Ochii umflati si cearcanele de sub ochi apar din mai multe motive, printre care: trasaturile faciale mostenite, alergiile, stresul, oboseala ochilor si caracteristicile pielii, cum ar fi textura acesteia.
In timp ce anumite remedii traditionale, cum ar fi feliile de castravete sau cremele anti-cearcan, pot ameliora temporar cearcanele. Remediile anti-cearcan depind de cauza care sta la baza aparitiei acestora.
Care este cauza ochilor umflati si a cearcanelor
Umflarea din jurul ochilor inseamna ca ai o acumulare excesiva de fluide, numita edem, in tesutul pielii. Deoarece pielea din jurul ochilor este subtire si fina, umflarea si decolorarea poate fi destul de pronuntata.
Dar de ce se acumuleaza fluidul pentru a forma in primul rand cearcanele?
1. Consumul excesiv de sare determina retinerea lichidelor
2. Alergiile pot provoca inflamatii si umflaturi
3. Probleme sinusale
4. Deshidratarea
5. Oboseala si lipsa de somn
6. Stresul
7. Plansul
8. Imbatranirea
9. Caracteristicile faciale mostenite
De ce sunt ochii mai umflati dimineata dupa ce te trezesti?
In timp ce dormim, nu clipim. Si acesta este un motiv pentru care se dezvolta “pungile” de sub ochi.
Clipitul este pentru pleoape, ca mersul pentru picioare. Cand sunt inactive, anumite persoane dezvolta umflaturi la nivelul extremitatilor inferioare, care dispar de indata ce incep sa mearga, iar muschii din picioare incep sa puna in circulatie fluidele. O actiune similara are loc in pleoape. Pleoapele inchise, care nu clipesc in timpul somnului, se pot umfla la anumite persoane predispuse la aceasta problema. Deci, dimineata, te poti trezi cu pleoape neobisnuit de umflate, dar imediat ce incepi sa clipesti, umflaturile se vor diminua intr-o ora sau doua.
Umflarea ochilor are o cauza medicala?
In special atunci cand apar in mod neasteptat, ochii umflati uneori semnaleaza o problema medicala.
De exemplu, persoanele cu o boala tiroidiana pot dezvolta umflarea tesuturilor si a muschilor din jurul ochilor. Alergiile oculare legate de afectiuni cum ar fi febra fanului pot produce umflarea ochilor. Alte tipuri de alergii, cum ar fi reactiile la anumite alimente sau substante chimice, pot cauza umflarea pleoapelor.
In timpul unei reactii alergice, anumite celule din organism elibereaza o substanta chimica numita histamina care are multe efecte adverse asupra tesuturilor corpului, incluzand scurgerea fluidelor din vasele de sange. Aceste fluide se blocheaza in tesuturile din jur, provocand edeme.
Ochii umflati si cearcanele de sub ochi pot aparea atunci cand ai o infectie a ochiului, cum ar fi conjunctivita. Umflarea poate fi cauzata de inflamatia asociata cu infectia ochiului, care afecteaza in mod direct pleoapele.
Bolile sistemice, precum insuficienta renala, pot duce la umflarea generala a organismului, inclusiv in jurul ochilor.
Remedii
Pentru a gasi cea mai buna solutie este important sa identifici cauza principala.
Daca ai observat si la parintii tai aceste trasaturi, trebuie sa va inveti sa traiesti cu aspectul sau sa iei in considerare optiunile cosmetice de ingrijire care ar putea ajuta la reducerea umflarii.
Umflarea sau cearcanele cauzate de imbatranire, necesita o solutie cosmetica. Aceste optiuni includ proceduri de revigorare a pielii cu laser, anumite produse cosmetice sau chirurgia pleoapelor cunoscuta sub denumirea de blefaroplastie.
Multe remedii temporare pot ajuta la reducerea aspectului umflat din jurul ochilor, cum ar fi:
• Utilizarea picaturilor oftalmice impotriva iritarii cauzate de alergii
• Consumul de lichide, pentru a preveni deshidratarea
• Aplicarea de comprese cu gheata
• Aplicarea de felii de castravete sau pungi de ceai racite peste ochii inchisi
• Utilizarea cremelor si a altor produse de piele special concepute pentru a fi utilizate in jurul ochilor
• Reducerea consumului de sare
• Alimente bogate in potasiu, cum ar fi bananele, care ajuta la eliminarea excesului de fluide din organism
• Stropirea fatei si a ochilor cu apa rece
• Mai mult somn si odihna
Unul dintre cele mai comune remedii la domiciliu, este utilizarea temporara a cremelor si unguentelor speciale pentru a reduce umflarea. Un ingredient activ comun in aceste preparate este fenilefrina, un medicament care contacta vasele de sange, reducandu-le diametrul.
Acest lucru poate avea un efect dublu asupra pleoapelor infamate. In primul rand, daca cearcanele sunt cauzate de o retea vizibila de vase de sange sub pielea subtire a pleoapelor, atunci micsorand vasele, se va reduce si zona inestetica.
In al doilea rand, contractarea vaselor de sange ar putea reduce scurgerile de lichid din interiorul vaselor de sange, ceea ce ar putea reduce umflarea.
Inainte de a incerca orice tip de remediu, iti recomandam sa consulti un specialist.