Afectiuni oculare

Cum ti se schimba vederea odata cu inaintarea in varsta

Cum ti se schimba vederea odata cu inaintarea in varsta

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

 Asa cum rezistenta noastra fizica scade odata cu varsta, ochii nostri manifesta si ei o scadere a performantei - mai ales cand ajungem la varsta de 60 de ani sau mai mult.

Anumite modificari ale ochiului legate de varsta, cum ar fi prezbiopia, sunt perfect normale si nu inseamna o afectiune. In mod similar, cataracta poate fi considerata o boala legata de varsta, care este extrem de frecventa printre seniori si poate fi corectata cu usurinta prin chirurgie.

Unii dintre noi, cu toate acestea, vor experimenta afectiuni ale ochiului legate de inaintarea in varsta. Aceste conditii includ glaucomul, degenerescenta maculara si retinopatia diabetica.

 

Cand apar schimbari ale vederii legate de varsta?

Prezbiopia. Dupa ce treci de varsta de 40 de ani, vei observa ca este mai greu sa te concentrezi asupra obiectelor apropiate. Aceasta pierdere normala a capacitatii de focalizare se numeste presbiopie si se datoreaza pierderii elasticitatii muschilor oculari.

Pentru o anumita perioada de timp, poti compensa acest declin in capacitatea de concentrare, tinand materialul de lectura mai departe de ochi. In cele din urma, vei avea nevoie de ochelari de citit, lentile de contact multifocale sau ochelari multifocali. Sunt disponibile si cateva optiuni de chirurgie care corecteaza prezbiopia, cum ar fi LASIK monovision si keratoplastia conductiva (CK).

Cataracta. Aceasta afectiune se leaga in special de inaintarea in varsta, fiind clasificate ca o schimbare normala a imbatranirii. Din fericire, chirurgia moderna este extrem de sigura si eficienta incat 100% din vederea pierduta de formarea cataractei este de obicei restabilita. Daca observi schimbari de vedere, nu ezita sa discuti simptomele cu medicul tau oftalmolog. Este deseori mai bine sa previi aparitia cataractei, inainte de a avansa prea departe. De asemenea, implanturile cu lentile multifocale sunt disponibile acum. Aceste lentile intraoculare avansate (IOL) pot restabili vederea, reducand astfel nevoia de ochelari de citit si ochelari de distanta, dupa operatia de cataracta.

Degenerescenta maculara. Este principala cauza a orbirii in randul varstnicilor. In prezent nu exista nici un remediu pentru degenerescenta maculara, dar tratamentul medical ar putea incetini progresia sau sa o stabilizeze.

Glaucomul. Riscul de aparitie a glaucomului creste cu fiecare deceniu dupa varsta de 40 de ani - de la aproximativ 1% pana la 12% la varsta de 80 ani. Daca este detectat devreme, glaucomul poate fi adesea controlat cu tratament medical sau chirurgie, iar pierderea vederii poate fi prevenita.

 

Modul in care imbatranirea afecteaza alte structuri oculare

In timp ce in mod normal ne gandim la imbatranire, deoarece se refera la afectiuni cum ar fi presbiopia si cataracta, schimbarile mai subtile ale vederii si structurilor noastre oculare au loc si pe masura ce imbatranim. Aceste modificari includ:

• Dimensiunea redusa a pupilei. Pe masura ce imbatranim, muschii care controleaza dimensiunea pupilei si reactia la lumina pierd din elasticitate. Acest lucru face ca pupila sa se micsoreze si sa fie mai putin receptiva la schimbarile in iluminatul ambiental.

Datorita acestor schimbari, dupa varsta de 60 de ani vei avea nevoie de lumina ambientala de trei ori mai puternica fata de cei care au 20 ani, pentru a citi confortabil. De asemenea, seniorii sunt mult mai probabil sa fie deranjati de lumina soarelui cand ies dintr-o cladire slab luminata, cum ar fi un cinematograf. Ochelarii de vedere cu lentile fotocromice si tratament antireflex pot contribui la reducerea acestei probleme.

• Senzatia de ochi uscati. Pe masura ce imbatranim, corpul nostru produce mai putine lacrimi. Acest lucru este valabil mai ales pentru femei dupa menopauza. Daca incepi sa experimentezi senzatie de nisip in ochi, arsuri, sau alte disconforturi oculare, medicul oftalmolog iti poate recomanda lacrimi artificiale pentru a creste confortul pe tot parcursul zilei.

• Pierderea vederii periferice. Imbatranirea determina, de asemenea, o pierdere normala a vederii periferice, dimensiunea campului vizual scazand cu aproximativ 1-3 grade pe deceniu de viata. In momentul in care ajungi la 70 ani, este posibil sa observi o pierdere vizuala periferica de 20 - 30 de grade.

• Reducerea vederii culorilor. Celulele din retina care determina scaderea sensibilitatii vizuale a culorilor este normala pe masura ce imbatranim, ceea ce face acestea sa devina mai putin luminoase, iar contrastul dintre diferite culori sa fie mai putin vizibil. In special, nuantele de albastru pot sa para decolorate. Desi nu exista nici un tratament pentru aceasta pierdere de perceptie a culorii normala, legata de varsta, trebuie sa fii constient de aceasta pierdere daca profesia ta (de exemplu, artist, croitoreasa sau electrician) necesita o recunoastere fina a culorilor.

 

Ce poti face cu privire la schimbarile care afecteaza vederea odata cu inaintarea in varsta?

O dieta sanatoasa si alegerile intelepte ale stilului de viata - inclusiv exercitiile fizice regulate, mentinerea unei greutati optime, reducerea stresului si renuntarea la fumat (daca este cazul) - reprezinta cele mai bune metode de preventie impotriva aparitiei diverselor afectiuni de vedere pe masura ce imbatranesti. De asemenea, consultatiile oftalmologice regulate ar trebui sa devina o obisnuinta.

Vorbeste intotdeauna cu medicul tau oftalmolog, despre orice ingrijorare pe care o ai despre ochi si vedere. Povesteste-i despre orice istoric al problemelor oculare din familia ta si orice probleme de sanatate pe care le-ai putea avea.

 

Programeaza-te la un control oftalmologic si fii sigur ca ochii tai sunt perfect sanatosi.