Ochelari de vedere

Reteta ochelari

CUM SA CITESTI PRESCRIPTIA PENTRU OCHELARI

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

Tocmai ai fost la o consultatie oftalmologica la optometristul sau oftalmologul tau si ai primit o prescriptie pentru ochelari. Cu siguranta ti-a spus daca ai miopie, hipermetropie sau astigmatism.

Dar ce inseamna toate simbolurile si numerele de pe prescriptia pentru ochelari? Si ce zici de toti acei termeni abreviati, cum ar fi: OD, OS, SPH si CYL?

Te ajutam sa descifrezi toate elementele de baza de pe prescriptia ta medicala si sa o intelegi atunci cand discuti cu un optician pentru a iti cumpara ochelari sau lentile de contact.

Ce inseamna OD si OS?

Primul pas pentru intelegerea prescriptiei, este cunoasterea termenilor "OD" si OS ". Acestea sunt abrevieri pentru termenii: ochiul drept si ochiul stang.
De asemenea, prescriptia pentru ochelari poate contine o coloana denumita "AO". Aceasta este abrevierea termenului "ambii ochi".

Pe prescriptia pentru ochelari, informatiile pentru ochiul drept (OD) apar inainte de informatiile pentru ochiul stang (OS). Medicii oftalmologi sau optometristii scriu astfel de prescriptii, pentru ca atunci cand te privesc, iti vad ochiul drept la stanga (in primul rand) si ochiul stang pe dreapta (al doilea).

Distanta pupilara. Aceasta valoare difera la fiecare persoana, in functie de: sex, etnie, varsta, regiune. Exista diferente semnificative intre femei si barbati dar si intre Americani, Europeni sau Asiatici. Valoarea medie pentru Romania, in cazul adultilor, este cuprinsa intre 53 - 67 mm iar pentru copii, intre 40 si 54 mm.

Sfera (SPH). Aceasta indica puterea lentilelor, masurata in dioptrii (D), prescrisa pentru a corecta miopia sau hipermetropia.
Daca numarul care apare la aceasta rubrica are un semn minus (-), ai miopie.
Daca numarul are un semn plus (+) sau nu este precedat de un semn plus sau de un semn minus, ai hipermetropie.
Termenul "sfera" sugereaza ca necesitatea de corectie pentru miopie sau hipermetropie este "sferica" sau egala in toate meridianele ochiului.

Cilindrul (CYL). Acesta indica puterea lentilelor pentru corectarea astigmatismului. Daca nu apare nimic in aceasta coloana, nu ai astigmatism, sau este atat de usor incat nu este cu adevarat necesar sa il corectezi cu lentilele de ochelari.
Termenul "cilindru" inseamna ca puterea lentilei nu este sferica, ci are forma unei mingi de rugby.
Cilindrul este precizat intotdeauna dupa sfera, pe o reteta pentru ochelari.

Axul. Acesta are valoare doar in cazul astigmatismului. Daca o prescriptie pentru ochelari include o putere a cilindrului, aceasta trebuie sa includa si o valoare a axului.
Axul este definit cu un numar de la 1 la 180. Numarul 90 corespunde meridianului vertical al ochiului, iar numarul 180 corespunde meridianului orizontal.

Aditia (ADD). Puterea de marire adaugata pe partea inferioara a lentilelor multifocale pentru a corecta prezbiopia. Numarul care apare in aceasta sectiune a prescriptiei este intotdeauna o putere "plus", chiar daca nu este precedata de un semn plus. In general, acesta va varia de la +0,75 la +3,00 D si va avea aceeasi putere pentru ambii ochi.

Prisma. Cantitatea de putere prismatica, masurata in dioptrii de prisme, prescris pentru a compensa problemele de aliniere ale ochilor. Doar un procent mic de prescriptii pentru ochelari includ prisma.

Atunci cand este prezenta, prisma este indicata fie in unitati metrice, fie in fractii (0,5 sau ½, de exemplu), iar directia prismei este indicata prin notarea pozitiei relative a marginii sale "de baza" sau a celei mai groase. Sunt utilizate patru abrevieri pentru directia prismei: BU = baza superioara; BD = baza inferioara; BI = baza interioara, spre nasul purtatorului; BO = baza exterioara, spre urechea purtatorului.

Puterea sferica, puterea cilindrului si puterea adaugata apar intotdeauna in dioptrii. Acestea sunt in forma zecimala si, in general, sunt scrise cu cresteri in pas de 0,25 D (dioptrii). Valorile axei sunt numere intregi de la 1 la 180 si semnifica doar o locatie, nu o putere.

 

Un exemplu de prescriptie pentru ochelarii de vedere

Confuz? Sa folosim un exemplu pentru a rezolva lucrurile.

OD -2,00 SPH +2,00 ADD 0,5

OS -1,00 -0,50 x 180 +2,00 ADD 0,5

 In acest caz, medicul oftalmolog a prescris sfera -2,00 D pentru corectarea miopiei la ochiul drept (OD). Nu exista o corectie a astigmatismului pentru acest ochi, astfel incat nu se observa nicio putere sau ax al cilindrului. Acest medic a ales sa adauge "SPH", pentru a confirma ca ochiul drept are nevoie doar de corectie sferica.

Ochiul stang (OS) are prescriptia de -1.00 D sfera pentru miopie, -0.50 D cilindru pentru corectarea astigmatismului si axul la 180.

Ambii ochi au nevoie de "putere suplimentara" de +2,00 D pentru corectarea prezbiopiei.

 

O prescriptie pentru ochelari de vedere nu este acelasi lucru cu o prescriptie pentru lentilele de contact

Dioptriile pentru ochelarii de vedere si cele pentru lentilele de contact nu sunt aceleasi. O prescriptie pentru ochelari este utila numai pentru achizitionarea de ochelari. Nu contine anumite informatii care sunt esentiale pentru adaptarea lentilelor de contact si care pot fi obtinute numai in timpul consultarii si probarii lentilelor de contact.

In plus fata de informatiile dintr-o prescriptie pentru ochelari, o prescriptie pentru lentilele de contact trebuie sa specifice curba de baza (centrala) a suprafetei din spate a lentilei de contact, diametrul lentilei, producatorul specific si numele lentilei de contact recomandate.

De asemenea, puterea unei prescriptii pentru ochelari este frecvent modificata atunci cand se determina cea mai buna putere a lentilelor de contact. Unul dintre motive este faptul ca lentilele de ochelari sunt purtate la o anumita distanta (de obicei aproximativ 12 mm) de la suprafata ochiului, in timp ce lentilele de contact se afla direct pe cornee.

O prescriptie precisa a lentilelor de contact poate fi scrisa numai dupa ce a fost efectuata aplicarea lentilelor de contact si medicul a evaluat raspunsul ochilor la lentile.

 

Ai nevoie de o prescriptie noua pentru ochelari, sau vrei sa faci o schimbare de look? Vino la Ofta Center si te vom ajuta cu placere sa gasesti solutia optima pentru tine!