Afectiuni oculare

fotofobia

Fotofobia - sensibilitatea la lumina

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Fotofobia reprezinta o intoleranta la lumina provenita din surse precum: lumina soarelui, lumina fluorescenta si lumina incandescenta. Acestea pot provoca disconfort si necesitatea de a strange sau inchide ochii, ceea ce duce la aparitia durerilor de cap. Persoanele sensibile la lumina sunt deranjate numai de lumina puternica, in cazuri extreme insa, orice lumina poate fi iritanta.

 

Ce cauzeaza fotofobia?

Fotofobia nu este o boala oculara, ci un simptom al unor afectiuni cum ar fi infectia sau inflamatia care pot irita ochii.

Sensibilitatea la lumina poate fi un simptom al bolilor care nu afecteaza in mod direct ochii, cum ar fi bolile cauzate de virusuri, durerile de cap severe sau migrenele.

Persoanele cu ochii deschisi la culoare, pot sa experimenteze o mai mare sensibilitate la lumina puternica a soarelui, fata de persoanele cu ochii de culoare inchisa, care contin mai mult pigment pentru a proteja impotriva iluminarii puternice.

Alte cauze frecvente ale fotofobiei includ abraziunea corneana, uveita si tulburarea sistemului nervos central, cum ar fi meningita. Sensibilitatea la lumina este de asemenea asociata cu o retina detasata, iritatii cauzate de lentilele de contact purtate necorespunzator, arsuri solare si interventii chirurgicale de refractie.

Fotofobia adesea insoteste albinismul (lipsa pigmentului ocular), deficienta totala a culorii (vederea numai in nuante de gri), botulismul, otravirea cu mercur, conjunctivita si keratita.

Anumite medicamente pot provoca sensibilitate la lumina ca efect secundar.

 

Tratamentul fotofobiei

Cel mai bun tratament pentru sensibilitatea la lumina este abordarea cauzei care sta la baza acesteia. Odata ce factorul de declansare este tratat, fotofobia dispare in majoritatea cazurilor.

Daca iei un medicament care cauzeaza sensibilitate la lumina, discuta cu medicul tau despre intreruperea sau inlocuirea medicamentului.

Daca esti in mod natural sensibil la lumina, evita lumina puternica a soarelui si alte surse de iluminare intense. Poarta o palarie si ochelari de soare cu protectie UV atunci cand stai in aer liber. De asemenea, luati in considerare purtarea ochelarilor cu lentile fotocromice. Aceste lentile se intuneca automat sub actiunea razelor UV si le blocheaza eficient.

O alta optiune excelenta sunt ochelarii de soare polarizati. Aceste lentile ofera o protectie suplimentara impotriva reflexiilor cauzate de stralucirea luminii pe suprafata apei, pe nisip, zapada, sosele si alte suprafete reflectorizante.

 

Vino la OftaCenter sa descoperi noile modele de ochelari de soare, sau sa iti faci o pereche personalizata in culorile si cu dioptiile tale!