Afectiuni oculare

Miopia se poate preveni?

Miopia se poate preveni?

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Miopia este in mod semnificativ in crestere, in special in randul generatiei mai tinere. Pana in 2050, se estimeaza ca va afecta mai mult de 50% din populatia lumii. Miopia se manifesta prin vederea neclara a obiectelor indepartate, in timp ce obiectele apropiate raman clare. Aceasta se datoreaza faptului ca lumina este focalizata in fata retinei (stratul posterior al ochiului) si nu pe retina. Cauza pare a fi o combinatie de factori genetici si de mediu care au ca rezultat faptul ca globul ocular devine alungit.

 

Exista un leac pentru miopie?

Nu, nu exista nici un remediu pentru miopie, dar acest defect de vedere poate fi corectat prin folosirea ochelarilor, a lentilelor de contact, ortokeratologiei (lentile de contact specializate) sau a chirurgiei de refractie cu laser.

 

Care sunt consecintele miopiei?

In afara de necesitatea unui anumit fel de corectie pentru a vedea la distanta, consecinta potentiala este progresia miopiei la un nivel ridicat, ducand la o stare de afectare a vederii datorata degenerarii maculare miopice. In 2010, miopia a afectat 3% din populatia lumii si se estimeaza ca va afecta 10% din populatia lumii pana in 2050.

 

Cum pot preveni avansarea miopiei?

Exista mai multe dovezi care indica faptul ca este posibila incetinirea sau prevenirea progresiei miopiei.

O modalitate de a reduce progresia miopiei poate fi petrecerea unui timp mai lung in aer liber. Studiile clinice au aratat ca petrecerea timpului in aer liber poate fi eficienta in prevenirea aparitiei miopiei si incetinirea avansarii erorilor de refractie.

Timpul petrecut in aer liber a fost dovedit a fi un factor important, in special pentru prevenirea debutului miopiei, insa rolul sau in incetinirea progresiei nu este inca clar. Exista o serie de factori in joc, unul fiind stimularea vederii periferice prin urmarirea obiectelor aflate in miscare in jurul nostru. Alte teorii includ intensitatea luminii solare, nivelurile de vitamina D si efortul redus al ochilor, deoarece ochii nostri sunt fixati mai degraba pe obiectele aflate la distanta decat pe cele de aproape. Dovezile arata ca petrecerea a cel putin 10 ore in aer liber pe saptamana, sau mai mult de 1,5 - 2 ore/zi in aer liber, ajuta la prevenirea avansarii miopiei.

Cercetarile arata ca, daca petreci putin timp in aer liber si faci mai multe activitati, inclusiv lectura, utilizezi telefoane, tablete si computere, atunci esti supus unui risc de 2-3 ori mai crescut de a dezvolta miopia.

O metoda de corectare a miopiei este utilizarea de ochelari de vedere care ajuta la reducerea stresului oculare reducand astfel progresia miopiei.

Alte metode includ utilizarea lentilelor de contact moi si a lentilelor de contact rigide. Cercetarea in ambele cazuri insa, nu a aratat nici o incetinire semnificativa in progresia miopiei. Cu toate acestea, s-a demonstrat ca lentilele de contact moi multifocale au un grad diferit de succes, implicand conceptul de reducere a defocalizarii retinei periferice. Acest lucru se realizeaza prin utilizarea unei lentile moi la distante medii cu o valoare adaugata de +2.00, desi acest lucru poate provoca uneori incetosare usoara a vederii la distanta si nu este recomandata pentru toata lumea. Evaluarea si monitorizarea stricta de catre un specialist sunt necesare.

O alta abordare este ortokeratologia, care presupune utilizarea unor lentile specializate rigide, care remodeleaza corneea (suprafata frontala a ochiului) in timpul somnului. Dupa indepartarea lor dimineata, nu este de obicei necesar sa se foloseasca nici o corectie pe parcursul zilei. Scopul este sa se aplatizeze profilul cornean pentru a avea ca rezultat incetinirea progresiei miopiei. Intr-o lucrare de cercetare, se arata ca progresia miopiei a fost oprita la 60-70% dintre subiectii care au participat. Acest lucru necesita evaluarea de catre un specialist oftalmolog pentru a verifica daca este adecvata si monitorizata cu atentie pentru a preveni orice reactii adverse minore.

Cel mai bun remediu pentru orice afectiune este totusi prevenirea si exista dovezi revelatoare ca petrecerea tipului in aer liber combinate cu diverse activitati, poate incetini progresia miopiei.

 

Daca ai observat dureri de cap frecvente, oboseala oculara si senzatie de nisip in ochi, programeaza o consultatie la unul dintre specialistii nostri.