Miopia – o problema de viitor

Evaluare utilizator: 0 / 5

Steluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivăSteluță inactivă
 

Pana in 2050, jumatate din oameni vor avea nevoie de ochelari. Studiile efectuate de Institutul Brien Holden Vision arata dovezi puternice ca lumea se indreapta catre una dintre cele mai frecvente afectiuni de vedere - miopia. La nivel global, 5 miliarde de persoane vor avea miopie, pana in anul 2050.

 

De ce este importanta forma ochilor tai

Ochelarii, lentilele de contact si chirurgia refractiva pot ajuta la corectarea miopiei, dar nu abordeaza defectul care sta la baza acesteia - forma ochiului.

Miopia este o afectiune in care globul ocular este alungit. Cand lumina patrunde intr-un glob ocular prea lung,  lumina in loc sa fie focalizata pe retina (membrana situata la nivelul posterior al globului ocular, unde se afla celule ce receptioneaza semnale luminoase, care sunt apoi transmise prin nervul optic la creier, unde sunt transformate in imagini), se focalizeaza in fata ei. Astfel, obiectele aflate la distanta apar neclare. 

Deoarece ochiul creste pe tot parcursul copilariei, miopia se dezvolta in general la copii si adolescenti in timpul scolii.

 

De ce ar trebui sa te ingrijoreze miopia

Miopia este o afectiune progresiva, ceea ce inseamna ca, in cele mai multe cazuri, miopia avanseaza odata cu varsta.

Miopia usoara nu te poate limita sa faci anumite activitati pe care le iubesti, doar din cauza ochelarilor. Cu toate acestea, atunci cand miopia usoara devine miopie moderata pana la mare, ea poate duce la probleme de vedere mai grave, cum ar fi glaucomul, cataracta, detasarea retinei si degenerescenta maculara miopica. In cazurile severe, acest lucru poate duce la orbire.

 

Care este cauza miopiei?

Atat factorii de mediu, cat si cei genetici joaca un rol important in dezvoltarea miopiei. Dovezi recente indica un timp insuficient petrecut in aer liber.

Cercetatorii au evidentiat o asociere puternica intre masurile de educatie si cresterea miopiei - copiii care petrec mai mult timp citind sau jucandu-se pe dispozitivele moderne, au dezvoltat o forma de miopie in comparatie cu copiii care nu petrec atat de mult timp in interior. Pare plauzibil faptul ca munca sustinuta – cititul sau concentrarea pe ecranul telefonului sau laptopului – sunt in stransa legatura cu modificarea globului ocular, deoarece acesta incearca sa ignore lumina care intra si sa focalizeze imaginile apropiate asupra retinei.

Desi genetica poate influenta, de asemenea, cresterea dioptriei, simptomele de scurta durata par a fi afectate mai mult de factorii de mediu, cum ar fi educatia si nu petrecerea timpului in aer liber.

Din pacate, copiii sunt fericiti sa ramana in casa si sa isi foloseasca ochii mai mult pentru a se juca sau a citi.

 

Ce ar trebui sa faci?

Progresia miopiei poate fi controlata daca este detectata destul de devreme. Un medic oftalmolog ii poate oferi copilului tau un test complet de ochi, iti poate da sfaturi despre sanatatea oculara si iti va arata ca ochelarii nu sunt singura optiune de control a miopiei.

Daca tu sau copilul tau nu ati facut un control oftalmologic de mai mult de 2 ani, acum este momentul potrivit!

Nu astepta sa se inrautateasca miopia atunci cand exista o modalitate de a ii incetini progresul.

Programeaza-te pentru un control oftalmologic si asigura-te ca vederea ta sau a celor dragi este perfect sanatoasa!