Lentile de contact

cum se aplica lentilele de contact

MANEVRAREA LENTILELOR DE CONTACT

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Probabil, cea mai mare temere a ta atunci cand vrei sa porti lentile de contact este legata de modalitatea de aplicare. Fiind vorba despre ochi, este normal sa iti fie putin teama, dar vei invata foarte usor. Important este sa repeti de cateva ori impreuna cu specialistul din optica, astfel incat sa fii sigur ca vei reusi si singur.

Igiena este foarte importanta, asa ca inainte de aplicarea si de indepartarea lentilelor, trebuie sa te speli pe maini cu apa si sapun si sa te stergi pe un prosop de hartie, astfel incat sa nu iti ramana scame pe maini, cum se intampla in cazul prosoapelor.

Aplicarea lentilelor

  1. Aseaza-te la masa cand vrei sa iti aplici lentilele. Este posibil sa iti cada o lentila si asa va fi mai usor sa o gasesti. Foloseste o oglinda pe care o poti aseza pe masa.
  2. Incepe procedura intotdeauna cu aceeasi lentila (dreapta sau stanga) pentru a evita inversarea lor.
  3. Dezlipeste folia blisterului (ambalajul steril al fiecarei lentile).
  4. Ia usor lentila pe buricul degetului aratator, avand grija sa nu o deteriorezi cu unghiile.
  5. Inainte de a aplica lentila, asigura-ta ca aceasta nu este pe dos. Verifica marginea, care trebuie sa fie in sus (forma de bol), nu spre exterior (farfurie). Nu este nicio problema daca lentila este pe dos, dupa aplicare vei simti doar un usor disconfort. Scoate-o de pe ochi, clateste-o cu solutie de intretinere si aplica lentila corect.
  6. Incearca sa aplici lentila in coltul interior al ochiului. In acest timp ochiul este tinut deschis, iar privirea indreptata catre coltul exterior.
  7. Aseaza lentila pe buricul degetului aratator drept si, inainte de aplicare, verifica lentila. Daca aceasta prezinta crestaturi sau rupturi, arunca lentila si desigileaza alta noua. Daca lentila prezinta impuritati, curat-o si clateste-o cu solutia speciala.
  8. Cu degetul mijlociu al mainii drepte trage pleoapa inferioara in jos, fixand-o pe osul fetei.
  9. Uite-te in sus sau in directia nasului. Aplica lentila pe partea alba a ochiului. Daca preferi asa, poti privi inainte si aplica lentila pe centrul ochiului.
  10. Priveste stanga – dreapta. Lasa usor libera pleoapa inferioara, apoi pe cea superioara. Clipeste de cateva ori, pentru ca lentila sa se centreze.

Sfaturi

  • Daca lentila s-a asezat incorect (s-a pliat sau este pe dos) sau simti ochiul iritat, scoate lentila, clateste-o, aseaz-o corect pe deget si repeta procedura de aplicare.
  • Daca se intampla sa iti cada lentila in timpul manevrarii, o vei clati inainte de aplicare.
  • Dupa ce ai aplicat lentilele, clipeste de cateva ori pana cand lentila se asaza perfect pe iris.

IMPORTANT! Metoda de aplicare depinde de la persoana la persoana.

Indepartarea lentilelor

  1. Indreapta-ti privirea catre coltul interior al ochiului, tine ochiul larg deschis si directioneaza lentila cu ajutorul degetului aratator catre coltul exterior al ochiului.
  2. Apasa usor lentila si ea se va desprinde.

 Afla mai multe detalii din Ghidul purtatorului de lentile de contact. Click AICI 

Sfaturi utile:

  • Este indicat sa ai si ochelari de vedere cu dioptriile actuale. Uneori, este mai comod sa porti ochelari, alteori vei dori sa adormi la televizor, alteori iti vei simti ochii atat de obositi incat nu te vei mai gandi la lentilele de contact.
  • Mai mult, atunci cand esti racit/a nu este recomandat sa porti lentile, pentru ca ai mari sanse sa iti infectezi lentilele.
  • Poarta cu tine o solutie de lentile de contact. Iti poate intra praf in ochi sau machiaj. Exista si alte situatii neprevazute in care este necesar sa iti scoti lentilele de contact.
  • Suportul lentilelor ar trebui sa stea mereu pe un spatiu drept. Daca esti nevoita sa iei lentilele cu tine in suport, exista sanse ca ele sa nu mai fie complet scufundate in solutie, moment in care ele se usuca. Chiar si cativa milimetri patrati de lentila uscata iti pot crea disconfort. Poti, in schimb, in momentul in care ajungi la destinatie, sa lasi lentilele cateva ore in solutie, astfel incat sa te asiguri ca sunt moi.
  • Pune-ti lentilele de contact inainte de te machia, si indeparteaza-le inainte de a te demachia.
  • Nu purta lentilele de contact atunci cand inoti; doar daca ai ochelari speciali pentru inot.
  • Nu purta lentilele de contact dupa ce au expirat, chiar daca vezi in continuare bine cu ele. Vei simti o senzatie de incarcare, pentru ca substante precum: proteinele, lipidele, calciul din compozitia lacrimilor se vor depune pe suprafa lentilelor. Aceste substante fac ca purtarea lentilelor sa fie mai putin confortabila.

Urmareste acest filmulet pentru a observa cum se aplica si se scot lentilele de contact: 

https://youtu.be/0NL6cxy2R5o