Mitul 1. Cu cat este mai mare continutul de apa al lentilei de contact, cu atat este mai mare cantitatea de oxigen care o traverseaza.
Acesta este o confuzie frecventa. Noile generatii de lentile de contact fabricate din silicon-hidrogel asigura o cantitate mult mai mare de oxigen, desi continutul de apa este adesea mai mic decat in cazul lentilelor traditionale moi din hidrogel.
Mitul 2. Sunt prea tanar/a pentru a purta lentile de contact.
Nu exista limita de varsta pentru purtarea lentilelor de contact, pot fi purtate si de copii, dar si de varstnici.
Studiile arata ca, la doar 8 ani, copiii care necesita corectarea vederii au capacitatea de a purta si ingriji lentilele de contact. In plus, lentilele de contact sunt o optiune de corectare a vederii extrem de convenabila pentru adolescenti, care sunt, zilnic, foarte implicati in activitati sportive sau recreative.
Mitul 3. Nu-mi place ideea de a-mi introduce ceva in ochi.
Aceasta este o reactie absolut normala pentru o persoana care nu a mai purtat niciodata lentile de contact. Desi ezitarea initiala este fireasca, acest sentiment va disparea destul de repede. Dupa ce specialistul iti va arata care sunt metodele corecte pentru aplicarea si indepartarea lentilelelor de contact, vei constata ca este la fel de simplu ca a iti pune sau scoate pantofii. Milioane de purtatori nu au probleme, nici tu nu vei avea – incerca si te vei convinge singur.
Mitul 4. Nu exista diferente semnificative intre lentilele de contact.
Fals. Exista numeroase diferente intre lentilele de contact, cum ar fi design-urile distincte si faptul ca sunt realizate din materiale diferite. Sunt diferente si din punct de vedere al corectiei oferite – de exemplu sunt disponibile lentile de contact pentru astigmatism sau pentru presbiopie. Exista diferente in privinta regimului de purtare: lentile cu inlocuire la o luna, ce pot fi purtate peste noapte, lentile ce trebuie scoase in fiecare seara, lentile de unica folosinta.
Ochii, necesitatea de corectare a vederii si stilului de viata al fiecarei persoane in parte sunt diferite, de aceea nu ar trebui sa incepi sa porti sau sa iti schimbi lentilele de contact fara avizul specialistului. Altfel, risti confortul ochilor, calitatea vederii si sanatatea ochilor tai.
Mitul 5. Lentilele de contact colorate sunt asemanatoare produselor cosmetice – nu necesita adaptarea lor de catre un specialist.
Lentilele de contact colorate sunt disponibile cu si fara dioptrii. Acesta inseamna ca le poti purta chiar daca nu ai nevoie de corectie a vederii. Insa, chiar daca sunt fara dioptrie, lentilele de contact colorate sunt dispozitive medicale si trebuie adaptate si prescrise de un oftalmolog/optometrist, necesitand acelasi mod de ingrijire ca oricare alte tipuri de lentile de contact.
Mitul 6. Nu ma pot machia atunci cand folosesc lentilele de contact.
Ba poti! Trebuie doar sa nu uiti sa iti aplici lentilele de contact inaintea machiajului si sa le scoti inainte de a te demachia. Atunci cand folosesti produse precum fixativul, trebuie sa inchizi ochii pentru a evita ca acesta sa se depuna pe lentile. In cazul in care ai probleme legate de folosirea machiajului si a lentilelor de contact, te asteptam in optica sa te sfatuim.
Mitul 7. Lentilele de contact nu sunt confortabile.
In prezent, lentilele de contact sunt doarte moi, subtiri si flexibile si cel mai important, isi mentin hidratarea pentru un confort sporit. Materialul si design-ul permit lentilei sa imite forma unica a ochiului tau si din moment ce sunt inlocuite periodic, lentilele vor pastra intotdeauna senzatia de curatenie, prospetime si confort. De fapt, lentilele de contact sunt atat de confortabile, incat nici nu vei simti ca le porti!
Mitul 8. Lentilele de contact pot ramane blocate in spate ochiului.
Nu este posibil ca lentile de contact sa se piarda sau sa se lipeasca in spatele cohiului. Lentile de contact poate ramane doar pe suprafata anterioara a ochiului sau sub pleoapa, in cazul in care se descentreaza. Ochiul are o bariera de protectie care acopera suprafata sa anterioara si este arcuita sub pleoapa superioara si cea inferioara impiedicand lentila de contact sa alunece in spatele ochiului.
Mitul 9. Lentilele de contact duc in mod frecvent la aparitia infectiilor oculare.
Lentilele de contact in sine nu produc infectii. Agentii patogeni aflati pe suprafata unei lentile de contact murdare duc la aparitia acestora. Absenta masurilor adecvate de igiena sau folosirea gresita a lentilelor de contact este cea mai frecventa cauza a acestor probleme. In cazul in care vei respecta intocmai instructiunile pe care le primesti din partea specialistului, te vei putea bucura de confortul purtarii lentilelor de contact si vei minimiza riscurile de aparitie a problemelor.
De asemenea, nu uita: cu cat le vei inlocui mai frecvent, cu atat purtarea lentilelor de contact va fi mai sanatoasa, deoarece se reduce riscul de acumulare a depozitelor de suprafata, cum ar fi lipidele si proteinele din componenta filmului lacrimal, care asigura un mediu favorabil agentilor patogeni. Daca vei dezinfecta corect lentilele, le vei curata si le vei inlocui conform instructiunilor, germenii nu vor beneficia de un mediu prielnic supravietuirii.
Mitul 10. Lentilele de contact nu sunt sanatoase.
Materialele din lentilele de contact sunt bio-compatibile. Materiale similare sunt folosite adesea in alte domenii ale medicinei si ingrijirii sanatatii. De asemenea, permit patrunderea prin lentile a cantitatii adecvate de oxigen si aceasta este motivul pentru care, in cazul lentilelor de contact disponibile in prezent, absenta oxienului necesar ochiului este deja istorie. Lentilele de contact sunt concepute pentru a se adapta formei ochiului, pentru obtinerea unui confort optim. Aceasta inseamna ca, daca sunt adaptate in mod corect de catre specialist si ingrijite corect, lentilele de contact sunt o optiune sanatoasa pentru corectarea vederii. Din moment ce lentilele de contact sunt dispozitive medicale, este important sa respecti instructiunile specialistului.
Mitul 11. Lentilele de contact nu-mi vor asigura o vedere mai clara decat ochelarii.
De fapt, lucrurile stau adesea invers. Lentilele de contact sunt pozitionate direct pe cornee si, de aceea, corectarea vizuala se produce direct pe suprafata oculara si nu la 1-2 cm distanta, ca in cazul ochelarilor. Lentilele nu vor aluneca de pe nas, asemenea ochelarilor, ci raman plasate stabil pe suprafata corneei. Acesta este motivul pentru care in numeroase cazuri lentilele de contact pot asigura acuitate vizuala mai buna. Iti ofera camp vizual si vedere periferica mai largi decat ochelarii. In plus, lentilele de contact nu se aburesc, nu cad sau nu se deterioreaza in timpul activitatilor fizice si nu au de suferit cand ploua. Pentru orice tip de sport, lentilele de contact pot asigura vedere mai buna decat ochelarii.
Mitul 12. Sunt prea in varsta pentru a incepe sa port lentile de contact.
Tinand cont de gama variata de lentile de contact disponibile, persoanele de orice varsta pot avea beneficii in urma purtarii acestora. Singura restrictie este prezenta unei contraindicatii pentru purtarea lentilelor de contact. Contraindicatiile nu depind de varsta si, de obicei, nici de tipul de lentile de contact folosite. Numeroase persoane inaintate in varsta beneficiaza de lentile de contact pentru corectarea simultana a vederii atat la distanta cat si pentru aproape. Oftalmologul/optometristul te va consilia cu privire la cea mai adecvata optiune pentru ochii si pentru stilul tau de viata.
Mitul 13. Lentilele de contact impiedica ochiul sa respire.
Pentru a mentine sanatatea ochiului, o anumita cantitate de oxigen trebuie sa ajunga la suprafata anterioara a ochiului, care se numeste cornee. Oxigenul provine din aer si trebuie sa traverseze lentila de contact. Cantitatea necesara difera si depinde de purtarea lentilelor de contact doar pe durata zilei sau daca se doreste mentinerea acestora pe ochi si in timpul noptii.
Specialistul iti va recomanda tipul de lentile de contact care raspunde cel mai bine necesitatilor si stilului tau de viata.
Daca vei respecta recomandarile specialistului poti avea increderea ca ochilor tai nu le va lipsi cantitatea necesara de oxigen.
Cu toate acestea, desi materialul din care sunt fabricate lentilele de contact este vital pentru asigurarea aportului suficient de oxigen la nivelul corneei, cantitatea de oxigen disponibila depinde de o serie de factori. De exemplu, ingrijirea lentilelor este un criteriu extrem de important. Prezenta depozitelor pe suprafata lentilelor de contact va bloca patrunderea oxigenului prin lentila. Iata un motiv in plus pentru care curatarea si dezinfectarea sunt atat de importante pentru sanatatea ochiului. In combinatie cu frecventa crescuta a inlocuirii lentilelor de contact, ingrijirea adecvata a acestora iti va permite sa te bucuri pe deplin de purtarea lor.
Mitul 14. Lentilele vor iesi din ochi in cazul in care fac miscari rapide.
Datorita design-ului lentilelor moderne, este practic imposibil ca lentilele sa cada de pe ochi in cazul in care au fost aplicate in mod corect. Poti practica orice tip de sporturi atunci cand porti lentilele de contact. Modul in care lentila de contact adera pe ochi depinde de diametrul acesteia. Lentilele rigide sau “dure”, care au de obicei un diametru mai mic, se desprind mai usor. Lentilele de contact moi nu ies niciodata de la sine. Foarte rar, acest lucru se poate intampla atunci cand ochiul este frecat in mod insistent.
Mitul 15. Lentilele de contact sunt costisitoare.
Costul real al lentilelor de contact este mai mic decat se crede. De fapt, purtarea lentilelor de contact te poate costa pe zi mai putin decat cheltui pe o ceasca de cafea. Datorita progreselor tehnologice, pe piata exista o gama variata de lentile de contact. In functie de tipul pe care il porti si de frecventa inlocuirii lentilelor, oftalmologul/optometristul te poate ajuta sa identifici lentilele care raspund cel mai bine necesitatilor de corectare a vederii, stilului de viata si bugetului tau.
Mitul 16. Curatarea lentilelor de contact necesita prea mult timp.
Curatarea lentilelor de contact este esentiala pentru sanatatea ochiului si, din fericire, nu a fost niciodata mai simpla!
Cea mai convenabila metoda de purtare a lentilelor de contact este reprezentata de lentilele zilnice de unica folosinta. Prin intermediul lor te poti bucura de o pereche noua de lentile in fiecare zi si pur si simplu le vei arunca in fiecare seara. Astfel, poti uita cu totul de curatarea lor.
Insa nici ingrijirea lentilelor pentru purtarea mai indelungata nu este catusi de putin mai complicata. Solutiile moderne multifunctionale, faciliteaza mai mult decat oricand ingrijirea si intretinerea lentilelor de contact. Cea mai buna metoda de dezinfectare si de curatare a lentilelor este sa le lasi peste noapte, cand dormi, in solutia de ingrijire. Respecta intotdeauna instructiunile din prospectul solutiei de ingrijire a lentilelor de contact.