Afectiuni oculare

Fotokeratita

Fotokeratita - orbirea cauzata de zapada

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Orbirea datorata luminii puternice reflectate de zapada este o pierdere dureroasa, temporara a vederii din cauza supraexpunerii la razele UV ale soarelui. Termenul medical folosit pentru orbirea cauzata de zapada este fotokeratita ("fotografie" = lumina; "cheratita" = inflamatie a corneei).

In esenta, orbirea cauzata de zapada este mai precis, o cornee arsa de soare. La fel ca si in cazul pielii arse de soare, momentul in care observi simptome de orbire, ai stat deja in soare prea mult timp.

Nu este nevoie de zapada ca sa iti fie afectata vederea

Cu toate ca fotokeratita este numita de obicei “orbire cauzata de zapada”, poti experimenta aceleasi simptome si in absenta zapezii.

Zapada este o suprafata foarte reflectorizanta pentru radiatiile UV. De fapt, zapada poate reflecta mai mult de 80% din razele UV care ajung pe ea. De asemenea, schi-ul, alpinismul si snowboarding-ul se fac de obicei la altitudini relativ mari, unde razele UV ale soarelui sunt mai puternice. Combinati, acesti factori pot dubla riscul de arsuri solare la nivelul ochilor, in comparatie cu altitudini mai mici in timpul verii.

Totusi, apa si nisipul de asemenea, sunt extrem de reflectorizante si cresc riscul de orbire. Un caz de orbire este al unui jurnalist care si-a petrecut cateva ore pe o barca in Portugalia, fara ochelari de soare si a fost "orb timp de 36 de ore", potrivit relatarilor sale. Dupa o zi la soare, s-a trezit in mijlocul noptii, cu durere la nivelul ochilor si senzatia de arsura.  

Fotokeratita apare uneori din surse sintetice sau artificiale de reflexie a radiatiilor ultraviolete, cum ar fi de exemplu lampa de sudura. Mecanismul de actiune si simptomele sunt foarte asemanatoare cu cele cauzate de lumina puternic reflectata de zapada.

Lampile solare si aparatele de bronzat, pot provoca fotokeratita temporara daca ochii nu sunt protejati corespunzator.

Simptomele Fotokeratitei

  • durere oculara
  • senzatia de arsura
  • ochi rosii
  • senzatie de nisip in ochi
  • sensibilitate la lumina
  • ochii umezi
  • vedere incetosata
  • ochi / pleoape umflate
  • dureri de cap
  • reflexii si halouri in campul vizual

Pierderea vederii cauzate de lumina puternica este temporara si dispare de obicei in 24 - 48 de ore. Cu toate ca aceasta afectiune nu provoaca orbirea reala, vederea poate fi afectata in mod semnificativ. De aceea nu este recomandat sa conduci daca ai simptomele de mai sus.

Tratament

Simptomele orbirii cauzate de zapada se rezolva de la sine intr-o zi sau doua fara tratament medical. Exista cateva modalitati de a diminua disconfortul.

  • Daca porti lentile de contact, ar trebui sa le scoti imediat si sa nu el porti pana cand ochii tai nu sunt complet recuperati
  • Incearca sa stai in interior si sa porti ochelari de soare
  • Mentine-ti ochii bine hidratati cu lacrimi artificiale. Alege formule fara conservanti pentru a preveni o reactie de sensibilitate sau vederea incetosata agravata de picaturi cu o vascozitate prea mare
  • Poti lua un analgezic usor pe care deja l-ai mai folosit ca sa nu te confrunti cu o reactie alergica sau alta complicatie
  • Pune un prosop rece, umezit, peste pleoapele inchise
  • Nu te freca la ochi
  • Daca simptomele persista mai mult de o zi sau doua, sau daca se agraveaza dupa 24 de ore, consulta imediat un doctor oftalmolog.

Cum poti evita orbirea cauzata de zapada

Pur si simplu poarta ochelari de soare care blocheaza 100% din razele UV ale soarelui, de fiecare data cand te afli in aer liber, in timpul zilei. Radiatiile ultraviolete trec prin nori, deci exista riscul de arsuri oculare chiar si in zilele innorate.

Pentru schi, snowboard, sporturi de apa, sau oricand ai de gand sa stai in aer liber pentru perioade lungi de timp, investeste in ochelari de soare de calitate care dispun de un filtru de protectie polarizat si au o forma care se aseaza cat mai aproape de conturul fetei tale.  

Pentru o protectie maxima, alege ochelari de soare, ochelari de zapada sau ochelari de sport, care au scuturi laterale sau o aparatoare de cauciuc moale, care blocheaza complet lumina soarelui atat din fata cat si din lateral, deasupra si dedesubt.

Bucura-te de momente placute alaturi de cei dragi in aer liber si evita problemele oculare, purtand o pereche de ochelari cu protectie UV, cu filtru polarizat sau fotocromatic.

Cere sfatul expertilor OftaCenter daca simptomele Fotokeratitei sunt foarte deranjante. 

OftaCenter programeaza te