Incerci sa decizi daca sa porti lentile de contact sau ochelari de vedere? Sau poate te-ai hotarat deja ca vrei lentile de contact, dar inca mai ai cateva semne de intrebare? Inainte de a lua o decizie, citeste cateva sfaturi importante pe care ar trebui sa le iei in considerare.
Lentile de contact sau ochelari?
Ambele au avantajele si dezavantajele lor. Majoritatea aleg sa poarte lentile de contact deoarece considera ca arata mai bine fara ochelari. Insa lentilele de contact ofera o multime de alte beneficii.
Un studiu recent numit “Lentilele de contact in pediatrie”(CLIP) a fost realizat pentru a evalua rezultatele adolescentilor si copiilor cu varste sub 8 ani, atunci cand au purtat lentile de contact moi pentru prima data. Un total de 85 de adolescenti (cu varste cuprinse intre 13 si 17 ani) si 84 de adolescenti (cu varste cuprinse intre 8 si 12 ani) au fost inscrisi in studiu. La trei luni de la inceperea purtarii, cercetatorii au descoperit ca:
• Nu s-au produs efecte adverse grave la utilizarea lentilelor de contact la niciun participant
• Timpul necesar pentru aplicarea lentilelor a fost similar atat pentru adolescenti cat si pentru copii mai mici
• 89% dintre adolescenti si 83% dintre copiii mai mici au descoperit ca lentilele de contact sunt usor de curatat si de intretinut
• In raspunsurile la un chestionar privind stilul de viata dupa ce au purtat lentile de contact, 65% dintre adolescenti au raportat ca purtarea lentilelor de contact le-a imbunatatit performanta in activitati, iar 73% au raportat ca primesc feedback pozitiv de la altii dupa ce au inceput sa poarte lentile
In plus, cand parintii adolescentilor care au participat la studiu au fost chestionati despre cat de bine s-a descurcat fiul sau fiica lor dupa ce au purtat lentile de contact, acestia au declarat:
• 92% au fost de acord cu afirmatia: "Copilul meu considera ca lentilele de contact sunt usor de intretinut "
• 89% au fost de acord cu afirmatia: "Copilul meu demonstreaza ca este suficient de responsabil sa poarte lentile de contact si sa aiba grija de ele"
• 80% au acceptat declaratia: "Lentilele de contact il fac pe copilul meu sa se simta mai bine in propria piele si sa fie mai increzator"
• 84% au fost de acord cu afirmatia: "Cred ca lentilele de contact sunt potrivite pentru copilul meu"
Pe baza rezultatelor foarte pozitive ale acestui studiu clinic controlat, autorii studiului CLIP au concluzionat ca nici adolescentii, nici copiii mai mici nu au prezentat probleme legate de utilizarea lentilelor. Astfel, daca si copilul tau are probleme de vedere, ar trebui sa iei in considerare lentilele de contact, care se preteaza chiar si pentru copiii cu varsta de 8 ani.
Dezavantajele lentilelor de contact
- Cea mai obisnuita problema este ca, in conditii extreme, murdaria sau praful pot ajunge sub lentile, facandu-le sa se simta inconfortabile si provocand mancarime sau senzatie de uscaciune. Acest lucru se poate remedia foarte usor, utilizand picaturi pentru lentilele de contact sau prin scoaterea si clatirea lentilelor cu solutie speciala.
- Daca nu iti cureti lentilele in mod corespunzator sau suficient de des, proteinele se pot acumula pe lentile, ceea ce duce la mancarime, vedere incetosata sau o posibila infectie.
- De asemenea, daca porti lentilele de contact mai mult decat este recomandat, ochii tai vor fi privati de oxigen, ceea ce poate provoca leziuni grave ale corneei.
- Nu imprumuta nimanui lentilele tale de contact. Risti o infectie a ochilor.
De unde stii daca poti purta lentile de contact?
Daca ai diverse probleme oculare, cum ar fi: simptomele de ochi rosii, infectiile frecvente ale ochilor sau ochii uscati, este indicat sa eviti purtarea lentilelor de contact, pentru ca acestea pot agrava problemele tale.
Costul lentilelor de contact
Pretul lentilelor de contact poate varia in mod semnificativ, in functie de tipul pe care il alegi. Uneori, ochelarii sunt mai ieftini, iar uneori lentilele de contact sunt optiunea mai putin costisitoare.
In mod ideal, daca porti lentile de contact, ar trebui sa ai si o pereche de ochelari de siguranta in cazul in care pierzi o lentila de contact sau ai senzatie de ochi iritati.
Avantajele ochelarilor
Unul dintre avantajele notabile este costul ochelarilor de vedere fata de lentilele de contact si a produselor de ingrijire. Totusi, in zilele noastre, lentilele de contact sunt destul de avantajoase, astfel ca iti poti permite sa le achizitionezi fara sa iti dai bugetul peste cap.
Ochelarii elimina rutina zilnica de curatare si ingrijire a lentilelor de contact si grija transportului solutiei si a recipientului de pastrare a lentilelor, ori de cate ori calatoresti.
Un beneficiu uneori uitat al purtarii de ochelari este protectia suplimentara pe care le-o ofera ochilor. Daca porti ochelari pentru sport cu dioptrie, cu lentile de policarbonat rezistente la impact, poti reduce in mod semnificativ riscul de a suferi o leziune a corneei in timpul activitatilor sportive intense.
Dezavantajele ochelarilor
- Ochelarii pot sa miste si sa iti cada in timpul sportului.
- In functie de dioptriile tale, vederea periferica poate sa nu fie la fel de buna ca atunci cand porti lentile de contact.
Tipuri de lentile de contact
Daca alegi lentile de contact, ai la dispozitie mai multe variante:
- Lentile de contact moi - majoritatea persoanelor care poarta lentile de contact, aleg lentilele moi, care sunt populare deoarece sunt foarte confortabile si usor de adaptat. Chiar si oamenii cu ochi sensibili pot purta lentile moi.
- Lentilele de contact standard - ajuta la corectarea miopiei, a hipermetropiei si a astigmatismului.
- Lentile de contact gaz-permeabile (GP sau RGP) - aceste lentile sunt fabricate dintr-o varietate de materiale plastice rigide permeabile la oxigen. Lentilele GP moderne au inlocuit lentilele de contact de moda veche, care nu permiteau oxigenului sa ajunga la ochi. Adaptarea este mai dificila, dar lentilele RGP ofera o vedere mai clara decat lentilele moi si sunt mult mai durabile. Iar in unele cazuri, purtarea lentilelor RGP poate ajuta la controlul miopiei la copii.
- Lentile de contact hibride - ofera avantajele lentilelor moi si RGP. Zona centrala a lentilelor hibride este fabricata dintr-un material GP (care ofera o vedere clara), iar centrul este inconjurat de o zona moale, pentru un confort sporit si o adaptare mai usoara. Desi lentilele de contact hibride tind sa fie mai costisitoare decat lentilele moi sau RGP, acestea sunt de multe ori o solutie excelenta daca doresti cea mai clara vedere posibila, dar nu poti suporta lentilele RGP conventionale.
Purtare zilnica sau extinsa
Lentilele de contact sunt impartite in categorii in functie de cat timp se pot purta: purtare zilnica, purtare prelungita, inlocuirea planificata si lentilele de contact de unica folosinta. RGP si contactele hibride nu sunt disponibile in varianta de unica folosinta.
Lentile de contact cu protectie solara
Anumite lentile de contact moi ofera protectie impotriva razelor ultraviolete (UV) ale soarelui care au fost asociate cu un risc crescut de cataracta si alte probleme oculare. Totusi, daca alegi aceste lentile, asigura-te ca porti si ochelari de soare care sa blocheze razele UV. Ochelari de soare ofera o protectie mai buna impotriva razelor ultraviolete deoarece protejeaza intregul ochi, nu doar partea de sub lentilele de contact.
Lentile colorate
Pentru o schimbare de look, poti alege lentile de contact colorate care se amplifice sau sa iti schimbe complet culoarea naturala a ochilor. Lentilele de imbunatatire a culorii se potrivesc bine cu ochii de culoare deschisa. Daca ai ochi negri sau inchisi la culoare, lentilele de contact colorate opace iti pot schimba complet culoarea ochilor. Lentilele de contact colorate sunt disponibile cu sau fara dioptrii.
Vino la OftaCenter si probeaza mai multe culori!
Intretinerea lentilelor de contact
Cu exceptia lentilelor zilnice de unica folosinta, pe care le arunci dupa o purtare, restul lentilelor de contact necesita curatare si pastrare in solutia speciala.
La noi gasesti o gama variata de solutii de intretinere si picaturi oculare
Ai mai multe intrebari?
Daca ai orice fel de intrebari, ne poti contacta sau ne poti vizita in opticile OftaCenter din Brasov si Sacele.