Copilul tau are dificultati in a isi face temele si ii este greu sa se concentreze? De cele mai multe ori, ai putea considera ca este lenes sau s-a plictisit si doreste sa joace. Dar daca nu este asa si copilul are o problema de vedere?
Majoritatea oamenilor cred ca o vedere buna inseamna doar sa fii capabil sa vezi cea mai mica linie dintr-o diagrama sau sa recunosti un obiect la o distanta mare. Dar adevarul este ca vederea clara este doar una din cele 17 abilitati vizuale diferite, necesare pentru a avea un sistem vizual eficient si precis.
Abilitatile vizuale se dezvolta de-a lungul timpului, incepand din copilarie si continuand sa se dezvolte in timp ce crestem. Unii copii nu dezvolta insa aceste abilitati vizuale.
Problemele legate de vedere pot ramane nedetectate, deoarece semnele nu sunt imediat evidente.
Totusi, daca observi simptomele urmatoare la copilul tau, programeaza o vizita cat mai repede la medicul oftalmolog sau la optometrist:
• citirea lenta
• acoperirea unui ochi sau intoarcerea capului intr-o parte atunci cand priveste obiecte
• sare sau repeta linii la citire
• urmarirea randurilor cu degetul, deoarece ochii nu pot urmari corect lectura
• omiterea sau inserarea cuvintelor la citire
• dificultati de copiere de pe tabla
• sensibilitate la lumina
• evitarea sporturilor cu mingii, din cauza perceptiei slabe a adancimilor
• dureri de cap si migrene
• ameteli, greata, vertij
• abilitate redusa la scriere
• inversari litere si ortografie slaba
• dificultate in concentrare
• discrepanta dintre abilitatile verbale si cele de citire, scriere
Imagineaza-ti ca ai o durere de cap dupa cateva minute de lectura, sau ca trebuie sa te concentrezi cateva ore ca sa iti faci temele. Dar cum ar fi sa nu iti poti aminti ce ai citit?
Sa il luam ca si exemplu pe Mihai. El avea 8 ani cand a inceput sa aiba dificultati in invatare. Pentru a compensa deficienta de vedere, creierul lui a fost constrans sa lucreze din greu incercand sa analizeze vizual cuvintele in timp ce intelegea propozitia. Astfel ca Mihai a devenit un copil stresat. In mod evident, el a inceput sa urasca lectura si sa refuze sa-si faca temele.
Insuficienta de convergenta este una dintre cele mai frecvente tulburari vizuale intalnite la copii. Acest lucru afecteaza binocularitatea sau capacitatea ochilor sa se concentreze asupra unui obiect pentru a crea o singura imagine tridimensionala. Mihai avea insuficienta de convergenta, ceea ce inseamna ca atunci cand citea, ochii lui se concentrau asupra cuvintelor, dar nu reuseau sa sustina convergenta pentru perioade lungi de timp. Citirea devenea o sarcina foarte complexa, facuta foarte ineficient de catre un creier foarte distras.
Anumite exercitii oculare realizate impreuna cu medicul oftalmolog, l-au ajutat pe Mihai sa isi imbunatateasca capacitatea de a isi coordona ochii ca pe o “echipa”. Astfel, ochii se indreapta spre un singur punct rezultand o singura imagine. Prin antrenament, sistemul vizual va reusi sa pastreze acea imagine si sa o stabilizeze pana devine confortabila.
Dupa aceasta terapie Mihai a fost un copil mai fericit si un elev de nota 10. Deoarece ochii nu se mai simteau inconfortabil atunci cand trebuia sa isi faca temele, Mihai a descoperit cat de mult ii placea sa citeasca.
Singura plangere a mamei lui Mihai a fost: "Nu am putut sa il mai dezlipesc de cartile de aventura!"
Copiii sunt extrem de curiosi, le place sa invete, sa exploreze si sa se bucure de noi descoperiri. Cand evita citirea sau invatarea, este posibil ca aceasta sa se datoreze unei dificultati legate de o problema de vedere. Un test oftalmologic complet te poate ajuta sa descoperi ce probleme vizuale are copilul tau.
Programeaza o intalnire cu un specialist OftaCenter chiar astazi.