Aproape toata lumea din aceasta era digitala petrece mult timp in fata unui computer, care poate afecta ochii, dar si alte parti ale corpului.
Oricine foloseste un computer pentru perioade prelungite - fie la job, la scoala sau acasa - este predispus la dureri de cap, ochi obositi, ochi rosii, gat rigid si alte simptome neplacute.
Iata vestea buna: poti reduce disconfortul legat de utilizarea computerului, devenind mai constient/a de corpul tau in timpul lucrului pe calculator si prin ajustarea spatiilor de lucru si a obiceiurilor vizuale. Cheia este asa numita “ergonomia folosirii computerului”.
Ce este ergonomia folosirii computerului?
Ergonomia este stiinta designului unui spatiu, a echipamentului si / sau a unui loc de munca, pentru a se potrivi lucratorului. Scopul este optimizarea spatiului, astfel incat sa fie perfect adaptat pentru fiecare lucrator si mediul sau de lucru. Astfel, va creste performanta si se va reduce semnificativ riscul nepacerilor repetate.
Ergonomia folosirii computerului abordeaza modalitati de optimizare a spatiului de lucru, pentru a reduce riscurile specifice ale sindromului privitului la computer, dureri ale gatului si spatelui, sindromului tunelului carpian si a altor afectiuni care afecteaza muschii coloanei vertebrale si articulatiilor.
Unii experti din acest domeniu folosesc de asemenea termenul "ergonomie vizuala" atunci cand vorbim despre proiectarea unui spatiu de lucru cu computerul in scopul prevenirii riscurilor enumerate mai sus.
Computerul si Ergonomia vizuala
- Nu ai nevoie de un consultant scump pentru a crea un spatiu de lucru care sa reduca riscul de stres si disconfort. Poti urma cateva reguli simple si vei observa diferenta in scurt timp.
- Aseaza-ti capul si gatul in pozitie verticala si in linie cu trunchiul, fara a te apleca sau inclina spre inapoi.
- Priveste direct ecranul computerului. Evita sa privesti la ecranul calculatorului cu capul intors sau cu spatele rasucit.
- Tine coatele aproape de corp, intr-o pozitie comfortabila.
- Utilizeaza un scaun care ofera suport pentru partea inferioara a spatelui si are un sezut amortizat cu o margine frontala conturata.
- Pastreaza mouse-ul aproape de tastatura, astfel incat sa nu fie necesar sa te intinzi ca sa ajungi la el.
- Pozitioneaza ecranul astfel incat partea superioara a acestuia sa fie la nivelul ochilor sau putin sub ei. Acest lucru iti permite sa vizualizezi ecranul fara a iti indoi gatul.
- Regleaza pozitia afisajului pentru a impiedica aparitia pe ecran a reflexiilor de iluminare din exterior.
- Amplaseaza monitorul suficient de aproape de ochi pentru a putea citi textul confortabil pe ecran, fara a te apleca inainte.
- Cand lucrezi cu documente imprimate, utilizeaza un suport pentru acestea pe care sa il pozitionezi la aceeasi inaltime si distanta ca si ecranul computerului.
- Utilizeaza un set cu casca hands-free cand vorbesti la telefon in timp ce lucrezi la computer.
Regleaza inaltimea scaunului si a biroului astfel incat:
- Bratele superioare ale scaunului sa fie perpendiculare pe podea, nu intinse inainte sau inclinate inapoi
- Antebratele, incheieturile si mainile trebuie sa formeze un unghi de 90 de grade cu bratele scaunului
- Coapsele sunt paralele cu podeaua, iar talpile sunt perpendiculare pe podea
- Incheieturile si palmele nu se sprijina pe muchiile ascutite
- Daca porti ochelari bifocali sau progresivi, ar trebui sa poti vizualiza confortabil ecranul computerului fara a iti inclina capul inapoi. Daca nu porti ochelari, ia in considerare achizitionarea unei perechi de ochelari cu lentile cu filtru pentru calculator.
Urmeaza aceste sfaturi si vei evita posturile obositoare care duc la dureri de cap, dureri de gat si spate si sindromul privitului la computer.
Dar tine cont totusi, ca o perioada lunga de utilizare a calculatorului - chiar si intr-un spatiu de lucru ideal - este stresanta pentru corpul si pentru ochii tai. Asa ca iti recomandam sa iei pauze scurte si frecvente atunci cand lucrati la un computer.
Multi experti, inclusiv optometristii care sunt specializati in vederea la computer, recomanda sa te ridici si sa te indepartezi de computer pentru pauze scurte la fiecare 30 de minute.
In cateva minute, intinde-ti bratele si spatele, si permite ochiilor sa se relaxeze, privind la un obiect aflat la cel putin 20 de metri distanta.
De asemenea, nu uita sa clipesti, pentru a reduce riscul de aparitie a ochilor uscati din cauza utilizarii computerului. Daca este necesar, aplica picaturi de ochi "lacrimi artificiale" pentru a umezi si lubrifia ochii.