Afectiuni oculare

Cataracta

CE ESTE CATARACTA?

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Cristalinul este o lentila situata in interiorul globului ocular. Rolul sau este de a focaliza imaginea pe retina in functie de distanta la care privim (aceasta se realizeaza prin modificarea formei lui si implicit a dioptriilor in procesul numit acomodatie). Pentru a avea o vedere clara, cristalinul trebuie sa fie perfect transparent. Pierderea transparentei cristalinului (opacifierea lui) se numeste cataracta.

Majoritatea cazurilor de cataracta sunt legate de inaintarea in varsta. In prezent nu se cunoaste exact cauza aparitiei cataractei.

Exista o serie de factori care pot declansa cataracta:

  • lumina ultravioleta
  • radiatiile cosmice
  • radiatiile infrarosii
  • microundele.

Cataracta se poate asocia cu diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala. De asemenea, tratamente cronice (cu corticosteroizi de exemplu) pot provoca aparitia cataractei. Cataracta este de obicei bilaterala, dar nu evolueaza concomitent.

Care sunt simptomele initiale ale cataractei?

  • scaderea treptata a acuitatii vizuale (mai ales la lumina puternica)
  • pierderea sensibilitatii la contrast (obiectele sunt mai slab conturate)
  • uneori se poate intampla sa creasca acuitatea vizuala la citit (“revine vederea la varstnic”).

Ulterior vederea se deterioreaza progresiv, ajungand in final la perceperea unei umbre sau doar a luminii.

Tratamentul cataractei

In prezent singurul tratament eficient al cataractei este chirurgical. Din fericire tehnica operatorie pentru rezolvarea acestei afectiuni a evoluat foarte mult in ultimii ani, iar rezultatele sunt spectaculoase. Recuperarea vederii poate fi integrala.

Tehnica moderna de rezolvare a cataractei se face prin facoemulsificare. Cristalinul cataractat se indeparteaza prin intermediul ultrasunetelor, iar in locul lui se implanteaza un cristalin artificial. Incizia in cazul operatiei de facoemulsificare este foarte mica – aproximativ 2 milimetri. Aceasta se autosigileaza la sfarsitul operatiei, nemaifiind nevoie de sutura plagii operatorii ca in interventia clasica. Astfel recuperarea este mult mai rapida, pacientul putand sa isi reia activitatea cotidiana inca din primele zile dupa operatie.

Cristalinele artificiale disponibile la ora actuala au cunoscut la randul lor o evolutie spectaculoasa. Astfel, in cazul pacientilor cu cataracta care au si un viciu de refractie (miopie, hipermetropie, astigmatism), implantul de cristalin artificial poate rezolva aceasta problema, astfel ca dupa operatie sa se obtina o vedere clara la distanta, fara a mai fi nevoie de ochelari.

 

Exista si cristaline artificiale cu un design special care pot restabili acuitatea vizuala si la distanta si la aproape, oferind un confort deosebit pacientului operat.

Momentul interventiei chirurgicale este ales de pacient si de obicei, coincide cu momentul in care vederea nu mai este utila. Este important ca decizia operatiei sa nu fie amanata prea mult, deoarece cataracta este o boala evolutiva, iar “maturarea” ei poate determina aparitia unor afectiuni secundare la nivelul globului ocular.

 

Pentru orice tip de probleme oculare, poti apela cu incredere la specialistii OftaCenter. Fa-ti o programare si mentine sanatatea ochilor tai. Alege locatia preferata de AICI.

OftaCenter programeaza te