Control oftalmologic copii

CAND TREBUIE SA MERGI LA OFTALMOLOG CU COPILUL TAU?

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Pe parcursul anilor de scoala, la varste cuprinse intre 3 si 7 ani, copilul tau isi va dezvolta si mai mult abilitatile vizuale.

Mediul in care cresc si activitatile unui copil variaza de la caz la caz. De exemplu, multi tineri prescolari invata sa mearga pe tricicleta, activitate care ajuta la coordonarea complexa ochi-mana. Copiii prescolari mai mari invata cum sa coordoneze miscarile corpului (abilitati motorii) prin practicarea unui sport si lucreaza la abilitatile motorii necesare pentru a scrie.

De aceea, un examen oftalmologic facut in timp util, ii asigura copilului tau o dezvoltare vizuala corespunzatoare.

Semne de avertizare

Daca ai un copil cu varsta cuprinsa intre 3 si 7 ani, urmareste daca apar aceste semne de avertizare a posibilelor probleme de vedere:

 • Copilul sta prea aproape de TV in mod constant sau tine o carte prea aproape de ochi
 • Se uita crucis
 • Isi inclina capul pentru a vedea mai bine
 • Se freaca frecvent la ochi, chiar si atunci cand nu este somnoros
 • Este sensibil la lumina
 • Lacrimeaza excesiv si are ochii umezi
 • Inchide un ochi pentru a citi
 • Evita activitati care necesita vederea de aproape (coloratul), sau la distanta mai mare (jocul cu o minge)
 • Se plange de dureri de cap sau de ochi

Programeaza o consultatie la oftalmolog daca prescolarul tau prezinta oricare dintre aceste semne.

OftaCenter programeaza te

Vicii de refractie

Cele mai frecvente probleme de vedere:

1. Hipermetropia este foarte frecventa la copii mici. Hipermetropia excesiva poate duce la strabism (ochii incrucisati). In cazul in care strabismul se datoreaza exclusiv unei vederi necorectate, purtarea de ochelari prescrisi in mod corespunzator sau a unor lentile de contact, poate corecta acest defect de cele mai multe ori. Corectia prin chirurgie a strabismului, este de obicei este necesara in cazul in care copilul are acest defect din alte cauze. Strabismul netratat poate duce la ambliopie. In cazul in care nu este tratat, vederea va scadea progresiv la ochiul ambliopic si poate fi pierduta definitiv.

2. Miopia face dificil pentru copii sa vada clar tabla si alte obiecte aflate la distanta. In cele mai multe cazuri, miopia poate fi complet corectata cu ochelari sau cu lentile de contact.

3. Astigmatismul provoaca adesea vedere incetosata sau distorsionata la toate distantele. La fel ca si miopia si hipermetropia, astigmatismul poate fi corectat complet cu ochelari sau cu lentile de contact.

Primul control oftalmologic

Chiar si in cazul in care copilul tau nu prezinta nici un simptom al unui viciu de refractie sau alte probleme de vedere, este recomandat sa il duci la un control oftalmologic de la varsta de 6 luni si din nou, la varsta de 3 ani. Un examen oftalmologic complet inainte de a il inscrie la scoala, iti permite sa detectezi si sa corectezi din timp orice probleme de vedere care pot interfera cu invatarea.

Nu lasa vederea slaba sa ii afecteze viata copilului tau. Programeaza-te in optica cea mai apropiata de tine AICI.

In cazul in care copilul tau are nevoie de corectie pentru orice problema vizuala, fie ca este vorba de miopie, hipermetropie sau strabism, iti recomandam un control oftalmologic in fiecare an. Un examen anual ii permite medicului sa evalueze nevoile vizuale ale copilului, precum si sa se asigure ca prescriptia pentru ochelarii de vedere sau lentile de contact este inca corecta. Pe parcursul anilor de scoala, sistemul vizual al copilului tau se dezvolta continuu, impreuna cu restul corpului, astfel ca modificarile anuale ale prescriptiei medicale sunt ceva normal.

Atentie: Consultatiile trebuie sa fie realizate doar de medici oftalmologi sau de persoane cu pregatire in acest domeniu, deoarece ochii copiilor au alte necesitati fata de cei ai unui adult.

Cum il convingi pe cel mic sa poarte ochelari de vedere?

 • In cazul in care copilul tau trebuie sa poarte ochelari de vedere, permite-i sa isi aleaga rama preferata. Astfel, va fi mai motivat sa poarte ochelarii. Totusi asigura-te ca sunt confortabili si ca se aseaza bine. Opticienii nostri te vor ajuta sa faci alegerea potrivita.
 • Explica-i beneficiile ochelarilor pentru el, folosind exemple specifice - "Noii ochelari te vor ajuta sa vezi mai bine mingea!"
 • Programeaza consultatia intr-un moment potrivit pentru copilul tau. Unii copii sunt mai concentrati dimineata devreme, altii sunt mai activi dupa masa de pranz sau dupa un pui de somn dupa-amiaza.
 • Nu merge la consultatie atunci cand copilul este obosit, irascibil sau ii este foame.

Un examen oftalmologic complet poate detecta multe tulburari vizuale care afecteaza abilitatea copilului de a invata. Cercetatorii au concluzionat ca o corectare la timp a acestor probleme de vedere legate de invatare, ar putea avea ca rezultat reducerea numarului de copii plasati in programe de educatie speciala sau care necesita servicii de asistenta mai tarziu in viata.

Cere mai multe detalii sau fa-ti o programare la OftaCenter Tractoru sau in Sacele.  

Vezi locatii