Afectiuni oculare

spasme oculare

Spasmele oculare

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Spasmele oculare (blefarospasme) sunt destul de frecvente si sunt contractii musculare care implica, de obicei, numai pleoapa inferioara a unui ochi. Cele mai multe spasme apar si dispar rapid, dar uneori poate dura saptamani sau chiar luni.

Pentru a gasi solutia impotriva spasmelor oculare, trebuie sa determinam mai intai cauza care sta la baza acestora.

Declansatoarele pot include:

• Stres-ul

• Oboseala

• Uscarea ochilor

• Cafeina

• Alcoolul

• Dezechilibrele nutritionale

• Alergiile

Aproape toate spasmele bruste ale pleoapelor sunt benigne, ceea ce inseamna ca starea nu este grava sau nu este un semn al unei probleme medicale.

Spasmele obisnuite nu au legatura cu afectiunile neurologice care afecteaza pleoapa, cum ar fi spasmul hemifacial sau blefarospasmul. Aceste conditii sunt mult mai putin frecvente si ar trebui sa fie diagnosticate si tratate de un medic oftalmolog.

De obicei, cateva intrebari legate de stilul tau de viata pot ajuta la determinarea cauzei probabile a problemelor oculare si a celui mai bun mod de a le opri.

 

De ce am spasme oculare?

Stres-ul. In timp ce suntem cu totii stresati, corpurile noastre reactioneaza in moduri diferite. Spasmele oculare pot fi un semn de stres, mai ales atunci cand sunt legate de probleme de vedere cum ar fi oboseala oculara. Yoga, exercitiile de respiratie, petrecerea timpului cu prietenii sau animalele de companie sunt cateva dintre metodele de reducere a stresului.

Oboseala. Lipsa de somn, fie din cauza stresului, fie din orice alt motiv, poate declansa spasmele pleoapei. Un plus de odihna te poate ajuta sa elimini orice simptome neplacute.

Oboseala ochilor. Stresul ocular poate aparea daca, de exemplu, ai nevoie de ochelari sau o schimbare a dioptriilor. Chiar si problemele minore de vedere pot face ca ochii sa fie suprasolicitati, declansandu-se spasmul pleoapelor. Programeaza un control oftalmologic si verifica daca prescriptia pentru ochelarii actuali este valabila.

Uscarea ochilor. Utilizarea excesiva a computerelor, tabletelor si smartphone-urilor, este o cauza obisnuita a spasmelor pleoapelor. Urmeaza regula "20-20-20" atunci cand utilizezi dispozitive digitale: la fiecare 20 minute, CLIPESTE de 20 de ori, apoi PRIVESTE timp de 20 secunde un obiect aflat la 6 m distanta! Acest lucru reduce oboseala ochilor care poate declansa spasmul pleoapelor.

Daca petreci mult timp la computer, este indicat sa iei in calcul folosirea unor ochelari speciali cu filtru impotriva luminii albastre.

Cofeina. Prea multa cofeina poate declansa spasme oculare. Incearca sa reduci portia zilnica de cafea, ceai, ciocolata si bauturi racoritoare acidulate (sau sa treci la versiuni decafeinizate) timp de o saptamana sau doua si sa observi daca simptomele dispar.

Alcool. Incearca sa renunti la acool pentru un timp, deoarece acesta poate cauza si umflarea si spasmul pleoapelor.

Ochi uscati. Majoritatea adultilor isi simt ochii uscati, in special dupa varsta de 50 de ani. Senzatia de ochi uscati este foarte frecventa mai ales in randul persoanelor care folosesc calculatorul ore in sir, iau anumite medicamente (antihistaminice, antidepresive etc), poarta lentile de contact si consuma cofeina si / sau alcool. Daca esti obosit si stresat, acest lucru poate creste riscul de aparitie a simptomelor de ochi uscat.

Daca senzatia de uscaciune este deranjanta, consulta medicul oftalmolog pentru o evaluare.

Dezechilibre nutritionale. Cercetarile sugereaza ca lipsa anumitor substante nutritive, cum ar fi magneziul, poate declansa spasme ale pleoapelor. Desi aceste rapoarte nu sunt concludente, nu putem exclude acest lucru ca o posibila cauza a spasmelor oculare.

Daca esti ingrijorat de faptul ca dieta actuala nu iti furnizeaza toate substantele nutritive de care ai nevoie, discuta acest lucru cu medicul de familie pentru sfaturi de specialitate si nu cumpara in mod aleatoriu produse nutritionale.

Alergii. Persoanele cu alergii oculare pot avea senzatia de mancarime, umflaturi si lacrimare excesiva. Atunci cand ochii sunt frecati, se elibereaza histamina in tesuturile pleoapei si apare lacrimarea. Pentru a compensa aceasta problema, unii medici au recomandat picaturi de ochi antihistaminice sau comprimate pentru a ajuta la reducerea simptomelor. Cel mai bine este sa iei legatura cu medicul oftalmolog, pentru a avea un tratament corespunzator.

 

Remedii pentru spasmele oculare

In cazuri rare, spasmele oculare nu vor disparea, in ciuda aplicarii remediilor de mai sus.

Uneori aceste socuri persistente pot fi tratate cu injectii cu Botox care ajuta la stoparea contractiilor musculare. De asemenea, consulta imediat medicul oftalmolog daca miscarile anormale iti afecteaza jumatate din fata, precum si pleoapele, sau daca ambele pleoape se strang, astfel incat este imposibil sa iti deschizi ochii. Acestea pot fi semne pentru o problema mai grava.

 

Daca iti simti ochii uscati sau obositi si vrei sa te asiguri ca ochii tai sunt perfect sanatosi, fa-ti o programare la OftaCenter.