ochelari pentru copii

Sfaturi pentru cumpararea ochelarilor pentru copii

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Daca esti un parinte in cautarea perechii potrivite de ochelari pentru copilul tau, probabil deja stii ca mersul intr-un magazin de optica poate fi dificil. Si nu din cauza lipsei de rame pentru copii, ci pentru ca nu vei sti daca copilul tau va fi dispus sa poarte ochelarii de vedere si daca vei gasi ceva care sa ii placa si sa fie confortabil.

 

Majoritatea copiilor care au nevoie de ochelari sunt fie miopi, fie hipermetropi. In functie de gradul de corectie vizuala necesara, medicul oftalmolog va prescrie ochelari pentru utilizarea permanenta, sau doar partiala, atunci cand este cazul.

Uneori, medicul oftalmolog poate face recomandari specifice cu privire la ramele potrivite pentru ochelarii celui mic, insa aceasta decizie trebuie luata de tine, de copilul tau si de specialistul din optica.

 

Ia in considerare cateva puncte cheie care iti vor face calatoria mai placuta in optica, dar si pentru a te asigura ca vei obtine perechea perfecta de ochelari pe care copilul tau sa o poarte.

 

1. Grosimea lentilei

Reteta pentru ochelari este intotdeauna principalul punct de plecare in alegerea ochelarilor. Inainte de a incepe cautarea ramelor, consulta opticianul cu privire la consideratiile lentilelor.

Daca prescrierea solicita lentile cu dioptrii mare care ar putea fi groase, este important sa alegeti rame cat mai mici posibil pentru a reduce grosimea lentilei finale. De asemenea, lentilele mai mici tind sa aiba mai putine aberatii, astfel incat riscul de vedere periferica neclara sau distorsionata este mai mic.

 

2. Moda pe primul loc

Indiferent daca sunt purtatori de ochelari cu norma intreaga sau doar partial, majoritatea copiilor primesc comentarii despre ochelarii lor, mai ales prima data cand ii poarta. Deci este foarte important sa evite rame care sa ii faca sa para imaturi. De asemenea, evitati alegerea ramelor care sunt in mod evident neplacute, prea scumpe sau inadecvate.

Retine ca obiectivul real este sa-i dati copilului sa poarte ochelarii. Caracteristicile benefice cum ar fi lentilele fotocromice care se intuneca automat in lumina soarelui in aer liber, pot ajuta la convingerea oricarui copil sa doreasca sa poarte ochelari.

 

3. Plastic sau metal?

Ramele pentru copii sunt realizate din plastic sau metal si multe au stiluri care imita intentionat rame de ochelari concepute pentru adulti. Copiii sunt deseori atrasi de aceste stiluri pentru ca nu este neobisnuit ca ei sa ceara ochelari “cum are mama sau tata”.

In trecut, ramele din plastic erau o alegere mai buna pentru copii, deoarece erau considerate mai durabile, mai putin susceptibile de a fi indoite sau rupte, mai usoare si mai putin costisitoare. Dar acum, producatorii realizeaza rame metalice care incorporeaza si aceste caracteristici. Compozitia metalica variaza, asa ca intrebati opticianul care este cea mai buna varianta pentru copilul tau.

Solicita materiale hipoalergenice daca ai observat ca cel mic demonstreaza sensibilitate la anumite substante. De exemplu, unii oameni sunt alergici la aliaje care contin nichel.

 

4. Potriviti pe nas

Una dintre cele mai dificile parti in alegerea ramelor potrivite pentru copiii mici este faptul ca nasul lor nu este pe deplin dezvoltat, deci nu au o punte nazala pentru a impiedica alunecarea ochelarilor din plastic. Ramele metalice sunt mai indicate, deoarece de obicei sunt realizate cu pernite reglabile pe nas, astfel incat sa se potriveasca oricui.

Majoritatea producatorilor cunosc aceasta dificultate a ramelor din plastic si realizeaza rame care sa se potriveasca pe nasul mic al copiilor.

Fiecare rama trebuie evaluata individual pentru a te asigura ca acesta se potriveste perfect pe nasul copilului. Daca exista spatii libere intre pernite si nas, greutatea lentilelor va determina ochelarii sa alunece, indiferent de cat de bine se potriveste rama inainte de realizarea lentilelor.

Este important ca ochelarii sa ramana pe loc; altfel copiii tind sa priveasca peste ochelari in loc sa-si ajusteze ochelarii. Un optician este, de obicei, cel mai bun sfatuitor daca o rama se potriveste in mod corespunzator.

 

5. Brate flexibile

Bratele de ochelari care se infasoara in jurul urechii impiedica ochelarii sa se alunece sau sa cada complet de pe fata copilului.

Aceste brate flexibile sunt, in general, disponibile pe rame metalice si sunt deosebit de utile pentru pastrarea ochelarilor pe loc, mai ales pentru copii mici.

 

6. Balamale flexibile (brat cu flex)

Aceste balamale speciale permit bratelor sa se flexeze (sa se indoaie) spre exteriorul ramei, fara a provoca daune. Desi uneori pot avea un pret mai mare, ochelarii cu brate flexibile pot fi o investitie utila pentru copii.

Copiii nu sunt intotdeauna atenti atunci cand isi pun sau isi scot ochelarii, iar ramele cu brate flexibile pot ajuta la prevenirea ajustarilor frecvente si a reparatiilor costisitoare. De asemenea, ele sunt la indemana daca copilul adoarme cu ochelarii sau se joaca.

 

7. Materialul lentilelor

Odata ce tu si copilul tau sunteti de acord cu ramele pe care sa le alegeti, urmatorul lucru de luat in calcul sunt lentilele.

Lentilele pentru copii trebuie sa fie fabricate din policarbonat sau Trivex. Aceste materiale sunt mult mai rezistente la impact decat alte materiale si asigura o siguranta sporita. Lentilele din policarbonat si Trivex sunt, de asemenea, mult mai usoare decat lentilele obisnuite din plastic, aspect care face ochelarii mai confortabili - in special pentru dioptrii mari.

Policarbonatul si Trivex-ul au protectie integrata impotriva radiatiilor ultraviolete (UV) potential daunatoare si sunt rezistente la zgarieturi.

Pretul pentru lentilele din policarbonat este, in general, comparabil cu costul pentru lentilele obisnuite din plastic cu aceleasi caracteristici. Policarbonatul asigura o marja de siguranta suplimentara pentru protejarea ochilor celor mici. Lentilele Trivex pot avea un pret relativ mai mare fata de cele din policarbonat.

Materialul cel mai putin indicat pentru lentilele copilului tau, este sticla. Desi trebuie tratata pentru rezistenta la impact, sticla se poate sparge si reprezinta un pericol pentru ochi. Lentilele din sticla sunt, de asemenea, mult mai grele, ceea ce le face mai putin confortabile de purtat.

 

8. Ochelari sport

Desi policarbonatul este folosit pentru ochelarii sport, ramele obisnuite pentru ochelari nu asigura o protectie suficienta fata de obiecte mari, cum ar fi bilele si mingiile. Deci, daca copilul tau practica un sport de performanta, ochelarii sport adecvati vor oferi cea mai buna protectie impotriva leziunilor oculare.

Pentru a asigura o protectie optima, ochelarii sport trebuie sa fie montati corespunzator – cere sfatul unui profesionist inainte de a efectua o achizitie.

 

9. Perechea de rezerva

Deoarece copiii pot strica foarte repede ochelarii, este intotdeauna o idee buna sa ai a doua pereche de ochelari de rezerva pentru ei. Acest lucru este valabil mai ales daca copilul are dioptrii mari si nu vede fara ochelari.

In cazul in care copilul tau poarta ochelari permanenti (inclusiv in aer liber), lentilele fotocromatice sau ochelarii de soare cu dioptrie ar trebui sa fie luati in considerare pentru a creste confortul vizual si pentru a oferi 100% protectie impotriva radiatiilor UV nocive ale soarelui.

Pentru a reduce costurile, adreseaza-te opticianului daca ramele de la ochelarii anteriori ai copilului pot fi folosite pentru a le transforma in ochelari de soare. Daca rama este in stare buna, aceasta este o optiune viabila pentru achizitionarea unei noi perechi de ochelari de soare cu prescriptie medicala.

 

Cu atatea modele si optiuni de corectare a vederii disponibile astazi, alegerile pot fi coplesitoare, daca nu ai parte de sfaturi profesionale. Pentru a face o investitie inteleapta si pentru a alege varianta care functioneaza cel mai bine copilul tau, cere sfatul optometristilor sau a medicilor oftalmologi.