Afectiuni oculare

DEGENERESCENTA MACULARA

CE ESTE DEGENERESCENTA MACULARA?

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Macula este o mica arie a retinei la nivelul fundului ochiului, care ne permite sa vedem clar detaliile fine si sa ne indeplinim activitati cum sunt cititul si sofatul. Cand macula nu functioneaza corect, vederea centrala poate fi afectata de incetosare, pete negre sau distorsiuni. Degenerescenta maculara afecteaza abilitatea de a vedea la distanta sau aproape. Astfel, anumite activitati precum cititul sau introdusul atei in ac, pot deveni dificile sau chiar imposibile.

Desi degenerescenta maculara modifica vederea in portiunea centrala a retinei, ea nu afecteaza vederea periferica. De exemplu, poti vedea conturul ceasului, dar nu poti spune cat este ceasul.

Degenerescenta maculara, desi nu duce rapid la orbire, devine invalidanta in timp, prin disparitia vederii centrale. Impactul initial al degenerescentei maculare asupra vederii poate fi minim si de aceea pacientul neglijeaza vizita la un medic specialist, in fazele timpurii ale bolii.

Multi dintre noi nu realizeaza ca au o problema maculara decat atunci cand tulburarea vederii devine evidenta.

Oftalmologul poate detecta degenerescenta maculara in stadiul incipient, in timpul examenului oftalmologic, care consta in urmatoarele:

 • Un test de vedere simplu, in care privesti un careu asemanator cu hartia milimetrica (testul Amsler) Examenul fundului de ochi cu vizualizarea maculei cu ajutorul oftalmoscopului.
 • Fotografii speciale ale ochiului, numite angiografii cu fluoresceina, pentru a detecta vasele anormale de sange ce sunt situate sub retina. Fluoresceina (un colorant special) este injectata intr-o vena a bratului si ochiul (retina) ta va fi fotografiata pe masura ce colorantul trece prin vasele de sange situate sub retina.

Degenerescenta maculara OftaCenter 2

Imbatranirea normala a retinei

Procesul normal de imbatranire a retinei presupune formarea unor mici depozite de “drusen” cauzate de acumularea de material amorf (lipofuscina). Depozitele excesive determina aparitia celor doua forme de degenerescenta maculara.

Degenerescenta maculara “uscata”(atrofica)

Majoritatea oamenilor (90% din cazuri) prezintadegenerescenta maculara de forma “uscata”. Este produsa de imbatranirea si de subtierea tesuturilor maculei. Pierderea vederii are loc de obicei treptat.

Degenerescenta maculara “umeda”(exudativa)

Forma “umeda” de degenerescenta maculara apare in aproximativ 10% din cazuri. Apare atunci cand se formeaza vase de sange anormale sub retina. Din aceste vase de sange noi se scurge fluid sau sange si consecutiv este afectata vederea centrala. Pierderea vederii poate fi rapida si severa.

Degenerescenta maculara legata de varsta apare dupa varsta de 50 de ani si poate determina simptome diferite la diferiti pacienti. Poate fi greu observata in stadiul initial. Uneori vederea este afectata numai la un singur ochi, in timp ce la celalalt poate fi pastrata pentru multi ani. Dar, cand sunt afectati ambii ochi, pierderea vederii centrale poate surveni mult mai rapid.

 

Pot aparea urmatoarele semne:

 • Cuvintele de pe o pagina apar voalate
 • In centrul campului vizual apare o zona intunecata sau goala
 • Liniile drepte apar distorsionate.

Factori de risc: expunerea la lumina puternica, varsta peste 55 de ani, hipercolesterolemia, fumatul, diabetul zaharat, predispozitia familiala.

Cercetarile arata ca suplimentele nutritive pe baza de antioxidanti, acizi grasi nesaturati (EPA + DHA), luteina, vitamine, zinc, cupru si seleniu ar putea preveni sau incetini procesele de degenerescenta maculara.

 • Luteina, un constituent de baza al pigmentului macular, are o importanta actiune de protectie impotriva radiatiei luminoase albastre, reducand riscul degenerescentei maculare. 
 • Acizii grasi esentiali polinesaturati (EPA + DHA) prezinta de asemenea o importanta deosebita prin proprietatile lor de a ameliora si imbunatati metabolismul retinian.

Cercetari recente arata ca asocierea concomitenta de acizi grasi esentiali polinesaturati (EPA + DHA) si Luteina are efecte sinergice, cu efecte mai intense fata de administrarea fiecarui compus in parte.

Recent a aparut optiunea injectiilor intraoculare cu substante inhibitoare a neovascularizatiei.

Anumite tipuri de degenerescenta maculara “umeda” pot fi tratate prin chirurgie laser, o procedura de obicei scurta si nedureroasa. Chirurgia laser si terapia fotodinamica utilizeaza o raza focalizata de lumina ca sa incetineasca sau sa stopeze scurgerea din vasele de sange, scurgere care afecteaza macula. Aceasta procedura determina pastrarea vederii la stadiul respectiv, nefiind un tratament care sa determine revenirea vederii la normal.

In ciuda tratamentului medical, multi oameni cu degenerescenta maculara se confrunta cu o anumita pierdere a vederii.

Ca sa te ajute sa te adaptezi la niveluri mai scazute ale vederii, oftalmologul iti poate prescrie ochelari speciali, lupe sau alte dispozitive ajutatoare.

Deoarece vederea periferica nu este de obicei afectata, ea este foarte utila persoanei care sufera de degenerescenta maculara. Adesea, oamenii pot continua sa desfasoare multe din activitatile lor favorite, utilizand ochelari speciali, lupe sau materiale tiparite cu litere mai mari.

Primele semne de alarma

Daca observi cele mai mici semne ale degerescentei maculare (imagine voalata, distorsionata, pete negre in centrul campului vizual) este necesar sa te prezinti imediat la medicul oftalmolog pentru o consultatie de specialitate, deoarece diagnosticul si tratamentul precoce al acestei afectiuni reduc substantial riscul pierderii vederii.

Iti poti verifica vederea folosind testul Amsler, din imaginea urmatoare. Poti detecta schimbari pe care altfel nu le-ai observa.

TestulAmsler OftaCenter

Cum se foloseste grila:

 1. Poarta ochelarii de citit si tine grila in fata ta la 30-35 cm, la lumina buna.
 2. Acopera un ochi.
 3. Uite-te direct la punctul din mijloc cu ochiul neacoperit.
 4. Cand te uiti direct la punctul central, fi atent daca toate liniile sunt drepte sau anumite zone sunt distorsionate, voalate sau intunecate.
 5. Repeta procedura cu celalalt ochi.
 6. Daca vreuna din zonele grilei pare ondulata, voalata sau intunecata, prezinta-te imediat la un oftalmolog.

Fa-ti anual un control de rutina, pentru a preveni efectele neplacute ale deteriorarii vederii.

Alege locatia potrivita pentru tine de AICI.

OftaCenter programeaza te

* Articol preluat din cadrul campaniei de promovare a sanatatii vederii SIFI impreuna cu Societatea Romana de Oftalmologie.