Lentile de contact

Lentile de contact intrebari

INTREBARI FRECVENTE - LENTILE DE CONTACT

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 
  • Cat timp pot folosi un recipient pentru pastrarea lentilelor inainte sa fie necesara inlocuirea lui?

Este recomandat sa inlocuiesti recipientul odata la cel mult 30 zile, altfel se pot dezvolta in interior microorganisme periculoase.

  • Exista vreo limita de varsta pentru portul lentilelor?

Nu exista o limita de varsta pentru a purta lentile de contact. Atat bebelusii cat si varstnicii pot purta lentile de contact sub supravegherea specialistului oftalmolog. Daca nu exista contraindicatii medicale, oamenii pot beneficia de avantajele lentilelor de contact la orice varsta. Specialistul tau oftalmolog iti poate confirma acest lucru prin efectuarea unei consultatii. Este normal ca, in timp, ochii oamenilor sa se modifice usor, iar in astfel de cazuri lentilele de contact pot fi ajustate sa se potriveasca prescriptiei.

  • Pot sa ma machiez in timp ce port lentile de contact?

Da, atata timp cat respecti cateva reguli simple, cum ar fi:

- sa aplici lentilele de contact inainte de a te machia

- sa te demachiezi dupa ce iti scoti lentilele

- utilizeaza produsele cosmetice pe baza de aerosoli (fixativ, deodorant, parfum) inainte de aplicarea lentilelor.

  • Pot inota in timp ce port lentile de contact?

Nu se recomanda purtarea lentilelor la inot, pentru ca risti sa le pierzi, iar clorul si microorganismele din apa se pot depune pe lentila, crescand riscul de infectii si iritatii oculare. Este obligatorie folosirea ochelarilor de inot, dar pentru mai multe detalii intreaba specialistul tau oftalmolog.

  • Pot sa-mi pierd lentilele de contact in ochi?

Nu iti face griji – lentilele nu pot ajunge in spatele ochilor. Daca lentilele aluneca de la locul lor sub pleoapa, este posibil sa ai nevoie de ajutor ca sa le pui la loc, dar acest lucru nu iti dauneaza.

  • Pot dormi cu lentilele de contact?

Poti dormi doar cu lentilele de contact din silicon-hidrogel aprobate pentru portul extins sau continuu, deoarece acestea sunt special concepute sa permita o buna oxigenare a ochiului in timpul somnului. Nu este recomandat sa dormi cu alte tipuri de lentile de contact, deoarece ochii trebuie sa „respire” in timp ce dormi, pentru ca tu sa te bucuri de confort la purtare si sanatate oculara tot timpul.

  • In ce situatii nu e recomandat sa port lentile de contact?

Specialistul tau oftalmolog te poate informa in ce conditii este contraindicata purtarea lentilelor de contact. Se recomanda evitarea mediilor cu temperaturi ridicate, fumul, poluarea si alti vapori care pot crea disconfort la purtare si pot duce la contaminarea lentilelor.

  • Cat de des trebuie sa inlocuiesc lentilele?

Respecta indicatiile specialistului tau oftalmolog cu privire la modul de purtare si inlocuire a lentilelor tale. Este preferabil sa-ti notezi data la care trebuie inlocuite lentilele si sa iti programezi un reminder. Exista mai multe tipuri de lentile de contact, de aceea nerespectarea indicatiilor prescrise poate creste riscul iritatiilor si infectiilor oculare.