Alegerea jucariilor potrivite pentru siguranta copiilor, este o preocupare pentru fiecare parinte. Copiii se nasc cu un sistem vizual imatur care trebuie stimulat pentru a promova dezvoltarea normala a vederii. Vestea buna este ca nimic nu stimuleaza vederea unui copil mai usor decat o jucarie. Dar este important sa alegi jucarii sigure.
Majoritatea accidentelor din copilarie apar la domiciliu, multe cu jucarii. Copiii petrec mult timp cu jucariile lor, deci trebuie sa te asiguri ca acestea sunt sigure pentru sanatatea generala, precum si pentru siguranta ochilor. De obicei, atunci cand jucariile nu sunt sigure, este pentru ca nu sunt adecvate varstei celui mic.
Cum alegi jucariile
Conform cu varsta, jucariile sunt adaptate dezvoltarii copiilor. Parti mai mici pot fi gasite in jucarii etichetate pentru copii de 3 ani si peste. In cazul in care copilul tau de 4 ani inca baga lucrurile in gura, aceste jucarii nu sunt adecvate pentru el. Dimensiunea jucariilor este, de asemenea, importanta. Daca o jucarie este suficient de mare pentru a nu putea fi bagata in gura copilului, dar nu poate fi manipulata intr-o dimensiune mai mica, puneti jucaria departe pana cand copilul va mai creste.
Asigura-te ca jucariile sunt rezistente, nu se rup si nu se desfac usor, iar vopselele sau finisajele sunt netoxice si nu sunt susceptibile de a se coji sau dezlipi.
Jucariile de plus trebuie sa poata fi spalate in masina si, pentru copiii mai mici, sa nu aiba piese mici care se pot scoate, cum ar fi nasturi sau panglici.
Evita jucariile cu muchii sau parti ascutite sau aspre. Asigura-te ca jucariile cu maner lung au margini rotunjite si supravegheaza indeaproape copiii cand folosesc astfel de jucarii.
Ce jucarii trebuie evitate
Evita jucariile care trag obiecte in aer - cum ar fi arme sau sageti - pentru copii sub 6 ani si supravegheaza indeaproape orice copil care se joaca cu astfel de jucarii. Daca copilul mai mare se joaca cu un set de chimie sau unelte de prelucrare a lemnului, invata-l sa foloseasca ochelari de protectie.
Cand faci cumparaturi pentru sarbatori, zilele de nastere sau alte ocazii speciale, acorda o atentie deosebita varstei sau recomandarilor privind utilizarea jucariilor. Aceste indicatii sunt afisate pe ambalajul jucariilor pentru un motiv. Multi parinti, bunici sau prieteni bine intentionati ar putea crede ca o jucarie este frumoasa sau distractiva, dar nu este adecvata pentru sugari sau copii mici din motive de siguranta.
Sugestii pentru jucarii
Jucariile pentru copii adecvate varstei si care sa contribuie la stimularea si dezvoltarea lor vizuala, trebuie sa asigure actiuni pentru coordonarea maini-ochi si pentru a intelege relatiile spatiale.
0 - 12 luni. Telefoane mobile colorate, jucarii muzicale, bile, animale umplute, cuburi, jucarii de stivuire moi.
1 an. Vopsea pentru pictura cu degetele, modelarea lutului, carti, bile, animale umplute, cuburi, jucarii de stivuire, jucarii turnate (cum ar fi cupe de masurare), jucarii de calarie, puzzle-uri (cu piese mari).
2 ani. Vopsea pentru pictura cu degetele, modelaj cu argila, Lego Duplo (piese Lego mari), carti standard, bile, animale umplute, jucarii de stivuire, jucarii muzicale, papusi si imbracaminte, jucarii de uz casnic de dimensiuni mici si obiecte (matura, gratar, masina de tuns iarba etc), computer de jucarie, zona de bucatarie pentru copii (frigider, aragaz, cuptor cu microunde, scaune), nisip, piscina pentru copii, scrisori magnetice, jucarii de alpinism.
3 - 6 ani. Creioane mari, vopsea pentru pictura cu degetele, modelaj cu argila, carti, bile, animale umplute, triciclete sau biciclete, puzzle-uri, jucarii muzicale, leagane, papusi si imbracaminte, mini masina de tuns iarba pentru copii, spatiu de bucatarie pentru copii (frigider, aragaz, cuptor cu microunde, chiuveta, dulap, masa si scaune), nisip, piscina pentru copii, CD player pentru copii, camera de jucarie, set de baschet, jocuri de masa, patine cu role.
7 - 10 ani. Creioane, vopsea pentru pictura cu degetele, luturi de modelare, kituri de arta si artizanat, jucarii de cusut, carti, bile, animale umplute, biciclete, puzzle-uri, jucarii muzicale sau instrumente muzicale, leagane, papusi si imbracaminte, aparat de fotografiat, jocuri de masa, obiecte stiintifice (cum ar fi seturi de microscoape, telescop si chimie), patine cu role, skateboard, coarda de sarituri, echipament sportiv.
Parintii fac alegerea finala
In cele din urma, atunci cand cumperi jucarii pentru copii, respecta dreptul parintilor lor de a limita tipurile de jucarii pe care le folosesc. Ofera-le si parintilor un cadou - o chitanta de la magazinul de unde ai achizitionat articolul, in cazul in care doresc sa-l schimbe!