Miopia este cea mai frecventa eroare de refractie a ochiului si a devenit din ce in ce mai raspandita in ultimii ani datorita utilizarii tot mai intense a gadgeturi-lor precum telefonul, laptopul sau tableta.
Simptome si semne de miopie
Vei avea dificultati la citirea semnelor rutiere si vederea clara a obiectelor indepartate, dar vei vedea bine obiectele apropiate, vei putea sa citesti cu usurinta sau sa utilizezi calculatorul.
Alte semne includ incruntarea pentru a vedea mai bine, oboseala oculara si durerile de cap. Senzatia de oboseala atunci cand conduci sau joci sport, poate fi un simptom de miopie necorectata.
Daca observi aceste semne in timp ce porti ochelari de vedere sau lentile de contact, programeaza-te pentru o examinare completa a ochiului, pentru a determina daca ai nevoie de o prescriptie mai puternica.
Ce cauzeaza miopia?
Miopia apare atunci cand globul ocular este prea lung, in raport cu puterea de focalizare a corneei si a lentilei ochiului. Acest lucru face ca razele de lumina sa se concentreze intr-un punct in fata retinei, mai degraba decat direct pe suprafata acesteia.
De obicei, miopia incepe in copilarie si este posibil sa fie o stare mostenita. In cele mai multe cazuri, miopia se stabilizeaza la varsta adulta, dar uneori continua sa progreseze odata cu varsta.
Tratamentul miopiei
Miopia poate fi corectata cu ochelari, lentile de contact sau chirurgie de refractie. In functie de gradul de miopie, este posibil sa ai nevoie de ochelari de vedere sau de lentile de contact. Acestea pot fi prescrise pentru purtare continua sau doar atunci cand ai nevoie de o vizibilitate foarte limpede la distanta (cum ar fi atunci cand conduci, vizionezi un film).
Miopia apare in primul numar ("sfera") din prescriptia pentru ochelari sau prescriptia lentilelor de contact si va fi precedat de un semn minus (-). Cu cat este mai mare numarul, cu atat miopia este mai avansata.
Chirurgia refractiva poate reduce sau chiar elimina nevoia de ochelari sau lentile de contact. Cele mai comune proceduri sunt efectuate cu un laser.
• Procedura PRK - laserul indeparteaza un strat de tesut cornean, fapt care planeaza corneea si permite razelor luminoase sa se concentreze mai precis asupra retinei.
• Procedura LASIK - cea mai obisnuita procedura de refractie - pe suprafata corneei este creata o clapeta subtire, un laser indeparteaza tesutul cornean si apoi clapeta este readusa in pozitia initiala.
Ortokeratologia, o procedura non-chirurgicala in care se aplica lentile de contact dure, speciale, gaz-permeabile (RGP sau GP), care iti remodeleaza corneea in timpul somnului. Cand indepartezi lentilele dimineata, corneea va ramane temporar in noua forma, astfel incat vei putea vedea clar in timpul zilei fara ochelari sau lentile de contact.
Ortokeratologia si o procedura legata de lentilele de contact gaz-permeabile, denumita terapie de refractie corneana (TRC) s-au dovedit eficiente pentru corectarea temporara a cazurilor usoare pana la cele moderate de miopie. Ambele proceduri sunt bune alternative la interventiile chirurgicale pentru persoanele care au dioptrii prea mici pentru LASIK sau nu sunt candidati buni pentru chirurgia refractiva din alte motive.
Controlul miopiei
Cu tot mai multi oameni care sufera de miopie, exista mult interes in gasirea unor modalitati de a controla progresia miopiei inca din copilarie.
S-au testat mai multe tehnici diferite – inclusiv utilizarea lentilelor bifocale, a lentilelor progresive si a lentilelor de contact gaz-permeabile - cu rezultate mixte.
Recent, cercetatorii din Noua Zeelanda au raportat rezultate incurajatoare obtinute de la lentilele de contact moi, special concepute pentru controlul miopiei, la copii. Lentilele experimentale au o putere semnificativ mai mica la periferia lentilei comparativ cu centrul si se crede ca aceasta "defocalizare periferica" poate reduce tendinta de prelungire a ochiului care duce la miopie progresiva.
Cu toate ca lentilele de contact cu focus dual pentru controlul miopiei nu sunt inca disponibile, cercetarile sunt in curs de desfasurare pentru a evalua eficienta lentilelor pe o populatie mai mare de copii.
Miopia degenerativa
In cele mai multe cazuri, miopia este pur si simplu un mic inconvenient si prezinta un risc minor pentru sanatatea ochiului. Dar, uneori, miopia poate fi progresiva si severa, fiind considerata o afectiune degenerativa.
Miopia degenerativa (numita si miopie maligna sau patologica) este o afectiune relativ rara, despre care se crede ca este ereditara si de obicei incepe in copilaria timpurie.
In miopie maligna, alungirea globului ocular poate sa apara rapid, ducand la o progresie rapida si severa a miopiei si a pierderii vederii. Persoanele cu aceasta afectiune prezinta un risc semnificativ crescut de detasare a retinei si alte modificari degenerative in partea din spate a ochiului, incluzand cresterea anormala a vaselor de sange (neovascularizarea).
De asemenea, miopia degenerativa poate creste riscul de cataracta.
Tratamentul chirurgical pentru complicatiile miopiei degenerative include o combinatie de medicamente si proceduri laser numita terapie fotodinamica care este, de asemenea, utilizata pentru tratamentul degenerescentei maculare.
De asemenea, un studiu pilot realizat recent, a determinat ca un medicament administrat pe cale orala numit 7-metilxantina (7-mx) a fost eficient in incetinirea alungirii ochiului la copiii cu varste cuprinse intre 8 si 13 ani. Studiile de acest tip ar putea conduce eventual la un tratament medical eficient.
Daca ai observat vreunul dintre simptomele descrise, contacteaza-ne pentru o programare.