, inclusiv lumina fluorescenta si LED a televizoarelor cu ecran plat.
In special, ecranele computerelor, a tabletelor, a telefoanelor inteligente si a altor dispozitive digitale emit cantitati semnificative de lumina albastra. Cantitatea de HEV pe care aceste dispozitive le emite este doar o fractiune din emisiile de la soare. Timpul pe care il petrecem folosind aceste dispozitive si apropierea ecranelor de fata utilizatorului, preocupa multi medici oftalmologi si alti profesionisti din domeniul sanatatii coculare.
2. Radiatiile luminoase HEV fac ca cerul sa para albastru
Radiatiile luminoase cu lungime de unda de scurta durata, de la capatul albastru al spectrului de lumina vizibila, se imprastie mai usor decat alte raze luminoase vizibile atunci cand lovesc moleculele de aer si de apa din atmosfera. Gradul mai mare de imprastiere a acestor raze este ceea ce face ca noi sa vedem cerul albastru.
3. Structura ochilor nu permite blocarea eficienta a luminii albastre
Structurile anterioare ale ochiului uman adult (corneea si lentilele) sunt foarte eficiente pentru a bloca razele UV sa ajunga la retina sensibila din spatele globului ocular. De fapt, mai putin de 1% de radiatiile UV de la soare ajung pe retina, chiar daca nu porti ochelari de soare.
Dar, ochelarii de soare care blocheaza 100% din UV sunt esentiali pentru a proteja celelalte parti ale ochiului si pentru a preveni afectiuni precum: cataracta, fotokeratita, pinguecula.
4. Expunerea constanta la lumina albastra poate creste riscul degenerescentei maculare
Expunerea excesiva la lumina albastra poate deteriora celulele sensibile din retina. Acest lucru provoaca modificari care seamana cu cele ale degenerescentei maculare, care pot duce la pierderea permanenta a vederii.
Desi sunt necesare mai multe cercetari pentru a determina cat de multa lumina albastra naturala si artificiala inseamna "prea multa lumina albastra" pentru retina, majoritatea specialistilor de ingrijire a ochilor sunt preocupati de faptul ca expunerea la lumina albastra provenita de la ecrane, smartphone-uri si alte dispozitive digitale, ar putea creste riscul de aparitie a degenerescentei maculare, mai tarziu in viata.
5. Lumina albastra contribuie la aparitia oboselii oculare
Deoarece are lungimea de unda scurta, lumina albastra se imprastie mai usor decat alte lumini vizibile si nu este atat de usor de focalizat. Cand privesti ecranul calculatorului sau al altui dispozitiv digital, efortul de focalizare reduce contrastul si poate contribui la aparitia oboselii oculare.
Cercetarile au aratat ca lentilele care blocheaza lumina albastra cu lungimi de unda mai mici de 450 nm (lumina albastru-violet) cresc semnificativ contrastul. Prin urmare, ochelarii pentru calculator cu lentile cu filtru pot creste confortul atunci cand privesti dispozitivele digitale pentru perioade lungi de timp.
6. Protectia impotriva luminii albastre este importanta dupa operatia de cataracta
“Lentila naturala” din ochiul uman adult blocheaza aproape 100% din razele UV ale soarelui. Ca parte a procesului obisnuit de imbatranire, lentilele naturale ale ochiului blocheaza eventual si o lumina albastra cu lungime de unda scurta - tipul de lumina albastra care este cel mai probabil sa dauneze retinei si sa duca la degenerarea maculei si pierderea vederii.
Daca ai cataracta si urmeaza o interventie chirurgicala, intreaba chirurgul ce tip de lentila intraoculara (IOL) va fi utilizata si ce tip de protectie asigura impotriva luminii albastre. Dupa operatia de cataracta poti beneficia de ochelari cu lentile cu un filtru special impotriva luminii albastre - mai ales daca petreci multe ore in fata ecranului unui computer sau utilizand alte dispozitive digitale.
7. Nu toata lumina albastra este daunatoare
Este bine documentat faptul ca expunerea la lumina albastra este esentiala pentru o sanatate buna. Cercetarile au aratat ca lumina vizibila de inalta energie mareste vigilenta, ajuta la mentinerea memoriei si a functiei cognitive si iti imbunatateste starea de spirit.
De fapt, terapia cu lumina este folosita pentru a trata tulburarea afectiva sezoniera - un tip de depresie legata de schimbarile de anotimp, cu simptome care incep de obicei in toamna si continua iarna. Sursele de lumina pentru acest tratament emit lumina alba stralucitoare, care contine o cantitate semnificativa de raze de lumina albastra HEV.
De asemenea, lumina albastra este foarte importanta in reglarea ritmului circadian - starea de veghe naturala si ciclul somnului. Expunerea la lumina albastra in timpul orelor de zi contribuie la mentinerea unui ritm sanatos circadian. Dar prea multa lumina albastra tarziu noaptea (citirea unui roman pe un telefon sau laptop, de exemplu, inainte de culcare) poate perturba acest ciclu, provocand eventual nopti nedormite si oboseala in timpul zilei.
Filtre de lumina albastra si ochelari de protectie
Daca utilizezi telefonul in mod constant, o modalitate convenabila de a reduce expunerea la lumina albastra este utilizarea unui filtru de lumina albastra.
Aceste filtre sunt disponibile pentru telefoane inteligente, tablete si ecrane de pe computer si impiedica afectarea ochilor tai, fara a afecta vizibilitatea afisajului. Unele sunt fabricate din sticla securizata care protejeaza ecranul dispozitivului de zgarieturi.
Dupa cum am mentionat mai sus, ochelarii de calculator pot fi, de asemenea, folositori pentru a reduce expunerea la lumina albastra provenita de la ecranul calculatorului si de la alte dispozitive digitale. Acesti ochelari speciali sunt disponibili fara prescriptie medicala, daca nu ai nevoie de corectie a vederii sau daca porti in mod obisnuit lentile de contact pentru a iti corecta vederea.
Majoritatea producatorilor de lentile au introdus straturi antireflex de reducere a stralucirii, care blocheaza si lumina albastra provenita din lumina naturala a soarelui dar si de la dispozitivele digitale. Poti lua in considerare si lentilele fotocromatice, care asigura protectie perfecta impotriva luminii UV si albastre, atat in interior, cat si in exterior. Acestea se inchid la culoare in mod automat ca raspuns la actiunea radiatiilor UV in aer liber, pentru a creste confortul si pentru a reduce stralucirea.
Vino la Ofta Center si intreaba specialistii despre ce tip de corectie a vederii iti este necesara si ce ochelari se potrivesc cel mai bine nevoilor tale pentru vizualizarea computerului si a altor dispozitive digitale.