sindromul vederii la calculator la copii

Copii si sindromul vederii la calculator

Evaluare utilizator: 5 / 5

Steluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activăSteluță activă
 

In ultimul deceniu, utilizarea calculatoarelor in randul copiilor a crescut considerabil. Multi medici oftalmologi cred ca utilizarea intensa a computerului in randul copiilor le pune in pericol vederea, cauzand miopia timpurie. Cercetarile recente par sa confirme aceasta teorie.

Timpul indelung petrecut in fata unui monitor streseaza vederea unui copil, deoarece ecranul forteaza sistemul vizual al copilului sa se concentreze asupra unui singur obiectiv. Acest lucru aduce un risc mai mare in randul copiilor pentru dezvoltarea simptomelor sindromului vederii la calculator.

Astazi, utilizarea device-uri-lor inteligente este parte a vietii noastre, iar parintii trebuie sa fie constienti de problemele de vedere asociate cu utilizarea acestora in exces. Ochii tinerilor nu sunt suficient de bine dezvoltati pentru a avea abilitati motorii fine necesare utilizarii prelungite a computerului. Doar cand sistemul vizual se maturizeaza, un tanar devine capabil sa faca fata stress-ului ocular.

 

Factori care afecteaza vederea copilului

• Copiii nu isi dau seama cat timp petrec la calculator. Ei pot efectua o sarcina pe computer timp de cateva ore cu putine pauze. Aceasta activitate prelungita poate provoca probleme de focalizare si tulburari ale ochilor.

• Copiii sunt foarte adaptabili. Ei presupun ca ceea ce vad si cum vad ei este normal - chiar daca vederea lor este problematica. De aceea, este important ca parintii sa monitorizeze timpul petrecut de catre un copil la un calculator si sa se asigure ca merg la controale oftalmologice regulate, conform recomandarilor optometristului sau oftalmologului.

• Copiii sunt mai mici de statura decat adultii. Din moment ce spatiile de lucru la calculator sunt adesea amenajate pentru a fi utilizate de catre adulti, acest lucru poate schimba unghiul de vizualizare in cazul unui copil. Unghiul normal de vizualizare al ecranului este la un unghi de 15 grade, inclinat usor in jos. De asemenea, daca un copil intampina dificultati la atingerea tastaturii sau daca nu ajunge sa isi puna picioarele in mod confortabil pe podea, acesta poate avea dureri de gat, umeri, sau spate.

 

Sfaturi pentru a reduce riscul sindromului vederii la calculator  

1. Verifica vederea copilului tau. Inainte de a incepe scoala, fiecare copil trebuie sa aiba o examinare completa a ochilor, inclusiv examenul de proximitate (computer si citit) si testarea la distanta.

2. Limiteaza timpul petrecut de copilul tau la calculator. Incurajeaza copiii sa ia pauze de 20 de secunde, la fiecare 20 de minute pentru a minimiza dezvoltarea problemelor de focalizare si iritarea ochilor - regula "20-20".

3. Verifica ergonomia spatiului de lucru. Pentru copiii mici si tineri, asigura-te ca monitorul, scaunul si inaltimea biroului, corespund cu necesitatile copilului tau. Distanta recomandata intre monitor si ochi, pentru copii, este de 45-70 cm. Pozitionarea mai aproape de 45 cm poate afecta ochii. (Citeste mai multe sfaturi pentru a reduce neplacerile cauzate de lucrul la calculator: AICI)

4. Verifica iluminarea. Pentru a reduce reflectarea luminii in monitor, ferestrele si alte surse de lumina nu trebuie sa fie orientate direct spre tine.

 

Utilizarea computerelor si dezvoltarea fizica la copii

In plus fata de riscul de sindromul vederii la calculator, exista ingrijorarea ca utilizarea excesiva a computerului in timpul copilariei poate avea efecte adverse asupra dezvoltarii fizice a copilului.

Ajuta-ti copilul sa atinga dezvoltarea fizica corespunzatoare.

1. Incurajeaza activitati variate pe parcursul zilei. Copiii trebuie sa ia pauze frecvente de la utilizarea calculatorului si participe la o varietate de activitati care implica schimbari posturale si miscari fizice. Efectuarea de sarcini sedentare folosind medii electronice (utilizarea computerului, vizionarea TV, mesaje text etc.) ar trebui sa fie limitata la mai putin de doua ore pe zi.

2. Incurajeaza utilizarea posturilor adecvate atunci cand lucreaza la un calculator. Biroul ar trebui proiectat astfel incat sa se potriveasca dimensiunii copilului si sa permita o serie de pozitii adecvate. Printre alte sugestii:
- picioarele ar trebui sa poata sa se odihneasca confortabil pe podea
- inaltimea biroului trebuie sa fie la inaltimea cotului
- suporturile de documente ar trebui folosite pentru a pozitiona materialele de hartie langa ecranul computerului
- partea superioara a ecranului computerului trebuie sa fie la nivelul ochilor
- ecranul trebuie sa fie pozitionat si inclinat pentru a evita o pozitie inconfortabila.

3. Incurajeaza transportul corect al unui laptop, folosind un rucsac cu curele duble de umar .

4. Invatata-l pe cel mic cum sa utilizeze comenzile rapide de la tastatura pentru a reduce utilizarea mouse-ului.

5. Invata copilul sa raspunda in mod corespunzator disconfortului din timpul utilizarii computerului, inclusiv prin pauze frecvente si, daca simptomele persista, solicitand sfaturi de la un medic.

 

Protectia impotriva luminii albastre

In plus fata de simptomele de disconfort cauzate de utilizarea excesiva a computerului, cercetarile sugereaza ca orele petrecute zilnic in fata ecranelor digitale, pot creste riscul bolilor oculare. Acest lucru se datoreaza faptului ca ecranul computerul, a telefoanelor inteligente si a altor dispozitive digitale, emit cantitati semnificative de lumina albastra vizibila, care poate avea efecte daunatoare pe termen lung asupra tesutului retinei.

Desi nu este clar cat de multa lumina albastra este prea multa, este intelept sa iei masuri preventive pentru a limita expunerea copilului la lumina albastra emisa de aceste dispozitive.

In plus fata de incercarea limita timpul pe care copilul il petrece in fata unui ecran digital in fiecare zi, poti alege o pereche de ochelari cu lentile antireflex, concepute special ca sa filtreze lumina albastra.

Chiar daca copilul tau nu are nevoie de lentile de corectie a miopiei, hipermetropiei sau astigmatismului, medicul oftalmolog sau optometristul, poate prescrie ochelari de calculator pentru filtrarea luminii care sa-i protejeze ochii de lumina albastra si de oboseala vizuala. Consulta medicul specialist pentru mai multe detalii.