Afectiuni oculare

vicii dee refractie - presbiopia

PRESBIOPIA

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Presbiopia este o schimbare normala a ochilor nostri pe masura ce imbatranim si apare, de obicei, dupa varsta de 40 de ani, atunci cand oamenii incep sa se confrunte cu dificultati de citire a literelor mici sau sa vada in ceata ecranul computerului si smartphone-ului.

Prezbiopia nu poate fi evitata, chiar daca nu ai avut niciodata o problema de vedere inainte. Chiar si cei care sunt miopi vor observa ca vederea la aproape se diminueaza atunci cand poarta ochelarii de vedere obisnuiti sau lentilele de contact pentru a corecta vederea la distanta.

Presbiopia afecteaza aproape 1,7 miliarde de oameni din intreaga lume, iar acest numar va creste la 2,1 miliarde pana in anul 2020.

Desi presbiopia este o stare normala o globului ocular, este adesea un eveniment semnificativ si emotional, deoarece pentru mute persoane este un semn al imbatranirii imposibil de ignorat si dificil de ascuns.

 

Simptome si semne

Unul dintre primele semne ale presbiopiei, este ca va trebui sa tii telefonul si alte materialele de citit (carti, reviste, meniuri, etichete etc.) mai departe de ochi, pentru a le vedea mai clar. Din nefericire, atunci cand muti lucrurile mai departe, acestea devin mai mici, deci aceasta este doar o solutie temporara si partial de succes.

De asemenea, chiar daca poti vedea destul de bine aproape, presbiopia poate provoca dureri de cap si oboseala vizuala, ceea ce face citirea si alte activitati la aproape sa fie mai putin confortabile si mai obositoare.

 

Ce cauzeaza presbiopia?

Presbiopia este cauzata de un proces legat de varsta. Acest lucru difera de astigmatism, miopie si hipermetropie, care sunt legate de forma globului ocular si sunt cauzate de factori genetici si de mediu. Presbiopia provine din pierderea flexibilitatii naturale a muschiului ocular.

Modificarile legate de varsta se produc in interiorul proteinelor din globul ocular si in fibrele musculare din jurul pupilei. Cu mai putina elasticitate, ochiul are un timp mai mare de focalizare.

 

Corectarea presbiopiei

1. Ochelari de vedere

Ochelarii de vedere cu lentile bifocale sau progresive reprezinta cea mai frecventa corectie pentru prezbiopie.

Bifocal inseamna doua puncte de focalizare: partea principala a lentilei pentru ochelari contine o dioptrie pentru vederea la distanta, in timp ce partea inferioara a lentilei detine dioptria prescrisa pentru vederea la aproape.  

Lentilele progresive sunt similare cu lentilele bifocale, dar ofera o tranzitie vizuala graduala intre cele doua prescriptii, fara o linie vizibila intre ele. De aceea, sut de multe ori preferate in detrimentul ochelarilor bifocali.

Ochelarii de citit sunt o alta alegere si se poarta doar in timpul lucrului la aproape.

Daca porti lentile de contact, oftamologul iti poate prescrie ochelari de lectura pe care sa ii porti in aceasi timp cu lentilele.

 

2. Lentile de contact

Presbiopii pot opta si pentru lentile de contact multifocale, disponibile intr-o gama variata de materiale (gaz-permeabile sau lentile moi).

Un alt tip de corectare cu lentile de contact, este monoviziunea, in care un ochi poarta o prescriptie pentru distanta, iar celalalt poarta o prescriptie pentru vederea la aproape. Creierul invata sa utilizeze un ochi sau altul pentru sarcini diferite. Dar, in timp ce unii oameni sunt incantati de aceasta solutie, altii se plang de acuitatea vizuala redusa si de o anumita pierdere a perceptiei profunzimii, cu monoviziunea.

Deoarece ochii tai continua sa se schimbe pe masura ce inaintezi in varsta, prescriptia va trebui sa creasca si ea in timp. Te poti astepta ca medicul tau oftalmolog sa iti prescrie o corectie mai puternica pentru vederea la aproape, deoarece vei avea nevoie de aceasta.

 

Primul pas atunci cand observi vedere incetosata la aproape sau dureri de cap, este sa te programezi la o consultatie oftalmologica, pentru a stabili exact cauza acestor simptome.

La Ofta Center gasesti intotdeauna consultanta specializata, medic oftalmolog si specialisti in probleme vizuale.

Sursa imagine: allaboutvision.com